Dvadsať dvadsiatok - MSJ 2010: Slabiny na povrchu

SASKATOON (SZĽH) - Na ďalšom kanadskom šampionáte, tentoraz v Saskatoone a Regine, boli slovenskí hokejisti v pozícii obhajcov štvrtého miesta. Napokon sa neprebojovali ani do štvrťfinále, hoci zostava na papieri vyzerala sľubne. Tréner Štefan Mikeš kritizoval predovšetkým nesprávne nastavenie hráčov na šampionát.

Česi ako v ringu

Projekt centralizovanej prípravy slovenskej reprezentácie do 20 rokov fičal dva roky. Netrval iba od leta do šampionátu na prelome rokov. Po návrate z MS už tréner Štefan Mikeš začal formovať nový tím. Dvadsiatka totiž pokračovala v extralige programom v nadstavbovej fáze. Už v úvode roka 2009 tak dával kouč dohromady mená, ktoré by mohol využiť na MSJ 2010. A podarilo sa mu nájsť solídnu kostru tímu. Juniorský národný tím totiž v novembrovom asociačnom termíne sezóny 2009/10 ovládol Turnaj štyroch krajín vo Švajčiarsku bez straty bodu. Začiatkom decembra už mal Štefan Mikeš v príprave 32 hráčov, z toho až 21 z projektu reprezentácie do 20 rokov. Piati boli z európskych líg a šestica Adam Jánošík, Richard Pánik, Tomáš Tatar, Radoslav Illo, Andrej Kudrna a Marek Viedenský zo zámoria. Po prílete do Kanady a dvoch prípravných dueloch vyradil trénerský štáb duo Jánošík - Kudrna. Obaja sa vrátili do klubov v zámorí. 

Tvrdý súboj Petra Hraška s Kanaďanom Taylorom Hallom. Zdroj: TASR

Šampionát sa začal dvomi debaklami. Odštartovala ho desaťgólová švédska nádielka do českej siete pri víťazstve 10:1 a pokračovala absolútnym rozložením lotyšskej juniorskej reprezentácie. Pobaltská krajina podľahla Kanade 0:16. V zápase vystrelila na bránku súpera len desať pukov. Vráťme sa však k vysokej prehre Čechov. Tréner Jaromír Šindel sa po stretnutí hanbil. Pred českými médiami trpko skonštatoval: „Škoda, že nehráme box. Dávno by som na ľad hodil uterák." 

Kanada pokorená!

Slovenský Štefan Mikeš mal dôvod na radosť po „povinnom" triumfe našich nad Lotyšskom. Víťazstvo 8:3 režírovali dvojgóloví Tomáš Tatar s Richardom Pánikom. Fanúšikovia na Slovensku i realizačný tím v Kanade dúfali, že minimálne jedna radostná chvíľa v základnej skupine ešte príde. V zápase s Kanadou, ktorý naša dvadsiatka prehrala 2:8, hoci na strely zvíťazila 27:25, sa nedostavila. Prišiel deň „D" a s ním duel proti Švajčiarsku o postup do štvrťfinále. Slováci prehrali 1:4 a namiesto obhajoby senzačnej štvrtej priečky z MSJ 2009 sa museli opäť zachraňovať. 

Kanaďan Nazem Kadri tvrdo narazil do Martina Marinčina. Zdroj: TASR

Našťastie, proces nebol zdĺhavý, hoci nešlo o ľahkú trasu. Rakúšania, ktorých Mikešovi zverenci pokorili v príprave 4:0, tentoraz hrýzli oveľa bolestivejšie. Víťazstvom 3:2 a s pomocou súhry ďalších výsledkových okolností v skupine o udržanie bola napokon záchrana istá. Nič na tom nezmenila ani záverečná prehra 2:5 s Českom.

Chýbali srdciari i lídri

Tréner Štefan Mikeš priletel späť na Slovensko sklamaný. „Vystúpenie na šampionáte hodnotíme ako neúspech. Celé to bolo o zápase so Švajčiarskom. Vedeli sme, že to bude rozhodujúci duel, v ktorom sa rozhodne. Musím povedať, že Švajčiari vyhrali zaslúžene. V tomto zápase vyplávali na povrch všetky slabiny nášho tímu," povedal Mikeš. Psychická pripravenosť mužstva z jeho pohľadu nebola ideálna. „Hráči neboli dobre nastavení na šampionát. Chýbali srdciari a lídri mužstva. Jednoducho tam nebol nikto, kto by dokázal dať víťazný impulz," dodal náš kormidelník.

Richard Pánik pred švajčiarskym brankárom Benjaminom Conzom. 
Richard Pánik pred švajčiarskym brankárom Benjaminom Conzom. Zdroj: TASR

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. USA, 2. Kanada, 3. Švédsko, 4. Švajčiarsko, 5. Fínsko, 6. Rusko, 7. Česko, 8. SLOVENSKO, 9. Lotyšsko (zostup), 10. Rakúsko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Marek Čiliak, Tomáš Halász.
Obrancovia: Martin Štajnoch, Ivan Jankovič, Martin Marinčin, Michal Šiška, Peter Hraško, Matúš Rais, Henrich Jaborník.
Útočníci: Richard Pánik, Andrej Šťastný, Adam Lapšanský, Marek Viedenský, Michael Vandas, Jakub Gašparovič, Radoslav Illo, Martin Bakoš, Maroš Grošaft, Tomáš Tatar, František Gerhát, Libor Hudáček, Samuel Mlynarovič. 
Tréneri: Štefan Mikeš (hlavný), Miroslav Marcinko (asistent), František Kučera (asistent).
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 28 dní. 

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - USA 3:7 (2:1, 1:4, 0:2), góly SR: Gašparovič, Bakoš, Pánik.
SR - Lotyšsko 8:3 (5:0, 2:2, 1:1), góly SR: Pánik 2, Tatar 2, Viedenský, Gašparovič, Rais, Illo. 
SR - Kanada 2:8 (0:3, 1:4, 1:1), góly SR: Pánik, Bakoš.
SR - Švajčiarsko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3), gól SR: Pánik.
O ZÁCHRANU
SR - Rakúsko 3:2 (2:0, 0:2, 1:0), góly SR: Tatar, Pánik, Šťastný.
SR - ČR 2:5 (1:1, 1:3, 0:1), góly SR: Illo,  Mlynarovič.

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Richard Pánik 8 bodov (6+2), 2. Marek Viedenský 6 (1+5), 3. Tomáš Tatar 5 (3+2). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.