Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2002: Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

PARDUBICE (SZĽH) - Mohol to byť šampionát plný radosti zo zisku ďalšieho cenného kovu. Na MSJ 2002 v Pardubiciach podávali slovenskí hokejisti výkony hodné medailovej odmeny. Hrali dobrý hokej, boli produktívni aj efektívni. O výraznejší prienik ich obral aj kúsok smoly vo štvrťfinálovom nájazdovom rozstrele so Švajčiarmi. Tréner Július Šupler bol s výkonom partie napriek konečnému ôsmemu miestu spokojný. Zaujímavé však je, že už vtedy, začiatkom roka 2002, naznačil počiatky problému, ktorý sprevádza slovenský hokej dodnes. 

O šampionát v Česku bol obrovský záujem. Medzi takmer tromi stovkami akreditovanými novinármi bol dokonca žurnalista z Nigérie. Každého lákala nová pardubická aréna, ktorú kolaudovali 1. decembra 2001, 24 dní pred začiatkom šampionátu. Stála 305 miliónov českých korún. 

Čechov porazil Budaj

Slovenskú dvadsiatku viedol v meste perníkov tréner Július Šupler a s hráčmi sa nemaznal. Napríklad Jozefa Baleja, v tom čase Montrealom draftovaného produktívneho útočníka zo zámorskej juniorskej súťaže, nezaradil do záverečnej nominácie, pretože dvakrát neprišiel na spoločné sústredenie v lete pred začiatkom sezóny 2001/02. Vybral si hokejistov, ktorí mu zapadali do koncepcie a vytvorili súdržnú partiu. Alebo, odľahčene povedané, takých, ktorí mu splnia tajné vianočné prianie a pod stromček podarujú žiadanú zimnú čiapku. Takú výraznú, s brmbolcom. Slovenský tréner po nej túžil, dostal ju a so širokým úsmevom za ňu ďakoval. Čiapka mu pomohla dotvoriť imidž, ktorý pred úvodným vystúpením zmenil aj mladý Peter Frühauf. Prinútil ho poverčivý otec Jozef, manažér výpravy. „Kázal som mu dať si dole obrovskú bradu, veď vyzeral ako Usama Bin Ládin. Poslúchol a začali sme sa držať rituálov. Kým neprehráme, zostáva všetko, ako je. Nevadí, že budeme hrať v nevypratých dresoch. Nech aj smrdia, hlavne aby nás doviedli k medaile,“ želal si položartom pred začiatkom MSJ Jozef Frühauf.

Tomáš Kopecký neubrzdil a vo štvrťfinálovom súboji so Švajčiarmi "nabral" Tomáša Maleca. Zdroj: TASR

A veruže partia, ktorú realizačný tím utužil, hrala dobrý hokej. V základnej skupine zdolala 1:0 aj húževnatých Čechov s Průchom, Plekancom, Hudlerom či Hemským. Vďaka gólu Tomáša Kopeckého, no predovšetkým výkonu Petra Budaja, autora čistého konta po 45 úspešných zákrokoch. „Neporazilo nás Slovensko, ale Budaj,“ hlásil pre české médií Jiří Hudler. So Švédmi prišli naši juniori o víťazstvo v záverečných sekundách, s Američanmi aj z dôvodu neuznaného gólu. Krutá facka prišla vo štvrťfinále so Švajčiarmi. Po remíze 2:2 v riadnom hracom dospel duel až do samostatných nájazdov, v ktorých sa za nás presadil len Tomáš Kopecký, kým Švajčiari skórovali dvakrát. Zaujímavosťou je, že pätica slovenských nájazdových exekútorov bola dopredu známa. Vybrali ju tréneri na základe spriemerovania hlasov od samotných hokejistov v tréningovom procese. Aj tento ťah deklaroval súdržnosť kolektívu či priaznivý vzťah medzi realizačným tímom a hráčskym kádrom. 

