Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2006: Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka

VANCOUVER (SZĽH) – Draftová desiatka z roku 2004, trinástka rebríčka 2005 a ďalších šestnásť legionárov zo zámoria. Na juniorskom šampionáte 2006 sa slovenská reprezentácia spoliehala početnú enklávu mladíkov pôsobiacich za oceánom. Z Európy priletelo do Kanady len sedem hokejistov.

Slovenský kouč Branislav Šajban sa v novembri 2005 vydal na inšpekčnú cestu do zámoria. A rozhodol sa, že kostru kádra vystavia okolo hráčov, ktorých videl. Nechýbal Marek Zagrapan, čerstvo draftovaný Slovák v 1. kole voľby z júna 2005. Prešovský rodák patril k veľkým talentom slovenského hokeja. Zámorskí experti mu dávali šance na prienik do elitnej draftovej desiatky. V mnohých preddraftových rebríčkoch bol deviaty, najvyššie spomedzi Európanov. Napokon po ňom z 13. miesta siahlo Buffalo a urobilo z neho druhého najvyššieho draftovaného hokejistu zo starého kontinentu. Zagrapana predstihol len Slovinec Anže Kopitar. V tíme trénera Branislava Šajbana však nebol najvyššie postavený v drafte do NHL. Vyššie sa umiestnil Boris Valábik, z ktorého v roku 2004 urobila Atlanta draftovú desiatku. Zámorská prevaha v tíme mala predurčovať dobrý pohyb, silu, vytrvalosť.

Brankár Michal Valent v súboji s Lotyšskom. Za bránkou Lotyš Sergejs Pečura. Zdroj: TASR

Dvanásť bodov elitnej trojky

Ibaže Slovákom – hoci je pravda, že opäť ich neobišli nepríjemné zranenia – nastavil zrkadlo hneď prvý prípravný zápas s Lotyšmi. S tímom trénerského taktika Olega Znaroka prehrali 1:5. Ešteže to v súťažnej odvete o pár dní neskôr pobaltským rovesníkom vrátili. Vyhrali 7:4 aj vďaka hetriku Stanislava Laščeka. Na štadióne v Kelowne sa tlačilo bezmála 6000 fanúšikov.

Zdá sa vám čudné, že zápas Slovenska s Lotyšskom sledovala vypredaná aréna? Nemusí. Kanaďanom hokej chýbal. V sezóne 2004/05 naň v NHL nechodili pre lock-out, a tak v závere roka 2005 využili každú možnosť nabažiť sa ním. Vianočné sviatky boli ideálnou príležitosťou a dejiská Vancouver, Kelowna, Kamloops veľkým lákadlom. Mimochodom, tých 5790 divákov, prítomných na stretnutí Slovensko – Lotyšsko, viac fandilo Znarokovej družine. Výskali, keď sa Lotyši dostali do gólovej šance, nehovoriac o momente, keď skórovali. Oleg Znarok však po zápase zúrivo krútil hlavou. Kritizoval zverencov, že zápas emočne nezvládli. Energii z tribúny podľahli, nesústredili sa na hru. Výsledkom bola prehra so Slovenskom 4:7. „Hráči na takejto úrovni by sa nemali venovať reakciám publika, ale sústrediť sa na vlastnú hru," hneval sa Znarok.

Lotyšov deklasovala dvanástimi kanadskými bodmi elitná útočná slovenská formácia v zložení Stanislav Lašček, Marek Zagrapan, Tomáš Petruška. Zápas mal prívlastok existenčný z hľadiska štvrťfinálových nádejí našich chlapcov. Ak chceli postúpiť, nemohli si dovoliť s Lotyšmi prehrať. Cieľ splnili.

