Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2012: Malá medaila Slovákov, veľká šou Kuznecova a úľava Švédov

CALGARY (SZĽH) – Juniorským šampionátom 2012 v Kanade sa začala trénerská éra Ernesta Bokroša pri slovenskej hokejovej reprezentácii do 20 rokov. Do funkcie nastúpil šesť týždňov pred štartom MS. Dovtedy viedol dvadsiatku niekoľko mesiacov Anton Tomko. Prečo skončil a ako napokon dopadla prvá šampionátová púť jeho nástupcu v kanadskej provincii Alberta?

Anton Tomko sa stal trénerom reprezentácie juniorov 1. marca 2011. Jeho medzinárodný debut na striedačke mal solídne parametre, veď Slováci prehrali s ruskými rovesníkmi 4:5 až po nájazdoch. Na novembrovom domácom podujatí, poslednej turnajovej previerke pred štartom MSJ, však skončili poslední. V Púchove neboli úspešní v konkurencii Nemecka, Nórska a Švajčiarska. Dvadsiateho prvého novembra sa tak výkonný výbor SZĽH rozhodol pre zmenu. Odvolal z funkcie Antona Tomka a nahradil ho Ernestom Bokrošom. V tom čase mala dvadsiatka na konte 19 zápasov v našich dvoch najvyšších mužských súťažiach. V extralige vyhrala z deviatich duelov jeden, v prvej lige z desiatich tri. Pre neuspokojivé výsledky i herný prejav sa tak tesne pred šampionátom udiala málo vídaná zmena. 

Veľký obrat

Ernest Bokroš začal pracovať naplno, k tímu povolal aj športového psychológa. „V Kanade na šampionáte bude rozhodovať o našom úspechu pevná, súdržná partia a kolektívny výkon. Spolupráca so športovými psychológmi je v zahraničí bežná vec nielen na reprezentačnej úrovni. Som presvedčený, že psychologický tréning bude prospešný aj pre našich mladých hráčov," vravel skúsený kormidelník krátko po nástupe do funkcie pred prvým juniorským šampionátom. Do predfinálnej nominácie vybral 13 korčuliarov z Európy a jedenásť zo zámoria. V príprave síce Slováci neskórovali ani raz, no v prvom z dvoch kľúčových duelov skupiny zdolali Lotyšsko 3:1. Druhý prišiel na konci základnej fázy proti Švajčiarom. Rozhodoval, či naši chlapci pôjdu hrať o záchranu, alebo sa predstavia vo štvrťfinále. 

Dominik Riečický a jeho rybička. Nezabránila siedmemu gólu od Švédov. Zdroj: TASR

Ešte na začiatku tretej tretiny prehrávali 2:4. Keď ich 47 sekúnd po návrate z kabíny zrazil štvrtým gólom Tanner Richard, zdalo sa, že zaistil pre Helvétov pohodlný priebeh tretej tretiny až do konca. Omyl. Bokrošovi zverenci s obrovskou vervou za necelých osem minút skóre otočili. Matoušek, Marinčin, Matúš Chovan. A bolo 5:4. Martin Gernát pridal v čase 49:43 poistku na 6:4 a otáčať museli Švajčiari. Psychicky rozladení súperi nedokázali ani znížiť. Slovenskí juniori dosiahli veľké víťazstvo a postúpili do vyraďovacích bojov. „Toto víťazstvo znamená pre našu malú krajinu skvelý úspech. Postúpili sme do vyraďovacej fázy a odteraz bude každý ďalší úspech bonusom navyše," vravel tréner Ernest Bokroš. 

Strelec poisťovacieho šiesteho gólu Martin Gernát pripojil: „Je to niečo neuveriteľné pre nás i pre celú krajinu. Nechceli sme hrať o záchranu. Za posledný čas je to najväčšie víťazstvo slovenského hokeja. Som veľmi šťastný za každého v našom tíme i doma na Slovensku."

