Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2009: Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

OTTAWA (SZĽH) – V Kanade nám to na „dvadsiatkach“ išlo azda najlepšie. V roku 1999 bronz, o štyri roky neskôr nečakané piate miesto a pred desiatimi ďalší krásny „nočný“ šampionát. Nehovoriac o tom, čo prišlo v 2015. Ale poďme po poradí. Najskôr myšlienkami do Ottawy na prelom rokov 2008/09.

Kanada bola opäť zbláznená do hokeja. A slovenská juniorská reprezentácia s ňou. Podarilo sa jej splniť základný cieľ – zachovať si príslušnosť v elitnej kategórii – a pridala čosi navyše. Nielenže postúpila do štvrťfinále, ona ten náročný zápas proti hviezdnemu výberu Spojených štátov hrdinsky zvládla. Na Slovensku vyvolala hokejovú eufóriu, aká dávno v krajine nepanovala, špeciálne počas vianočných sviatkov. 

Jaroslav Janus pred Američanom Mikeom Hoeffelom. Zdroj: TASR

Rekord na úvod

Určite jej pomohol kúsok šťastia a možno tak trochu aj druhý rok centralizovaného fungovania v Púchove, hoci projekt po pohodlnej záchrane na MSJ 2008 v úvodnom roku prípravy čelil kritike odbornej hokejovej obce. Ale tréner Štefan Mikeš mu veril a boj o medailu s konečným umiestnením na štvrtej priečke v Ottawe mu dal za pravdu. „Som presvedčený, že črty spoločnej prípravy boli na mužstve bádať už minulý rok. Už vtedy som postrehoval tendenciu na zlepšenie a v Ottawe sme ju potvrdili. Je pravda, že za štyri a pol mesiaca pred majstrovstvami sveta sa nedajú robiť zázraky. V individuálnych činnostiach má vyspelý hokejový svet dosť výrazný náskok a polročnou prácou ho nedobehneme. Napriek tomu kvalita našich výberov stúpa,“ konštatoval Štefan Mikeš po ottawskom turnaji. 


Radujúci sa košikár a najlepší slovenský strelec na turnaji Tomáš Tatar. Zdroj: TASR

Vráťme sa však na jeho začiatok. Bol rekordný. Scotiabank Place, domovský stánok hokejistov Ottawy Senators, dnes známy ako Canadian Tire Centre, videl v úvodnom dni otvárací duel kanadskej reprezentácie proti Nemecku. Domáci juniori deklasovali súpera 8:2 pred 19 640 divákmi, čo bola najvyššia návšteva na zápas juniorských MS histórii. Do roku 2009 platil rekord z 30. decembra 1994. Na zápas rovnakých súperov v Calgary vtedy prišlo 19 465 fanúšikov. 

Potlesk v stoji

Slováci si na úvod poradili s húževnatým Lotyšskom 7:2. Upokojili sa a trpezlivo išli ďalej. Vedeli, že trojbodový zápis im na vyhnutie sa baráži nebude stačiť a ak chcú postúpiť do štvrťfinále, musia zdolať niekoho z tria Švédsko, Rusko, Fínsko. Prvé dva pokusy nevyšli, tretí sa vydaril brilantne! Remízový zápas rozhodol v rozstrele Tomáš Tatar perfektným forhendovým blafákom a Jaroslav Janus umlčaním Hartikainena. Slováci na seba naskákali priamo na ľade, členovia realizačného tímu sa objímali. Čakali ich ešte krajšie chvíle.

