Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2003: Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

HALIFAX (SZĽH) - Bol to zvláštny šampionát. Kanadská pôda síce opäť žičila slovenským juniorom, ale komplikácie spôsobené presunmi či zraneniami zanechali v mnohých zmiešané pocity. Majstrovstvá sveta na prelome rokov 2002 a 2003 priniesli veľa starostí. 

Pred ich začiatkom sa slovenské trénerské duo Róbert Spišák, Jozef Frühauf muselo vyrovnať s nepriaznivými predpoveďami zámorských médií, ktoré Slovákov radili na ôsmu pozíciu, prvú nad zostupovým pásmom. Veľmi skoro, ešte pred začiatkom svetového šampionátu v kanadských mestách Halifax a Sydney, prišli aj reálne komplikácie.

To by ste nechceli zažiť

Slováci si plánovali rozložiť tréningový stan v New Glasgowe. Lenže kým sa dostali do mesta ostrovnej provincie Nové Škótsko, zažili viacero strastiplných situácií. Prvú vo Viedni, kde letisková služba nenaložila slovenskej výprave batožinu do stroja smerujúceho do Franfurktu. Na obrovskom nemeckom letisku následne panovala štrajková pohotovosť, čo znamenalo, že viaceré lety buď neleteli na čas, ale neleteli vôbec. A Slováci, v nevedomosti, že ich batožina vo Franfurkte nie je, napokon odleteli do Toronta, hoci pôvodne mali do Montrealu. Aby toho nebolo málo, v linkách medzi Torontom a Halifaxom nebolo dostatok voľných miest pre celú slovenskú výpravu. A tak sa hráči či realizačný tím rozdelili do troch lietadiel a postupne prilietali do Halifaxu, odkiaľ ich čakala asi trojhodinová cesta autobusom do New Glasgowu. Mesta ležiaceho 250 km západne od Sydney, dejiska šampionátu, v ktorom mali naši reprezentanti odohrať skupinovú fázu. Mimochodom, batožina dorazila až po dvoch dňoch, takže do prípravného duelu s Kanadou (0:5) vstupovali Slováci prakticky bez tréningu...

Slovenský útočník Stanislav Valach (vľavo). Zastaviť sa ho snaží Američan Matt Greene. Zdroj: TASR

Niečo navyše

Druhá fáza starostí, tentoraz so zdravotnými patáliami, sa začala v New Glasgowe. Svalové problémy trápili Milana Jurčinu, ktorý mal Slovákov viesť s kapitánskym céčkom na drese. Zranil sa aj ďalší bek Peter Marček, s chorobou zostal doma ležať potenciálny náhradník Martin Obuch. Ďalší obranca Slavomír Tomko mal len jednovstupové víza a útočník Tomáš Jaško, ktorý mal patriť k lídrom útoku, pre istotu spätné nedostal. A tak Slováci odohrali celý šampionát so šiestimi bekmi. Stav Milana Jurčinu sa zdanlivo lepšil, napokon však nedovolil vysokému zadákovi naskočiť do súťažného stretnutia, hoci veľmi chcel. Jurčina mal kapitán, líder na ľade. Bol ním iba v kabíne. „Milan sa stal motivátorom mužstva, neustále chlapcov povzbudzoval, žil s tímom. Je neuveriteľné, ako sa s náročnou situáciou vyrovnal,“ vravel tréner Róbert Spišák. 

Jeho zverenci obsadili v základnej A-skupine tretie miesto po dvoch víťazstvách nad Bieloruskom (11:1) a Švajčiarskom (3:0). Po prehre s Američanmi 1:3 v záverečnom vystúpení skupinovej fázy Slováci spolu s premožiteľmi nabrali charterovým letom smer Halifax, kde sa postavili vo štvrťfinále Fínom. Jurčina sa ocitol na súpiske, no do duelu nezasiahol a Slováci podľahli Suomi 0:6. Chuť si napravili v dueli o 5. miesto, kde zdolali Čechov 2:0. Shutout vychytal výborne chytajúci Peter Ševela, ktorý ideálne sekundoval vtedajšej slovenskej jednotke Jánovi Chovanovi. 

Slovenský obranca Karol Sloboda nezastavil fínskeho útočníka Jussiho Jokinena, ktorý prekonal Petra Ševelu. Zdroj: TASR

A keďže problémy s letmi prenasledovali Slovákov až do konca šampionátu, naša výprava mala problém aj s odletom z Halifaxu. Pre husté sneženie bolo letisko v deň plánovaného odchodu zatvorené. „Vychádzajúc z kvality, ktorou sme disponovali, dosiahli chlapci veľký úspech,“ povedal na margo piatej priečky asistent trénera Jozef Frühauf a dodal: „Na šampionát sme odchádzali so skromným cieľom vyhnúť sa bojom o záchranu a piate miesto je niečo navyše. Veľké šance nám nedávali ani odborníci, ktorí nás v prognózach zaradili na tretiu priečku od konca.“

Zo zlata sa tešili Rusi s vychádzajúcou hviezdičkou, iba 17-ročným Alexandrom Ovečkinom.

FAKTY V KOCKE 

KONEČNÉ PORADIE MS: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. Fínsko, 4. USA, 5. SLOVENSKO, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. Švédsko, 9. Nemecko (zostup), 10. Bielorusko (zostup). 

Nominácia SR 
Brankári: Ján Chovan, Peter Ševela, Imrich Petrík.
Obrancovia: Milan Varga, Peter Maček, Milan Jurčina, Richard Stehlík, Dominik Graňák, Oliver Maron, Karol Sloboda, Tomáš Slovák.
Útočníci: Juraj Sýkora, Ivan Koložváry, Michal Važan, Anton Zágora, Stanislav Valach, Samir Saliji, Rastislav Špirko, Michal Lukáč, Igor Pohanka, Rastislav Lipka, Tomáš Troliga, Michal Kokavec.
Tréneri: Róbert Spišák (hlavný), Jozef Frühauf (asistent).
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 27 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA 

SR - Bielorusko 11:1 (3:1, 4:0, 4:0), góly SR: Pohanka, Kokavec 2, Lukáč, K. Sloboda 2, Špirko, Valach, Važan, Koložváry, Varga. 
SR - Rusko 0:4 (0:1, 0:1, 0:2).
SR - Švajčiarsko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0), góly SR: Sýkora, Pohanka 2. 
SR - USA 1:3 (1:0, 0:2, 0:1), gól SR: Sýkora.
ŠTVRŤFINÁLE
SR - Fínsko 0:6 (0:3, 0:3, 0:0).
O 5. MIESTO
SR - ČR 2:0 (1:0, 0:0, 1:0), góly SR: Zágora, Lipka.  

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Karol Sloboda 5 bodov (2+3), 2. Rastislav Špirko 5 (1+4), 3. Igor Pohanka 4 (3+1). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

Zdroj informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.