Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2008: S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

PARDUBICE (SZĽH) – Šampionát 2007 vo Švédsku, kde slovenská juniorská reprezentácia len o chlp zotrvala v elitnej spoločnosti, prinútil hokejových funkcionárov konať. Nie systémovo, ale havarijne. Od leta do začiatku majstrovstiev sveta zaviedli centralizovanú prípravu juniorského mužstva s jeho zaradením do našej najvyššej domácej súťaže. 

Už Július Šupler v roku 2002 po MS v Česku avizoval, že situácia so slovenským juniorským hokejom nie je ružová. Hráči do 20 rokov sa vytrácali zo zápasových nominácií extraligových mužstiev. Mnohí odchádzali do zahraničia, pretože bažili po lepšom zázemí a kvalitnejších súťažiach. Riešenie potichu rastúceho problému dlho nebolo na obzore. Až kým v roku 2007 neprišla reálna hrozba vypadnutia z elitnej kategórie. 

Laboratórny pokus

Hráči do 20 rokov, ktorí zotrvali na Slovensku, sa začali pripravovať na vrchol sezóny niekoľko mesiacov od leta do Vianoc. V asociačných termínoch hrali na medzinárodných podujatiach, mimo reprezentačných termínov v extralige. Naberali skúsenosti v mužskom hokeji, či ich mohlo zoceliť a dobre pripraviť na náročnú medzinárodnú úroveň. 

Slovenský brankár Július Hudáček. Zdroj: TASR

Ján Filc, vtedy viceprezident SZĽH, zavedenie centralizovaného modelu prípravy vysvetľoval takto: „Nejde o systémový krok, ale riešenie havarijnej situácie v mládežníckom hokeji v súčasných podmienkach. Keďže kluby nedokázali garantovať pravidelný štart mladých hráčov, toto je jediná alternatíva, ktorá by mala zabrániť ešte hlbšiemu pádu. Ide o laboratórny pokus, ktorý sa nikde v takejto podobe nevyskytuje.“

Prvým trénerom takto sformovanej hokejovej reprezentácie do 20 rokov sa stal Štefan Mikeš. Jeho zverenci, pripravujúci si dennodenne v Púchove, vstúpili do extraligy s vervou a 16. septembra, v dueli s Nitrou, oslavovali zisk prvého bodu po nájazdovej prehre 1:2. Prvé víťazstvo, hoci dvojbodové, prišlo 7. októbra doma nad Kežmarkom (3:2 sn) a premiérové trojbodové 25. novembra 2:1 nad Liptovským Mikulášom. V tom čase už bolo zrejmé, že projekt dvadsiatky bude trvať aj v nasledujúcich dvoch sezónach, čo si odsúhlasili zástupcovia extraligových klubov na Športovej rade Pro-Hokeja. 

Rekordná sledovanosť 

Cieľom modelu bolo pripravovať kolektív v domácich podmienkach na nástrahy juniorských MS. Na šampionát malo vycestovať gro tohto tímu, doplnené o niekoľkých najlepších legionárov zo zámoria. Tých pred MSJ 2008 pomáhala vyberať československá hokejová ikona Václav Nedomanský. Tréner Štefan Mikeš nemal pred šampionátom prehnané ambície. Záchranárske práce si však nechcel príliš pripúšťať: „Chceme obísť lepšie ako vlani. Ak sa nám aj nepodarí postúpiť do vyraďovacích bojov a budeme sa musieť pobiť o záchranu, chceme sa medzi elitou udržať s prehľadom.“

Dávid Skokan takto "upratal" Kanaďana Claudea Girouxa vo vzájomnom zápase a napokon aj v tabuľke produktivity. Zdroj: TASR

S prehľadom to napokon bolo. Slováci po troch prehrách v záverečnom vystúpení základnej fázy pokorili Dánov 4:3 a preniesli si tri body z duelu do tabuľky skupiny o udržanie. V nej potvrdili pokojný priebeh záchrany víťazstvami nad Švajčiarmi i Kazachstanom. „Urobili sme všetko, aby sme vzorne reprezentovali Slovensko. Za svoje výkony sa hanbiť nemusíme," hlásil Štefan Mikeš.

Zaujímavú podobu mala tabuľka produktivity. Jej kráľom sa stal Američan James van Riemsdyk s jedenástimi bodmi. Sekundovali mu Rus Nikita Filatov a náš Marek Slovák s deviatimi. Vysoko, na konečnej piatej pozícii, skončil aj Dávid Skokan (8 bodov). A čo je zaujímavé? Aj to, že za našou dvojicou skončilo mnoho renomovaných mien súčasnej NHL. Mikael Backlund, Brad Marchand, Lars Eller, Claude Giroux, Jakub Voráček či draftová jednotka nasledujúceho výberu Steven Stamkos. Dobrá vizitka našich, čo poviete? 

Kanaďan P.K. Subban so zlatou medailou.  Zdroj: TASR

Apropo, šampionát v Česku žal úspechu aj pred televíznymi obrazovkami. Finálový duel Kanada – Švédsko (3:2 pp), si získal priemernú pozornosť 2,3 miliónov divákov. V čase vrcholu ho sledovali viac ako 3 milióny ľudí. 

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. USA, 5. Česko, 6. Fínsko, 7. SLOVENSKO, 8. Kazachstan, 9. Švajčiarsko (zostup), 10. Dánsko (zostup). 

Nominácia SR
Brankári:
Tomáš Hiadlovský, Július Hudáček.
Obrancovia: Milan Bališ, Adam Beňa, Marek Biro, Marek Ďaloga, Michal Kozák, Kristián Krajčík, Juraj Mikuš, Marek Zúkal. 
Útočníci: Radoslav Illo, Matej Češík, Oliver Ďuriš, Milan Jurík, Patrik Lušňák, Tomáš Marcinko, Ivan Roháč, Erik Čaládi, Július Šinkovič, Dávid Skokan, Marek Slovák, Jakub Suja, Dalimír Jančovič.
Tréneri: Štefan Mikeš (hlavný), Róbert Kompas (asistent). 
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 5 mesiacov, 6 dní. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Švédsko 3:4 (1:2, 0:0, 2:2), góly SR: Báliš, Roháč, Marcinko.
SR - Kanada 0:2 (0:0, 0:1, 0:1).
SR - Česko 2:5 (0:1, 1:2, 1:1), góly SR: Ďuriš, Čaládi.
SR - Dánsko 4:3 (1:0, 2:0, 1:3), góly SR: Roháč, Češík, Čaládi, Slovák. 
O ZÁCHRANU
SR - Švajčiarsko 5:2 (1:0, 2:0, 2:2), góly SR: Slovák, Jančovič, Marcinko, Mikuš, Čaládi.
SR - Kazachstan 8:0 (4:0, 3:0, 1:0), góly SR: Ďuriš, Skokan 2, Roháč, Lušňák 2, Čaládi, Jančovič. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Marek Slovák 9 bodov (2+7), 2. Dávid Skokan 8 (2+6), 3. Erik Čaládi 6 (4+2).

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.