Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2000: Z obhajcov záchranári

SKELLEFTEA (SZĽH) - Po bronzovom šampionáte 1999 prišlo bolenie brucha. Akútne problémy so strieľaním gólov napriek značnému útočnému potenciálu. Počas juniorských majstrovstiev sveta 2000 vo švédskom meste Skelleftea mali členovia slovenskej výpravy vrásky na tvári. A nielen od neznesiteľného mrazu, ktorý panoval v dejisku podujatia. 

Striedačku juniorského tímu opustil začiatkom leta 1999 Ján Filc, trénerský strojca bronzového úspechu z predchádzajúceho prelomu rokov. Neodmietol ponuku viesť mužský národný tím. Miesto hlavného kouča dvadsiatky zaujal niekdajší Filcov asistent Dušan Žiška, jeho pľac Milan Jančuška.  

Švédske problémy

Šampionát sa konal v krajine, v ktorej v tom čase stagnoval mládežnícky hokej. Dnes to znie nezmyselne, veď Švédi každoročne napĺňajú zoznam draftovaných hráčov do NHL dvadsiatimi až tridsiatimi menami. Ale aj oni mali svoje problémy. Nie s kvantitou, s kvalitou. V roku 2000 ich sužovalo dlhé, 19-ročné čakanie na zlato z juniorských MS. V rokoch 1990 až 1995 ani raz nepostúpili na MS do play-off, v 1997 sa dokonca zachraňovali v elitnej kategórii. Na domácom šampionáte mali mužstvo viesť nerozluční bratia Henrik a Daniel Sedinovci, Henrik Zetterberg či Niklas Kronwall. „Títo hráči musia byť dôležitými faktormi v boji o zlato na domácom šampionáte,“ hotoval sa v decembri 1999 Mats Sundin, v tom čase kapitán Toronta a dlhoročná stálica Tre Kronor v NHL. Omyl. Po trpkej štvrťfinále prehre 1:5 so Spojenými štátmi si vychádzajúce švédske hviezdy zahrali len o umiestnenie. Ich čas prišiel neskôr, ale to už je iný príbeh...

Slovenský útočník Miroslav Zálešák v súboji s Američanom Williem Levesquem. Zdroj: TASR

Urážka slovenského hokeja

Ten slovenský v Skelleftee tiež nemal šťastný koniec. Ťažko znesiteľné, miestami až 25-stupňové mrazy, akoby ochromili časť slovenskej výpravy a viacerých hráčov zmohol vírus. V generálke proti Fínom nastúpili naši len s 8 zdravými útočníkmi a 6 obrancami. Suomi zdolali 4:2, no akoby si vystrieľali všetok strelecký prach. V kompletnom zložení nastúpili prvýkrát až na tretí zápas v skupine proti USA. Prehrali 0:1 a bolo zrejmé, že ak v záverečnom vystúpení proti Kanade neuspejú, z obhajcov bronzu sa stanú záchranári. Stali sa.  

Švédske médiá nechápali, ako je možné, že slovenských juniorov čaká záchrana a kazašských, mimochodom veľkých outsiderov z druhej skupiny, štvrťfinále. „Je to urážka slovenského hokeja,“ písal denník Norra Västerboten. 

Kanadský útočník Jamie Lundmark v nájazde na nášho brankára Rastislava Staňu. Zdroj: TASR

So Slovákmi sa strelecká nemohúcnosť ťahala aj v úvodnom súboji o záchranu s Ukrajinou. Prehrali 1:3 a boli jednou nohou v nižšej kategórii. V ťažkých časoch priletel do Švédska za našou výpravou tréner Ján Filc. „Pomohlo, že prišiel z úplne iného prostredia medzi trénerov a hráčov, pretože naša psychika sa približovala k bodu mrazu. Hráčom vlial nové psychické sily," spomína si tréner Dušan Žiška. Druhý duel s Ukrajinou Slováci vyhrali 5:1 a išli so súperom do 10-minútového predĺženia i samostatných nájazdov. V nich sa vďaka gólom Zálešáka s Kukumberom udržali medzi elitou. „Konečne sme prelomili streleckú smolu. Poriadne sme sa vystresovali, ale dopadlo to dobre,“ vravel Dušan Žiška, ktorého sklamali predovšetkým legionári. „Nerobili, čo sme od nich očakávali. Nehrali agresívne v ofenzíve a málo sa dostávali pred bránku súpera. Navyše neboli dostatočne pripravení, mali rezervy v kondícii. Väčšinu hráčov som však vyberal len podľa štatistík, z čoho sa veľmi ťažko dá spraviť objektívny obraz.“

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Česko, 2. Rusko, 3. Kanada, 4. USA, 5. Švédsko, 6. Švajčiarsko, 7. Fínsko, 8. Kazachstan, 9. SLOVENSKO, 10. Ukrajina (zostup).

Nominácia SR 
Brankári: Rastislav Staňa, Karol Križan.
Obrancovia: René Vydarený, Kristián Kudroč, Branislav Mezei, Vladimír Urban, Dušan Devečka, Ladislav Harabín, Tomáš Starosta, Marek Kolba. 
Útočníci: Milan Bartovič, Jozef Mrena, Ľubomír Pištek, Marcel Hossa, Martin Cibák, Branko Radivojevič, Miroslav Zálešák, Juraj Kolník, Marián Gáborík, Roman Kukumberg, Tomáš Kopecký, Tomáš Surový. 
Tréneri: Dušan Žiška (hlavný), Milan Jančuška (asistent).
Vekový priemer: 19 rokov, 1 mesiac, 15 dní 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ SKUPINA

SR - Česko 2:5 (1:1, 0:1, 1:3), góly SR: Cibák, Gáborík (tr. strieľanie).
SR - Fínsko 1:1 (0:0, 1:0, 0:1), gól SR: Mezei. 
SR - USA 0:1 (0:0, 0:0, 0:1).
SR - Kanada 1:4 (0:3, 1:0, 0:1), gól SR: Gáborík.
O ZÁCHRANU
SR - Ukrajina 1:3 (0:1, 0:1, 1:1), gól SR: Pištek.
SR - Ukrajina 5:1 (0:0, 2:1, 3:0 - 0:0, 2:0), góly SR: Cibák, Kukumberg, Kolník 2, Gáborík, v nájazdoch Zálešák, Kukumberg.

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI NA MS: 1. Marián Gáborík 4 body (3+1), 2. Martin Cibák 3 body (2+1), Juraj Kolník (2+1), Miroslav Zálešák (1+2), Roman Kukumberg (1+2).

Zdroje informácií: SZĽH, TASR, archív

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.