Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2014: Tréningy s prezidentom a zodpovedná príprava, no nenaplnený potenciál

MALMÖ (SZĽH) - Vo Švédsku štartovala silná generácia slovenského mládežníckeho hokeja. Tá, ktorá v roku 2012 pohodlne postúpila do elitnej skupiny MS v kategórii do 18 rokov. Hráči ako Daňo, Réway, Cehlárik, Gríger, Kolena či Skalický mali v Malmö na dosah nejednu senzáciu. Predznamenali, že výrazný úspech slovenského juniorského hokeja je blízko.

Príprava dvadsiatky v roku 2013 bola bohatá na zaujímavé situácie. Už v apríli, pred domácou turnajovou previerkou v Trnave, posilnili morálku potenciálnych reprezentantov tréningy s Miroslavom Šatanom, dnes prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja. Šatan sa vtedy pripravoval s dvadsiatkou na MS 2013. "Pre chlapcov bola motivácia navyše, že mohli trénovať s Mirom. Majú sa od neho čo naučiť. Miro má stále neskutočné ruky, je pán hokejista. Obaja naši mladí brankári mali hlavy v smútku v nájazdoch, lebo z každého im dal gól," vravel tréner Ernest Bokroš. S úsmevom prezradil, kedy Šatan v nájazdoch úspešný nebol: "...až keď som proti nemu poslal do bránky oboch brankárov súčasne..."
Aj Miroslavovi Šatanovi vyhovovali dynamické tréningy s mladými puškami. "Omladol som pri nich asi o päť rokov," žartoval držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS. 

Najúspešnejšia extraligová sezóna

Po aprílovej skúsenosti s osobnosťou nášho hokeja sa slovenskí juniori opäť stretli začiatkom júna. V rámci projektu Hokejové leto mládežníckych reprezentácií dorazili do Námestova, kde spolu fungovali aj s mladšími kategóriami do 16, 17 aj 18 rokov. Spoločná príprava mala viaceré výhody. Pre trénerov i samotných hokejistov. Potenciálni reprezentanti podstúpili lekárske, fyzické i psychologické testy, dostali odborné hokejové prednášky, videli viacero videprojekcií ohľadom riešenia situácii v modernom hokeji. 

Slovák Martin Kečkeš (vpravo) v tvrdom súboji s Kanaďanom Charlesom Hudonom. Zdroj: TASR

A silnej generácii slovenskej reprezentácie do 20 rokov zrejme mimoriadne pomohli, pretože prvá polovica sezóny 2013/14 bola pre ňu mimoriadne úspešná. Dvadsiatka odohrala v extralige 20 duelov, tradične doma-vonku s každým z desiatich účastníkov našej najvyššej súťaže. Nazbierala 19 bodov, historicky najviac v rámci pôsobenia v lige pod hlavičkou SZĽH. A tak sa právom Slováci vybrali do švédskeho Malmö s inými ako záchranárskymi ambíciami. Napomáhal im k tomu aj pozmenený systém turnaja. Už neplatilo, že do boja o záchranu pôjdu dva bodovo najhoršie tímy z oboch základných skupín a stretnú sa v spoločnej barážovej skupine. Tentoraz postupovali do vyraďovacích bojov až štyri tímy na prvom až štvrtom mieste z oboch skupín. Zachraňovať sa museli len posledné.

Skutočne hokejový ročník 

Aj tréner Ernest Bokroš cítil, že zostava, ktorú má k dispozícii na MSJ vo Švédsku, môže byť úspešná. "Tento ročník je skutočne hokejový, máme v tíme niekoľko individualít, ktoré dokážu rozhodovať zápasy," vravel Bokroš pred turnajom. V jeho úvode Slováci pokorili Nemcov jednoznačne 9:2 a pokračovali ďalej. Trápili Američanov, pričom nebyť zhoršenej disciplíny, výsledok mohol byť iný ako 3:6. To isté platilo aj v zápase s Kanadou. Po dvoch tretinách mali Bokrošovi zverenci na dosah senzáciu. Viedli nad veľkými favoritmi 3:2, no záverečnú tretinu prehrali 0:3 a zápas napokon 3:5. "Chlapci odohrali výborný zápas na hranici svojich možností. Prehra nás mrzí, ale chlapci zanechali na ľade veľmi dobrý dojem, a to je dôležité," hodnotil tréner Bokroš.

Gólová radosť Dávida Grígera. Zdroj: TASR

Prišli však dva zápasy, ktoré trošku znegovali dojem, akým sa dovtedy prezentovali Slováci vo Švédsku. S Čechmi, súpermi, na ktorých si verili, prehrali 1:4 a vo štvrťfinále so Švédmi vysoko 0:6. "Splnili sme síce základný cieľ, no určite sme mali pred turnajom väčšie očakávania. Ôsme miesto sa nedá nazvať sklamaním, no čakal som, že budeme úspešnejší," pripojil tréner Ernest Bokroš. Vtedy ešte netušil, že o rok prežije najkrajšie obdobie pri našej juniorskej reprezentácii... 

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Fínsko, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. Kanada, 5. USA, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. SLOVENSKO, 9. Nemecko, 10. Nórsko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Samuel Baroš, Denis Godla, Richard Sabol. 
Obrancovia: Patrik Luža, Michal Valjent, Martin Kečkeš, Jakub Predajniansky, Tomáš Rusina, Erik Černák, Daniel Gachulinec, Ľubomír Dinda. 
Útočníci: Milan Kolena, Martin Réway, Dávid Gríger, Mário Lunter, Eduard Šimun, Dávid Minárik, Marko Daňo, Stanislav Horanský, Peter Cehlárik, Jozef Tibenský, Filip Mlynčár, Pavol Skalický. 
Tréner: Ernest Bokroš (hlavný), Anton Bartánus (asistent), Rudolf Jurčenko (asistent)
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 30 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

SR - Nemecko 9:2 (3:0, 3:1, 3:1), góly SR: Daňo 2, Kolena 2, Réway, Gríger, Lunter, Gachulinec, Horanský.
SR - USA 3:6 (0:2, 2:1, 1:3), góly SR: Réway 2, Kolena. 
SR - Kanada 3:5 (1:1, 2:1, 0:3), góly SR: Gríger 2, Réway. 
SR - ČR 1:4 (0:2, 1:2, 0:0), gól SR: Kolena.
ŠTVRŤFINÁLE
SR - Švédsko 0:6 (0:2, 0:2, 0:2). 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Martin Réway 10 bodov (4+6), 2. Dávid Gríger 10 (3+7), 3. Milan Kolena 8 (4+4). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

XIII. diel - MSJ 2011 - Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi 

XIV. diel - MSJ 2012 - Malá medaila Slovákov, veľká šou Kuznecova a úľava Švédov 

XV. diel - MSJ 2013 - Keď si „druhý Gáborík" dláždil cestu do zámoria 

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.