Krásy Slovenska v Kanade

Škoda, že po ideálnom odraze nepokračovali v podobnom duchu až do vyraďovacej fázy. Po prehre s Rusmi 2:6 prišli o obrancu Jozefa Wagenhoffera, ktorý za pästný súboj s Nikolajom Kuliominom dostal rovnako ako jeho bitkársky protivník dvojzápasový dištanc. Výsledkovo to v ďalšom priebehu základnej skupiny nebolo ono. Prehra v bratovražednom súboji s Čechmi – tak ho nazval tréner Šajban – a debakel 0:6 od Švédov poslali ambiciózny slovenský káder do boja o záchranu. Našťastie, s nórskymi nováčikmi zvládol hneď otvárací súboj a udržal sa v elitnej kategórii.

Bitka Rusa Nikolaja Kuliomina (vľavo) a Slováka Jozefa Wagenhoffera. Zdroj: TASR

Inak si Slováci čas strávený v Kanade vychutnávali. Dočkali sa vrúcneho privítania, návštevy u generálneho konzula SR i v galérii Place des Arts. Zaujímavé je, že v tom čase v nej vystavovali slovenskí fotografi Laco Struhár a Alexander Jiroušek. Ste zvedaví, ako sa volala výstava vo frankofónnom meste Coquitlam? Príznačne. Krásy Slovenska. Škoda len, že počas šampionátu 2006 ich prezentovali len naši fotografi...

Inak, Marek Zagrapan, draftová voľba Buffala, sa stal druhým najproduktívnejším Slovákom na turnaji po Stanislavovi Laščekovi. Tretí skončil Boris Valábik. Dnes mimoriadne známy televízny komentátor a analytik. Azda nikoho neprekvapí, že patril k najtrestanejším hráčom turnaja. Nie však z dôvodu bitkárskych vložiek, ale aj vďaka 10-minútovému osobnému trestu za nešportové správanie zo súboja s Rusmi.

Gól do českej siete z hokejky Juraja Gráčika. Zdroj: TASR

Tí vtedy dokráčali až do finále. Vedení hviezdou NHL Jevgenijom Malkinom však tvrdo narazili. Proti Kanade v súboji o zlato si nepípli ani raz. Museli prehltnúť trpký debakel 0:5. Posledný úder im zasadil Kyle Chipchura, na Slovensku známe priezvisko vďaka pôsobeniu v Slovane Bratislava v čase jeho anabázy v KHL.

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. Fínsko, 4. USA, 5. Švédsko, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. SLOVENSKO, 9. Lotyšsko (zostup), 10. Nórsko (zostup).

 

Nominácia SR

Brankári: Michal Valent, Vladimír Kováč.

Obrancovia: Andrej Sekera, Michal Korenko, Martin Gründling, Filip Šimka, Vladimír Mihálik, Jozef Wagenhoffer, Boris Valábik.

Útočníci: Marek Zagrapan, Igor Baček, Juraj Mikúš, Marek Horský, Stanislav Lašček, Branislav Lemešani, Ladislav Ščurko, Tomáš Petruška, Dávid Skokan, Marek Bartánus, Juraj Gráčik, Erik Piatak, Marcel Ulehla.

Tréneri: Branislav Šajban (hlavný), Milan Jančuška (asistent).

Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 16 dní

 

VÝSLEDKY SR

ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

SR - Lotyšsko 7:4 (2:0, 4:3, 1:1), góly SR: Valábik, Lašček 3, Zagrapan, Gráčik, Piatak.

SR - Rusko 2:6 (1:5, 1:0, 0:1), góly SR: Sekera, Lašček.

SR - Česko 3:5 (1:3, 0:1, 2:1), góly SR: Zagrapan, Gráčik, Ščurko.

SR - Švédsko 0:6 (0:2, 0:1, 0:3)

O UDRŽANIE

SR - Nórsko 4:3 (1:1, 2:2, 1:0), góly SR: Sekera, Baček, Lašček, Ščurko.

SR - Švajčiarsko 3:3 (1:2, 0:1, 2:0), góly SR: Bartánus, Lašček, Horský.

 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Stanislav Lašček 9 bodov (6+3), 2. Marek Zagrapan 7 (2+5), 3. Boris Valábik 6 (1+5).

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

Zdroj informácií: SZĽH, TASR + archív

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.