Ruiny medailového sna

Po prehre so Švajčiarmi chýbala slovenskej dvadsiatke potrebná dávka motivácie pobiť sa v zostávajúcich dvoch dueloch o umiestnenie aspoň na piatej priečke. Hoci stretnutia so Švédmi a Čechmi nevypustila, bolo cítiť, že na ruinách medailového sna sa nedokázala zomknúť a premôcť sklamanie. „Chlapci boli veľmi smutní, ohromne chceli byť vyššie. Ale ja som na nich hrdý. Nemajú sa za čo hanbiť. Som šťastný, že hrali hokej, aký hrali,“ vravel Július Šupler. Pri hodnotení šampionátu presedlal aj na problémy, ktoré už v tom čase začínali sužovať slovenský mládežnícky hokej. Čoraz menej hráčov do 20 rokov dostávalo priestor v najvyššej domácej súťaži. Z približne dvanástich juniorov sa počet v priebehu troch rokoch znížil na päť. A náprava neprišla ani v uplynulých rokoch. „Je ťažké proti tomu niečo robiť, pretože urobiť predpis, že musia nastúpiť aspoň traja mladí hráči, by sa dal obísť pasívnymi štartmi. Musíme systémovo riešiť tento problém. Ak nie, hráči nám z pochopiteľných dôvodov budú odchádzať stále do zámoria," dodal Šupler na začiatku roku 2002. 

Brankár Peter Hamerlík robil v dueli so Švajčiarmi, čo mohol. Postup do semifinále však Slovákom nevychytal. Zdroj: TASR

Dôsledky nelichotivej situácie sa dnes snaží minimalizovať súčasné vedenie slovenského hokeja na čele s prezidentom Miroslavom Šatanom. S extraligovými klubmi sa dohodlo na džentlmenskej dohode o nasadzovaní juniorov v mužskom hokeji. V prípade splnenia podmienok – aspoň 10-minútový ice-time juniora v priemere za mesiac – prispeje zväz hráčovi na mesačnú odmenu sumou 500 eur. 

Najlepší kanonier

Hoci sa na šampionáte 2002 predstavila v prvom rade silná slovenská partia, hokejovými danosťami i produktivitou z nej vynikal jeden útočník. Vtedy 19-ročný Marek Svatoš sa so siedmimi gólmi, spolu s Kanaďanom Mikeom Cammallerim, stal najlepším kanonierom turnaja. V celkovej produktivite bol s ôsmimi bodmi na piatej pozícii. Neskôr odohral 358 zápasov vrátane play-off v NHL, po návrate na Slovensko vyhral titul s Košicami (2014). Bohužiaľ, v novembri 2016, vo veku 34 rokov, náhle zomrel. Česť jeho pamiatke!

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. Fínsko, 4. Švajčiarsko, 5. USA, 6. Švédsko, 7. Česko, 8. SLOVENSKO, 9. Bielorusko, 10. Francúzsko (zostup). 

Nominácia SR
Brankári: Peter Budaj, Peter Hamerlík.
Obrancovia: Stanislav Hudec, Karol Sloboda, Peter Frühauf, Ľuboš Velebný, Tomáš Malec, Radovan Sloboda, Richard Stehlík, Milan Jurčina.
Útočníci: Peter Gajdoš, Tomáš Jaško, Tomáš Oravec, Ivan Koložváry, Marek Svatoš, Miroslav Kristín, Michal Macho, František Skladaný, Peter Holečko, Tomáš Kopecký, Igor Pohanka, Michal Kolárik.
Tréneri: Július Šupler (hlavný), Milan Skokan (asistent).
Vekový priemer: 19 rokov, 3 mesiace, 29 dní. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR – Bielorusko 7:1 (1:0, 4:1, 2:0), góly SR: Oravec, Svatoš 2, Velebný, Jurčina, Jaško, Kopecký. 
SR – Česko 1:0 (0:0, 0:1, 0:0), gól SR: Kopecký. 
SR – Švédsko 2:2 (0:1, 0:0, 2:1), góly SR: Svatoš 2. 
SR – USA 4:4 (2:3, 1:0, 1:1), góly SR: Svatoš 2, Frühauf, Koložváry.
ŠTVRŤFINÁLE
SR – Švajčiarsko 2:3 sn (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0, 0:1), góly SR: Svatoš, Malec. 
O UMIESTNENIE NA 5. AŽ 8. MIESTE
SR – Švédsko 2:3 (2:0, 0:0, 0:3), góly SR: Koložváry, Hudec. 
O UMIESTNENIE NA 7. MIESTE
SR – ČR 2:6 (0:1, 1:3, 1:2), góly SR: Kopecký, Kristín. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Marek Svatoš 8 bodov (7+1), 2. Tomáš Kopecký 8 (3+5), 3. Igor Pohanka 5 (0+5).

 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

 

Zdroj informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.