Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2001: Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

MOSKVA (SZĽH) - Rok 2000 bol výstrahou. Neočakávané patálie so záchranou dvadsiatky v elitnej kategórii MS priviedli vedenie zväzu k dvom zásadným rozhodnutiam. Ich správnosť preverili majstrovstvá sveta v Rusku. Prelom rokov 2000 a 2001 síce nebol pre slovenský juniorský hokej hotovou tragédiou, no nebolo ani čo oslavovať. 

Prvým zásadným rozhodnutím bola očakávaná výmena na trénerskom poste. Dušana Žišku nahradili dvaja hlavní kouči Jozef Frühauf a Ján Selvek. Druhé rozhodnutie akoby vyplynulo z medializovaných reakcií Žišku po uplynulých MS 2000 vo Švédsku. Tréner priznal, že zámorských hráčov nominoval len na základe čísel bez toho, aby ich videl v zápasovom zaťažení. A tak sa Jozef Frühauf – Ján Selvek nemohol pre klubové povinnosti v Košiciach – od 20. novembra do 1. decembra 2000 zúčastnil na inšpekčnej ceste v zámorí. Videl takmer všetkých, ktorých záujem nominovať s trénerským kolegom. Škoda len, že manažmenty zámorských klubov uvoľnili všetkých až na Kristiána Kudroča s Mariánom Gáboríkom. Prvého odmietla pustiť Tampa Bay, druhého Minnesota...

Súboj telo na telo. Vľavo slovenský útočník Tomáš Kopecký, vpravo Švéd Daniel Ljunqvist. Zdroj: TASR

Disciplína

Slováci odleteli do dejiska MS v Moskve až 26. decembra, deň pred úvodným vystúpením proti Švédom. Na palube chýbal trénerský tandem, pre povinnosti na direktoriáte turnaja letel už deň po Štedrom dni. Kým na uplynulom šampionáte vo Švédsku bola hlavným problémom Slovákov azda len slabá koncovka, v Moskve sa k nej pridružila aj slabá disciplína. Po štyroch dueloch skupinovej fázy mali naši reprezentanti na konte 36 menších trestov. Hoci zdolali v kľúčovom vystúpení Kazachstan 7:0, žiadneho zo zostávajúcich troch favoritov neprekvapili. Ani Fínov vo štvrťfinále či Američanov v následnom súboji o umiestnenie. Dovedna nazbierali naši mladíci až 53 menších trestov v siedmich dueloch. A viac ako sedem „dvojek“ na stretnutie, navyše na medzinárodnom fóre, je priveľa. 

Útočník USA Kristopher Vernarsky pred našim brankárom Ľubošom Pisárom. Zdroj: TASR

Správne rozhodnutie

Chudobná efektivita, vynímajúc duel s Kazachstanom, bola jedným z dôvodov konečnej ôsmej priečky. Naplno sa prejavila aj v súbojoch o umiestnenie, kde platilo, že chudobnému aj z hrnca vykypí, ako poznamenal tréner Ján Selvek. „V poslednom vystúpení na turnaji nás čakali Rusi, ktorých stretol rovnaký osud s nepremieňaním šancí,“ vravel. Po prehre 3:4 v nájazdoch stroho pripojil: „Základný cieľ na šampionáte - zotrvať v elitnej skupine - sme splnili. Mrzia ma však výkony chlapcov v zápasoch proti USA a Česku, v ktorých sme jednoducho sklamali."
Výkony Slovákov sledoval priamo v Moskve aj niekdajší vynikajúci československý reprezentant Václav Nedomanský, v tom čase skaut Los Angeles, dnes čerstvý člen hokejovej Siene slávy. „Slovenskí hráči veľa neukázali, vyhrali len jedno stretnutie. Keby nemali hráčov zo zámoria, tak neviem, neviem,“ krútil hlavou Václav Nedomanský. Nuž, rozhodnutie o predšampionátovej inšpekčnej ceste vari nebolo na škodu... 

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Česko, 2. Fínsko, 3. Kanada, 4. Švédsko, 5. USA, 6. Švajčiarsko, 7. Rusko, 8. SLOVENSKO, 9. Bielorusko, 10. Kazachstan (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Ľuboš Pisár, Peter Budaj.
Obrancovia: Ladislav Gábriš, Tomáš Slovák, Alexander Valentín, Tomáš Starosta, Tomáš Malec, Miroslav Ďurák, Ľuboš Velebný, René Vydarený.
Útočníci: Peter Szabo, Milan Bartovič, Jozef Balej, Roman Tvrdoň, Lukáš Hvila, Tomáš Surový, Miroslav Kristín, Martin Drotár, Marcel Hossa, Tomáš Kopecký, Tomáš Škvaridlo, Milan Dubec. 
Tréneri: Jozef Frühauf (hlavný), Ján Selvek (hlavný).
Vekový priemer: 19 rokov, 3 mesiace, 4 dni. 
 
VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR – Švédsko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2), gól SR: Szabo. 
SR – USA 2:7 (1:3, 1:2, 0:2), góly SR: Škvaridlo 2. 
SR – Kazachstan 7:0 (1:0, 3:0, 3:0), góly SR: Ďurák, Balej 2, Slovák, Škvaridlo, Kopecký, Marcel Hossa.
SR – Česko 0:5 (0:1, 0:1, 0:3).
VO ŠTVŘFINÁLE
SR – Fínsko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1), gól SR: Balej. 
O 5. AŽ 8. MIESTO
SR – USA 2:3 (1:1, 1:1, 0:1), góly SR: Tvrdoň 2. 
O 7. MIESTO
SR – Rusko 3:4 sn (0:2, 1:1, 2:0 – 0:0, 0:1), góly SR: Kopecký 2, Bartovič. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Jozef Balej 6 bodov (3+3), 2. Tomáš Škvaridlo 4 (3+1), 3. Tomáš Kopecký 4 (2+2), 4. Marcel Hossa 4 (1+3) a Tomáš Surový 4 (1+3).

Zdroje informácií: SZĽH, TASR, archív

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.