Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2004: Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

HELSINKI (SZĽH) – Záchrana, záchrana, ešte raz záchrana. Azda najčastejšie skloňované slovo pred odchodom slovenskej výpravy na juniorský šampionát do Fínska na prelome rokov 2003 a 2004. Niežeby mali naši nízke ambície. To zmena systému turnaja a prítomnosť Rusov, Američanov i Švédov v základnej skupine, v ktorej sa vyhli bojom o záchranu len tri z piatich mužstiev, ich prinútili zmýšľať i vyjadrovať sa racionálne. 

V hre o MSJ 2004 nebola len krajina tisícich jazier. Kandidatúru na zasadnutí kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v máji počas šampionátu v Göteborgu 2002 prezentovali aj Slováci. Jej súčasťou boli mestá Košice a Prešov, náhradnou alternatívou Spišská Nová Ves. Delegátov kongresu však slovenská ponuka neočarila tak ako fínska. Z celkového počtu 101 hlasov dostali naši 41, Fíni 60.

Bola so sirupom? 

U Suomi sa Slováci chystali stráviť Štedrý večer. Tradičnejšie a chutnejšie ako rok predtým v Kanade, kde si dali požiadavku na uvarenie domácej kapustnice. V zámorí do kuchyne reštaurácie nepustili miestni kuchári slovenských masérov, ktorí mali dohliadať na používanie správnych ingrediencií a kvalitnú prípravu. A tak v kapustnici plávali napríklad aj hrozienka. Vôbec nebola kyslá, ale sladká. Nečudo, v Kanade ide javorový sirup azda do všetkého...

Slovenský útočník Vladimír Kútny vletel do súboja s Rusom Iľjom Krikunovom. Zdroj: TASR

Vo Fínsku Slováci dúfali v tradičnejšiu chuť nielen kapustnice, ale aj druhého jedla – ryby so zemiakovým šalátom. A tak ešte pred odletom do Fínska poslali Petrovi Brühlovi, Slovákovi žijúcemu na severe Európy a sprievodcovi našej výpravy, recept na prípravu. Tentoraz to vyšlo, kapustnica už chutila slovensky. Chlapci si rozdali darčeky ako každý rok, odovzdali mobily trénerskému štábu a vydali sa do boja. Po prvých dvoch dueloch s Američanmi a Rusmi mali bod a dostali sa do situácie, ktorú predpovedal brankár Jaroslav Halák, vtedajší vychádzajúci talent slovenského hokeja. „S prvými dvomi súpermi to bude náročné, ale nad tými Rakúšanmi a Švédmi by sa malo dať vyhrať,“ vravel pred odletom do Fínska Halák. Aj sa dalo. S Rakúskom sme zvíťazili 6:0 a nad Švédmi 1:0 gólom Branislava Fábryho v 60. minúte do prázdnej bránky. „Tri korunky“ ju uvoľnili, pretože bod so Slovákmi za bezgólového stavu im na postup nestačil. A tak vybuchla v Hämmeenline erupcia slovenskej radosti z postupu do štvrťfinále i umiestnenia na druhom mieste skupiny. Pokračovala silvestrovským večerom, novoročným prípitkom a oslavou zhruba do druhej rána. Realizačný tím dokonca vrátil hráčom mobily, aby sa spojili s rodinami a vymenili si novoročné odkazy. 

Ovečkin nedohral

„Boli sme outsideri skupiny spolu s Rakúšanmi, no postúpili sme do štvrťfinále. Podarilo sa nám v podstate nemožné,“ vravel jeden z dua hlavných trénerov Róbert Spišák. Štvrťfinále s Českom po presune do Helsínk už nebolo úspešné. Slováci prehrali 2:4 a v zápase o piate miesto vyzvali druhýkrát na turnaji Rusov. Jaroslava Haláka dlho trápila prehra so západnými susedmi. „Po zápase som nemohol spať. Dlho do noci som si premietal všetky inkasované góly, vyčítal som si ich,“ vravel Jaroslav Halák. Tréner Frühauf ho podržal a poznamenal, že za góly nemohol.

Ruský útočník Alexander Siomin pred slovenským brankárom Jaroslavom Halákom. Zdroj: TASR

Osemnásťročného brankára Slovana mrzelo vypadnutie aj preto, že počas šampionátu bol v kontakte s asistentom trénera Montrealu Rolandom Melansonom. Práve Canadiens si nádejného Slováka vybrali v závere draftu 2003. Melanson Halákovi zanalyzoval jeho výkony a naznačil mu, čo mohol urobiť lepšie. Od sezóny 2004/05 zamieril do zámoria, kde sa časom vypracoval na miláčika fanúšikov Montrealu.

V záverečnom zápase Slovákov o umiestnenie sa ukázala aj ďalšia dnešná hviezda NHL. Premotivovaný Alexander Ovečkin túžil s Rusmi vyhrať juniorský šampionát, aby mal o niekoľko mesiacov neskôr neohrozené postavenie v drafte 2004. Lenže zápas so Slovákmi nedohral, po faule lakťom dostal trest na 5 minút a do konca zápasu. V drafte z neho Washington Capitals napriek tomu urobil očakávanú jednotku. Dodnes rozhodne neoľutoval. 

Zlato, prvé v 28-ročnej histórii šampionátov, si z Fínska odniesla americká juniorská reprezentácia.  

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. USA, 2. Kanada, 3. Fínsko, 4. Česko, 5. Rusko, 6. SLOVENSKO, 7. Švédsko, 8. Švajčiarsko, 9. Rakúsko (zostup), 10. Ukrajina (zostup).

Nominácia SR
Brankári: Jaroslav Halák, Jozef Račko.
Obrancovia: Juraj Liška, Michal Gavalier, Ivan Baranka, Andrej Meszároš, Milan Hruška, Richard Stehlík, Juraj Senko.
Útočníci: Vladislav Baláž, Rastislav Špirko, Tomáš Pokrivčák, Tomáš Bulík, Štefan Blaho, Branislav Fábry, Pavol Hajduk, Michal Lukáš, Štefan Ružička, Martin Šagát, Tomáš Troliga, Karol Biermann, Vladimír Kútny.
Tréneri: Jozef Frühauf (hlavný), Róbert Spišák (hlavný).
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 24 dní. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Rusko 2:2 (0:1, 1:0, 1:1), góly SR: Ružička, Šagát.
SR - USA 0:5 (0:1, 0:1, 0:3).
SR - Rakúsko 6:0 (1:0, 4:0, 1:0), góly SR: Meszároš, Ružička 2, Stehlík, Troliga, Špirko.
SR - Švédsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0), gól SR: Fábry. 
ŠTVRŤFINÁLE
SR - ČR 2:4 (1:1, 1:3, 0:0), góly SR: Pokrivčák, Baranka. 
O 5. MIESTO
SR - Rusko 2:3 (0:0, 1:2, 2:1), góly SR: Fábry 2. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Štefan Ružička 6 bodov (3+3), 2. Branislav Fábry 4 (3+1), 3. Rastislav Špirko 4 (1+3). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

Zdroje informácií: SZĽH, TASR, archív

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.