Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2011: Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi

BUFFALO (SZĽH) – Po Tomášovi Tatarovi, ktorý sa blysol na MSJ 2009, zažiaril o dva roky neskôr v Buffale ďalší slovenský reprezentant. Richard Pánik strelecky explodoval najmä v dueli s Nórmi, ktorým poslal štyri gólové pozdravy. Celkovo ich rozdal sedem a pomohol Slovensku zvládnuť ďalší  boj o záchranu. Šampionát v Buffale okorenil nevídaný finálový obrat Rusov s Kanadou, jeho fantastické vyvrcholenie však zatienilo následné správanie nespratných ruských mladíkov. 

Zo slovenského pohľadu sa majstrovstvá sveta nevyvíjali najhoršie. Na prienik do elitnej šestky to však nestačilo. Väčšina nominovaných hráčov si opäť prešla dlhodobým výcvikovým táborom v centralizovanom projekte. Tentoraz začali tréneri s prípravou na medzinárodný vrchol už májovým zrazom v Púchove, pokračovali v lete v Trenčíne, v asociačných termínoch v zahraničí a v decembri v finalizovali nomináciu v Hamuliakove. 
Predovšetkým novembrový turnaj vo Füssene bol pre Slovákov veľmi dôležitý. Nastúpili na ňom proti domácim Nemcom i Švajčiarom, pričom oba výbery mali aj v základnej skupine MSJ. S Nemcami prehrali 1:2, nad Švajčiarmi zvíťazili 6:3. „Hlavným cieľom turnaja bolo otestovať náš herný prejav v súboji s priamymi konkurentmi zo základnej skupiny svetového šampionátu. Hráči, aj keď nie všetci, ale drvivá väčšina, potvrdili, že sa chcú tvrdo pobiť o miesto v reprezentácii pre MS, išli do súbojov, kde to bolelo, bojovali, dokázali vystupňovať tempo hry a prezentovali, ako sa bojuje v reprezentačnom drese,“ hodnotil spokojne Štefan Mikeš po Füssene. Napokon nominoval 23 hráčov, z toho 14 z extraligového projektu, jediného európskeho legionára Juraja Majdana a osem hokejistov pôsobiacich v zámorí. K tímu sa pripojili po prílete do Spojených štátov v meste Jamestown, kde si Slováci rozložili tréningové kemp. Zaujímavosťou bolo, že tentoraz nebol v tíme nikto navyše. Náhradníci neleteli do Spojených štátov, ako bývalo zvykom v minulých rokoch. Zostali doma, čakali na telefóne.

Uznanie

Záverečné dni pred štartom svetového šampionátu vládla v niektorých táboroch nervozita. Azda najväčšia v nórskom, ktorý netrpezlivo čakal na batožinu s výstrojmi. Keďže meškala niekoľko dní, Nóri odložili aj prípravný zápas so Slovákmi. Uvažovali tiež nad možnosťou, že hráčom zakúpia v USA nové výstroje. Stratené napokon dorazili skôr, než stihli severania zrealizovať svoje plány. 

Oslavujúci Juraj Majdan.  Zdroj: TASR

O komickejšiu situáciu sa postarali nemeckí reprezentanti, ktorí z frankfurtského letiska nedoleteli do USA v kompletnom zložení. Dôvod? Niektorí sa aj z dôvodu problémov s batožinou stratili na letisku a nestihli nastúpiť do lietadla...

Slovákov, našťastie, podobné problémy obišli. Hoci v generálke na MSJ podľahli Rusku 2:6, od trénera zbornej si vyslúžili slová uznania. „Na šampionáte bude niekoľko veľmi dobrých tímov a Slovensko bude jedným z nich,“ hlásil ruský tréner Valerij Bragin.

Výborný kapitán

Lenže po druhom dueli na turnaji sa Slovákom rozpadla obranca. Martin Marinčin dostal štvorzápasový dištanc za úder do hlavy a krku Jasona Zuckera v zápase proti USA, Peter Hraško za podobný zákrok o jeden duel menej. A keďže v treťom vystúpení na turnaji nezvládli Slováci kľúčový duel so Švajčiarmi, ktorých mesiac a pol predtým vo Füssene pokorili, museli sa opäť zmieriť s bojom o záchranu. 
V ňom potiahol reprezentantov s dvojkrížom ich kapitán Richard Pánik. Zo siedmich slovenských gólov v dvoch dueloch baráže strelil šesť! Štyri Nórom, dva Čechom. „Od prvého zápasu na šampionáte bol výborný kapitán. Bol príkladom na ľade. Bojoval, drel a prejavilo sa to aj na jeho produktivite," chválil zverenca tréner Štefan Mikeš. Ku konečne ôsmej priečke podotkol: „Chceli sme viac, ale treba povedať, že čo sa týka kvality, tak v prvej šestke najlepších tímov nemáme čo hľadať."

Slovenský brankár Juraj Hollý inkasuje gól. Zdroj: TASR

Záver šampionátu v Buffale priniesol nečakané rozuzlenie. Štyridsať minút finálového duelu nenasvedčovalo, že by Rusi dokázali zastaviť Kanadu, ktorá v tom času vyhrávala pohodlne 3:0. Ibaže poslednú tretinu prehrala 0:5... Ruský obrat naštartoval v 43. minúte Panarin a zakončil v 59. Dvurječenskij. Výsledok? Búrlivé, nekončiace oslavy, výtržnosti. Napríklad na palube lietadla z Buffala do Atlanty. Keďže oslavujúci a opojení Rusi neprestali ani po viacnásobnej výzve, kapitán ich nechal vyhodiť z lietadla...

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. USA, 4. Švédsko, 5. Švajčiarsko, 7. Česko, 8. SLOVENSKO, 9. Nórsko (zostup), 10. Nemecko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Juraj Hollý, Dominik Riečický.
Obrancovia: Adam Jánošík, Lukáš Kozák, Peter Trška, Peter Hraško, Martin Marinčin, Henrich Jaborník, Peter Čerešňák.
Útočníci: Miroslav Preisinger, Richard Pánik, Marek Hrivík, Andrej Kudrna, Tomáš Matoušek, Michael Vandas, Dalibor Bortňák, Dominik Šimčák, Andrej Šťastný, Tomáš Jurčo, Oliver Jokeľ, Juraj Majdan, Peter Šišovský. 
Tréneri: Štefan Mikeš (hlavný), Miroslav Marcinko (asistent), František Kučera (asistent). 
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 2 mesiace, 14 dní. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Nemecko 2:1 (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0), góly SR: Pánik, Hrivík.
SR - USA 1:6 (0:2, 1:4, 0:0), gól SR: Jurčo. 
SR - Švajčiarsko 4:6 (1:3, 1:1, 2:2), góly SR: Šišovský, Hrivík, Šťastný, Pánik. 
SR - Fínsko 0:6 (0:3, 0:3, 0:0).
O ZÁCHRANU
SR - Nórsko 5:0 (2:0, 0:0, 3:0), góly SR: Pánik 4, Majdan. 
SR - ČR 2:5 (0:2, 2:3, 0:0), góly SR: Pánik 2.

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Richard Pánik 10 bodov (8+2), 2. Adam Jánošík 5 (0+5), 3. Miroslav Preisinger a Juraj Majdan 3 (1+2). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.