Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2007: Pritesná "tesnotka"

LEKSAND (SZĽH) – Na hrane. Doslova na hrane. V jednom momente už slovenskí hokejisti mávali elitnej kategórií juniorských majstrovstiev sveta na rozlúčku. Napokon sa v nej udržali vďaka priaznivej výsledkovej súhre viacerých okolností. Tesnejšie to už azda nemohlo byť. 

Pred šampionátom 2007 sa nič výnimočné nedialo. Dvadsiatka pod vedením trénera Jána Jaška absolvovala dva turnaje v lete, ďalší v jesennom asociačnom termíne a v decembri sa začala pripravovať na MSJ vo švédskych mestách Leksand a Mora. Ján Jaško si urobil tradičnú inšpekciu v zámorí, no nebol príliš nadšený. Niektorí hráči, ktorých si prišiel pozrieť, nehrali v elitných ani špeciálnych formáciách. A Európania? Na záverečnej turnajovej previerke pred MSJ trénerský štáb údajne tiež príliš nepresvedčili...

Záchrana údajne nehrozila

A tak sa realizačný tím rozhodol vziať na šampionát 14 hráčov zo zámoria. Možno aj preto, že kvalita zámorských juniorských súťaže bola, ako povedal tréner Jaško, „neporovnateľne vyššia v porovnaní s našou juniorskou ligou“. Slovenský kormidelník pred odchodom do Švédska nadobudol pocit, že zložil najsilnejší možný káder z hráčov s ročníkom narodenia 1987 a mladších. Dokonca sa vyjadril, že boj o záchranu, ktorý Slováci podstúpili v roku 2000 tiež vo Švédsku, tentoraz nehrozí. „Sme presvedčení, že nebudeme bojovať o záchranu. Chceme dosiahnuť vyššie méty - postúpiť zo skupiny, vyhrať štvrťfinále, a potom už to bude otvorené. Ak mám parafrázovať nášho kapitána, nebojíme sa nikoho," vravel Ján Jaško. Kiežby bol býval mal pravdu...

Vľavo Kanaďan Daniel Bertram, vpravo Slovák Jakub Rumpel. Zdroj: TASR

Ešte pred vlnou zlých správ počas šampionátového diania prišla aj tvrdá rana aj v predšampionátovom období. Michala Klejnu, útočníka Bramptonu v OHL, vyradilo deň pred Štedrým dňom z nominácie na šampionát nepríjemné zranenie. V poslednom prípravnom stretnutí s Bieloruskom mu korčuľa nešťastne rozrezala lýtkový sval. Z domoviny tak narýchlo pricestoval martinský útočník Andrej Themár. 

Pachuť

Mimochodom, slovenskú výpravu poriadne rozčúlilo ubytovanie, ktoré dostala po prílete do Švédska. V chatovej oblasti neďaleko Leksandu. Žiadny hotel. Chata. Prostredie nehodné účastníka elitnej kategórie juniorských MS. Ani horšie ubytovanie však nemohlo za situáciu, ktorá nastala na prelome rokov 2006 a 2007. Slováci na úvod podľahli Nemecku 2:4. Neskôr tiež Švédom a s efektivitou si nepotykali ani v dueloch so zámorskými výbermi Spojených štátov a Kanady. Nasledoval presun do skupiny o záchranu a v nej úvodná trpká facka. Prehra 1:2 so Švajčiarmi bola nečakaná, navyše slovenský výber postavila do nezávideniahodnej situácie. Už b jednou nohou na odchode z elity. Aby sa v nej udržal, musel nepodmienečne v záverečnom vystúpení na MSJ zdolať Bielorusov, no ešte predtým sa na nich spoľahnúť. Bielorusi zdolali Nemcov 3:1 a udržali nádeje Slovákov na záchranu. Jaškovi zverenci ich následne deklasovali 9:0, no stále nemali vyhraté. Potrebovali, aby Švajčiari v záverečnom dueli pokorili Nemcov v riadnom hracom čase. Chvalabohu, pokorili. Päť ku trom.  Slovenská juniorská reprezentácia bola zachránená, bez predchádzajúcej pomoci Bielorusov by to však nešlo. Zachránili sme sa na ich úkor. A to bolo veľmi trpké...

Posledná kvapka

Po šampionáte musel Ján Jaško vysvetľovať, prečo sa konečná ôsma pozícia nezhodovala s jeho predšampionátovými štvrťfinálovými ambíciami. „Bol by som zlý tréner, keby som bol pred šampionátom hovoril, že nechceme ísť čo najvyššie. Moje slová potvrdzovali aj hráči, ktorí sa vyjadrili, že nechcú hrať o záchranu. Žiaľ, chýbalo nám v niektorých zápasoch aj športové šťastie," konštatoval Jaško.   

Andrej Themár sleduje puk, na ľade sa mu v jeho získaní snaží zabrániť Kris Letang. Zdroj: TASR

Šampionát v Leksande a More bol výkričníkom, povestnou poslednou kvapkou, ktorá prinútila zväzových funkcionárov konať. Nachystali reformu, ktorá začala platiť od nasledujúcej sezóny 2007/08 a trvala jedenásť rokov. Ale o nej už prezradíme viac v nasledujúcom diele. 

Na záver, ešte pre zaujímavosť, ani MSJ 2007 neukončili čakanie švédskeho juniorského výberu na medailu. Zlatý hetrik dožičili Kanade, ktorá tretí raz po sebe zdolala vo finále Rusko. 

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA, 4. Švédsko, 5. Česko, 6. Fínsko, 7. Švajčiarsko, 8. SLOVENSKO, 9. Nemecko (zostup), 10. Bielorusko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Branislav Konrád, Jakub Maček. 
Obrancovia: Adam Beňa, Tomáš Brňák, Matej Cuník, Martin Gründling, Michael Korenko, Vladimír Mihálik, Juraj Valach, Tomáš Magušin.
Útočníci: Marek Bartánus, Mário Bližňák, Dávid Buc, Jakub Drábek, Tomáš Marcinko, Ondrej Mikula, Juraj Mikúš, Jakub Rumpel, Július Šinkovič, Dávid Skokan, Andrej Themár, Tomáš Záborský.
Tréneri: Ján Jaško (hlavný), Vladimír Klinga (asistent), Rudolf Jurčenko (asistent).
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 30 dní.  

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Nemecko 2:4 (1:2, 1:0, 0:2), góly SR: Mikúš, Korenko.
SR - Švédsko 3:6 (2:2, 1:1, 0:3), góly SR: Mihálik, Mikula, Mikúš. 
SR - USA 1:6 (0:2, 0:2, 1:2), gól SR: Mikúš. 
SR - Kanada 0:3 (0:2, 0:1, 0:0).
O ZÁCHRANU
SR - Švajčiarsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1), gól SR: Korenko. 
SR - Bielorusko 9:0 (3:0, 4:0, 2:0), góly SR: Buc, Mikúš 2, Bartánus, Marcinko, Bližňák, Mikula, Záborský, Šinkovič.

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Juraj Mikúš 6 bodov (5+1), 2. Tomáš Marcinko 4 (1+3), 3. Dávid Buc 4 (1+3).

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

Zdroj informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.