Kuznecovova šou

Pozornosť v základných skupinách nebudili len Slováci. Zaslúžili si ju aj Rusi, ktorí hladko prešli touto fázou turnaja. Lotyšom vo vzájomnom stretnutí nasúkali 14 gólov, neinkasovali ani jeden. Až na deviatich zo štrnástich gólov sa podieľal bombardér Washingtonu Jevgenij Kuznecov. Nazbieral deväť kanadských bodov za hetrik a šesť asistencií. Neskôr doviedol zbornú do finálovej konfrontácie so Švédmi, kde však Rusi vystrelili na bránku súpera za 60 minút len 17 pukov. Švédi išli za víťazstvom agresívnejšie, vypálili 57 striel a dosiahli jediný gól. Dočkali sa, zlato na juniorskom šampionáte vyhrali po 31 rokoch!

Fín Miro Hovinen takto nabral nášho útočníka Tomáša Matoušeka vo štvrťfinálovom stretnutí. Zdroj: TASR

Mimochodom, Jevgenij Kuznecov ovládol tabuľku produktivity na turnaji s trinástimi bodmi. Vlani v máji sa predstavil na MS na Slovensku, po ktorých mu Medzinárodná hokejová federácia udelila štvorročný zákaz súťaženia na podujatiach pod hlavičkou IIHF za pozitívny kokaínový nález. 

Malý kov

Slovenskí chlapci odohrali bláznivé štvrťfinále s Fínmi. Prehrali v ňom 5:8 a na duel o 5. miesto proti Čechom sa už nedokázali po euforickom postupe a trpkom konci vo vyraďovačke nastaviť mentálne správne. Konečné šieste miesto však bolo pozitívnou vizitkou premiérovej účasť našej juniorskej reprezentácie na MS pod taktovkou Ernesta Bokroša. „Je to pre nás taká malá medaila. Prvý cieľ bol nehrať o záchranu a keď sme sa dostali ďalej zo skupiny, chceli sme odohrať čo najlepšie stretnutie, no nevyšlo nám," hodnotil kouč. 

Slovenský brankár Richard Sabol v dueli o 5. miesto proti Čechom. Zdroj: TASR

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Švédsko, 2. Rusko, 3. Kanada, 4. Fínsko, 5. Česko, 6. SLOVENSKO, 7. USA, 8. Švajčiarsko, 9. Lotyšsko, 10. Dánsko (zostup). 

Nominácia SR
Brankári:
Juraj Šimboch, Richard Sabol, Dominik Riečický.
Obrancovia: Adam Jánošík, Peter Bezuška, Peter Trška, Mário Kurali, Michal Čajkovský, Peter Čerešňák, Martin Marinčin, Martin Gernát.
Útočníci: Michal Toman, Matej Hinďoš, Richard Mráz, Tomáš Jurčo, Matej Bene, Marek Tvrdoň, Vladimír Dolník, Martin Ďaloga, Miloš Bubela, Matúš Chovan, Tomáš Matoušek, Marko Daňo. 
Tréner: Ernest Bokroš (hlavný), Rudolf Jurčenko (asistent), Anton Bartánus (asistent)
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 2 mesiace, 5 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0), góly SR: Jurčo, Tvrdoň, Toman. 
SR - Rusko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2), gól SR: Bubela.
SR - Švédsko 1:9 (1:2, 0:2, 0:5), gól SR: Tvrdoň. 
SR - Švajčiarsko 6:4 (1:2, 1:1, 4:1), góly SR: Matúš Chovan 3, Matoušek, Marinčin, Gernát.
ŠTVRŤFINÁLE
SR - Fínsko 5:8 (2:2, 1:4, 2:2), góly SR: Chovan, Tvrdoň, Mráz, Ďaloga, Daňo.
O 5. MIESTO
SR - ČR 2:5 (0:3, 1:1, 1:1), góly SR: Bubela, Matúš Chovan. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Tomáš Jurčo 8 bodov (1+7), 2. Matúš Chovan 6 (5+1), 3. Miloš Bubela 5 (2+3) a Richard Mráz 5 (1+4).

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

XIII. diel - MSJ 2011 - Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi 

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.