Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2005: Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

GRAND FORKS (SZĽH) – Čo v hokeji dokáže jeden gól? Napríklad rozhodnúť o tom, či budete hrať o medaily alebo o záchranu. Slovenskí hokejoví juniori pocítili silu tohto tvrdenia na zámorskom šampionáte v Grand Rapids a bezmála 9-tisícovom mestečku Thief River Falls. Obe dejiská ponúkli prehliadku budúcich hokejových hviezd. 

Bergerona, Getzlafa, Crosbyho, Jeffa Cartera, Malkina, Ovečkina, Phaneufa, Sutera a mnohých ďalších... Slováci sa do dejiska dopravili z Viedne cez Amsterdam. A minimálne pre jedného z našich to nebola príjemná cesta. Vladimíra Draveckého chytili vo vzduchu bolesti v oblasti brušnej dutiny, ktoré ho po príchode do Grand Forks okamžite poslali do nemocnice. Diagnóza – akútny zápal slepého čreva. Následky - operácia, troj až štvortýždňová liečba a smutný návrat domov vo vianočnom zhone. 

Útočník Peter Ölvecký sa teší z gólu do siete Švajčiarska. Zdroj: TASR

Zo sokov kolegovia

Kým sa Dravecký zotavoval, jeho spoluhráči navštívili v zámorí fabriku na výrobu snežných skútrov. Na Štedrý deň si nedali večeru, ale obed, pretože popoludní absolvovalo vedenie výpravy zasadnutie direktoriátu turnaja. A pripravovalo sa na ostrý štart proti nabitej Kanada. Zámorské média špekulovali, že ide azda o najlepší kanadský juniorský výber za posledných desať rokov. Pristavili sa aj pri slovenskom reprezentantovi. Dvestojeden centimetrov vysokom (vraj toľko nikdy nemal a toto číslo mu podľa rozprávania v jeho knihe privlastnili Američania počas pobytu v zámorí) a stopäť kilogramov vážiacom Borisovi Valábikovi, ktorého si polroka pred MS v drafte z 10. miesta vybrala Atlanta. Prvý zápas s Kanadou pred 11-tisícovým hľadiskom Slováci prehrali 3:7, povesť si napravili víťazstvom 2:0 nad Fínmi. Vo vzájomnom súboji proti vtedy stáli dnešní brankárski kolegovia v Bostone – Tuukka Rask na fínskej a Jaroslav Halák na slovenskej strane. Rask mal 25 úspešných zákrokov, Halák 19. Mimochodom, asistent fínskeho trénera bol Petri Matikainen, neskôr tréner Slovana Bratislava v KHL. 

Úžasná konkurencia 

Po jasnom triumfe 5:0 na Nemcami mohli Slováci so Švédmi v poslednom skupinovom vystúpení aj prehrať, ale nie viac ako o dva góly, aby postúpili. Prehrali 0:3... Čo všetko teda dokáže zmeniť jeden gól? Veľa. Z bojov o medaily vo vyraďovacej fázy bol boj o udržanie sa. Našťastie, zverenci trénera Dušana Gregora to vybavili rýchlo. Víťazstvom 2:1 nad Bieloruskom si vybojovali zotrvanie v elitnej kategórii, výhrou 3:2 so Švajčiarmi ho potvrdili. 

Zrážka fínskeho rozhodcu Jyriho Petteriho Ronna, bieloruského útočníka Andreja Kasticyna a slovenského útočníka Ladislava Ščurka.  Zdroj: TASR

Dušan Gregor hodnotil americký turnaj spokojnosťou s viacerými predvedenými výkonmi. Vyslovil však aj presvedčenie, že konečná siedma priečka je sklamaním. „Mali sme na viac. Svetová špička je dnes veľká, vo svete je úžasná konkurencia a aj mužstvá, ktoré hrajú s nami o záchranu - Bielorusko i Švajčiarsko - sú veľmi kvalitné tímy. Nikdy nezvyknem vyzdvihovať jednotlivcov, ale obdivuhodné výkony podával kapitán Andrej Meszároš i brankár Jaro Halák. Aby sme sa natrvalo usadili v špičke, potrebovali by sme takýchto jednotlivcov viac," hodnotil Gregor. 

 

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1.Kanada, 2. Rusko, 3. Česko, 4. USA, 5. Fínsko, 6. Švédsko, 7. SLOVENSKO, 8. Švajčiarsko, 9. Nemecko (zostup), 10. Bielorusko (zostup).

Nominácia SR
Brankári: Marek Novotný, Jaroslav Halák, Michal Valent.
Obrancovia: Andrej Sekera, Ivan Baranka, Boris Valábik, Andrej Meszároš, Milan Hruška, Peter Mikuš, Juraj Liška. 
Útočníci: Marek Zagrapan, Tomáš Bulík, Juraj Gráčik, Jaroslav Markovič, Branislav Fábry, Marek Haščák, Ladislav Ščurko, Stanislav Lašček, Štefan Ružička, Vladimír Kútny, Richard Jenčík, Peter Ölvecký, Martin Segľa.
Tréneri: Dušan Gregor (hlavný), Jozef Frühauf (asistent).
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 15 dní. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

SR - Kanada 3:7 (0:2, 2:3, 1:2), góly SR: Zagrapan, Lašček, Ölvecký.
SR - Fínsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0), góly SR: Bulík, Meszároš.
SR - Nemecko 5:0 (3:0, 0:0, 2:0), góly SR: Ružička 3, Meszároš 2. 
SR - Švédsko 0:3 (0:1, 0:2, 0:0).
O ZÁCHRANU
SR - Bielorusko 2:1 (0:0, 0:1, 2:0), góly SR: Sekera, Ölvecký.
SR - Švajčiarsko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1), góly SR: Bulík, Ölvecký, Haščák.

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Štefan Ružička 6 bodov (3+3), 2. Tomáš Bulík 5 (2+3), 3. Andrej Meszároš 4 (3+1).

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

 

Zdroje informácií: SZĽH, TASR, archív

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.