Pamätáte si na štvrťfinálový duel s Američanmi? To bola eufória! Jaroslav Janus dovádzal v bránke divy. Zámorský súper zavrel Slovákov v ich obrannom pásme už v prvom striedaní a po 55 sekundách čelil Janus trestnému strieľaniu. Schroeder ho neprekonal.  „Pred trestným strieľaním som si neustále opakoval - musím ho chytiť. Ak by bol súper býval na začiatku skóroval, bol by to úplne iný zápas,“ spomína si najlepší brankár turnaja. V 8. minúte predviedol azda tri či štyri fantastické zákroky v rozpätí niekoľkých desiatok sekúnd a Američania začali doplácať na premárnené príležitosti. Slováci šli do vedenia 1:0, 2:1 aj 3:1, v tretej tretine 4:2, v závere 5:2. Po klaksóne oslavovali senzačný triumf 5:3. Na Janusa letelo 47 striel, zlikvidoval 44. Grandiózny výkon nielen nášho brankára, ale celého slovenského tímu prinútil mnohých z vyše 18-tisícovej návštevy k potlesku v stoji. Slováci si získali ottawské publikum, stali sa jeho miláčikmi. 

Najvýznamnejší triumf

Eufória po víťazstve nad Američanmi trvala hodiny. „Toto celé je niečo neskutočné! Takéto víťazstvo a proti USA! Je to absolútne najvýznamnejší triumf v mojej kariére a azda môžem hovoriť aj za spoluhráčov,“ pokračoval po stretnutí Jaroslav Janus. Vynikajúci šampionát odohral aj Tomáš Tatar. S košíkom na prilbe kmital z jednej strany klziska na druhú. V defenzíve húževnato bránil bránku vlastným telom, vpredu strieľal góly. Dal ich sedem a patril k najlepším kanonierom na MS. S jedenástimi bodmi obsadil v tabuľke produktivity piatu priečku.

A hoci sa Slovákom v nasledujúcich dvoch dueloch nepodarilo uspieť a k bronzu z roku 1999 nepridali ďalší cenný kov, mnohým športovým rodinám na Slovensku spríjemnili vianočné obdobie i pravidelné nočné stávanie. Opäť prebudili vo fanúšikoch hokejovú radosť, eufóriu, hrdosť.  

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. SLOVENSKO, 5. USA, 6. Česko, 7. Fínsko, 8. Lotyšsko, 9. Nemecko (zostup), 10. Kazachstan (zostup). 

Nominácia SR
Brankári:
Zdenko Kotvan, Marek Čiliak, Jaroslav Janus.
Obrancovia: Martin Štajnoch, Radek Deyl, Ján Brejčák, Marek Ďaloga, Matúš Vizváry, Juraj Valach, Michal Šiška
Útočníci: Marek Mertel, Ondrej Rusnák, Adam Bezák, Jozef Molnár, Radoslav Tybor, Tomáš Vyletelka, Martin Uhnák, Marek Hrivík, Peter Kopecký, Tomáš Tatar, Milan Kytnár, Richard Pánik, Marek Viedenský.
Tréneri: Štefan Mikeš (hlavný), Miroslav Marcinko (asistent), František Kučera (asistent).
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 2 mesiace, 2 dni. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

SR - Lotyšsko 7:2 (2:2, 3:0, 2:0), góly SR: Tybor 2, Rusnák 2, Tatar, Hrivík, Bezák.
SR - Švédsko 1:3 (0:2, 0:1, 1:0), gól SR: Uhnák.
SR - Rusko 1:8 (1:2, 0:4, 0:2), gól SR: Bezák.
SR - Fínsko 3:2 sn (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0), góly SR: Pánik, Bezák, roz. nájazd Tatar.  
ŠTVRŤFINÁLE
SR - USA 5:3 (3:1, 0:0, 2:1), góly SR: Bezák, Tatar 2, Molnár, Pánik.
SEMIFINÁLE
SR - Švédsko 3:5 (1:0, 1:1, 1:4), góly SR: Mertel, Tatar, Tatar. 
O 3. MIESTO
SR - Rusko 2:5 (0:1, 1:2, 1:2), góly SR: Štajnoch, Tatar. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ HRÁČI: 1. Tomáš Tatar 11 bodov (7+4), 2. Milan Kytnár 6 (0+6), 3. Adam Bezák 5 (4+1). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.