Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2013: Keď si „druhý Gáborík" dláždil cestu do zámoria

UFA (SZĽH) – Po juniorskom šampionáte 2012 bilancovali čelní predstavitelia slovenského hokeja päťročné fungovanie reprezentácie do 20 rokov v centralizovanej príprave. Hodnotili, že projekt má zmysel, keďže supluje chýbajúci článok vo výchove mladých hokejistov. Hoci výsledky národného tímu na juniorských šampionátoch neboli oslnivé, predznamenávali postupné napredovanie. Prispeli k nemu aj MSJ v Rusku 2013, aj keď ani v Ufe sa Slováci nevyhli záchranárskym prácam. 

Po bilancovaní prvej päťročnice koncom mája 2012 sa výkonný výbor SZĽH rozhodol presťahovať centralizovanú prípravu juniorov z Púchova do Bratislavy. Tréner dvadsiatky Ernest Bokroš mal v tej chvíli za sebou ďalší šampionát. Po juniorských MS absolvoval úspešnú A-skupinu I. divízie majstrovstiev sveta s hráčmi do 18 rokov, odkiaľ naša reprezentácie postúpila do elitnej kategórie. Na domácom turnaji v Piešťanoch žiaril najmä talentovaný trenčiansky útočník Marko Daňo. Strelil desať gólov, celkovo nazbieral 13 bodov a ovládol individuálne štatistiky. Direktoriát MS mu udelil titul najužitočnejšieho hráča (MVP). Pre Daňa to bol len začiatok plodného roka, ktorý vyvrcholil juniorským šampionátom v Rusku. „Individuálne ocenenia si, samozrejme, veľmi vážim, je to však len taká čerešnička na torte. Podstatný je titul a návrat medzi elitu,“ hodnotil po MS hráčov do 18 rokov čoraz lepšie brúsený trenčiansky diamant. Vďaka úspešnému šampionátu i veľkým pokrokom v mladom veku si vyslúžil viaceré prirovnania k Mariánovi Gáboríkovi. Najmä preto, že rovnako ako rýchlonohý krídelník, nastúpil za Duklu v extralige už ako 16-ročný a jeho mládežnícka kariéra mala podobne rýchly spád.

Prekvapení Slováci aj Rusi

Po aprílových „osemnástkach“ sa už v polovici júna zišiel tréner Ernest Bokroš v Námestove na výcvikovom tábore s potenciálnymi juniorskými reprezentantmi. Výber zúžil a v lete s ním absolvoval turnaje vo Füssene, Salzburgu i v Poprade na Tatranskom pohári. Príprava gradovala. Z projektu si hlavný kouč opäť vybral väčšinu hráčov a odletel s nimi na šampionát do Ruska. Do poriadnej zimy v Ufe, kde v čase vrcholového fóra bolo 25 stupňov pod nulou a haldy snehu všade na okolí. Slováci boli ubytovaní v príjemnom hoteli spoločne so švédskou a českou výpravou približne dvadsať minút od haly, v ktorej hráva domáce zápasy tím KHL Salavat Julajev. 

Gól Johnnyho Gaudreaua do siete slovenského brankára Adama Nagya. Zdroj: TASR

Na prvý slovenský zápas bolo vypredané. Nečudo, naši hrali s domácimi Rusmi. A poriadne ich zaskočili. Vyrovnanú partiu za stavu 2:2 rozlúskli domáci až v predĺžení, desať sekúnd pred jeho koncom. Výsledok bol prekvapivý. A nielen pre Rusov. „Sami sme prekvapení tým, čo sme dosiahli," povedal pre kanadskú televíznu stanicu TSN slovenský útočník Matúš Matis. „Nikto od nás takýto výsledok nečakal. Každý si myslel, že nám Rusi nadelia deväť gólov. My sme však prišli do Ufy bez silných rečí, vsadili sme na kolektívnu hru a dosiahli ňou cenný výsledok."

Najslabšie s Fínmi

Keďže s Kanaďanmi nám to v základnej skupine nevyšlo a s Nemcami sme urvali víťazstvo až po predĺžení, zápas s USA rozhodoval, čo bude ďalej. Trénerský štáb musel v tých dňoch riešiť aj nepríjemné zranenie Patrika Lužu, ktorému ešte po náraze Kanaďana Anthonyho Camaru diagnostikovali traumatické poradenie lebky a následne ľahší otras mozgu. Vo vzájomnom súboji potvrdili Američania obrovskú kvalitu. Ľahko zvíťazili 9:3 a poslali našich do boja o záchranu. 

Tvrdý zákrok Anthonyho Camaru na Slováka Patrika Lužu. Camara zaň dostal jednozápasový dodatočný trest. Zdroj: TASR

V ňom nám stačilo zdolať Lotyšsko. Podarilo sa. Ďalší šampionát, ďalšia fajka. V trénerovi Bokrošovi vyvolal veľký hnev zápas o udržanie sa s Fínmi. Prehrali sme 4:11. „Hoci sme mali už pred stretnutím istotu záchrany, čo bol náš hlavný cieľ na týchto majstrovstvách sveta, nabádali sme chlapcov, aby k stretnutiu pristúpili s maximálnym nasadením, aby boli obozretní. Žiaľ, záverečný zápas nezvládli. Bol to náš najslabší výkon na šampionáte,“ hodnotil tréner Ernest Bokroš. 

Inak, aby sme nezabudli na toho Marka Daňa. Po osemnástkach predviedol peknú šou aj v staršej vekovej kategórii. V Rusku sa stal najproduktívnejším slovenským hráčom s deviatimi bodmi po štyroch góloch a piatich asistenciách. Cestu do zámoria mal vydláždenú...

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. USA, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. Kanada, 5. Česko, 6. Švajčiarsko, 7. Fínsko, 8. SLOVENSKO, 9. Nemecko, 10. Lotyšsko (zostup). 

Nominácia SR
Brankári:
Richard Sabol, Adam Nagy, Patrik Romančík.
Obrancovia: Dávid Bajaník, Tomáš Rusina, Peter Čerešňák, Emil Bagin, Patrik Luža, Tomáš Nechala, Richard Buri, Karol Korím.
Útočníci: Milan Kolena, Denis Hudec, Tomáš Mikúš, Richard Mráz, Michal Uhrík, Andrej Bíreš, Marko Daňo, Martin Réway, Bruno Mráz, Branislav Rapáč, Dominik Fujerík, Matúš Matis. 
Tréner: Ernest Bokroš (hlavný), Juraj Chabada (asistent), Milan Hovorka (asistent)
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 3 mesiace, 15 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

SR - Rusko 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1), góly SR: Matis, R. Mráz.
SR - Kanada 3:6 (2:0, 1:4, 0:2), góly SR: Daňo 2, T. Mikúš.
SR - Nemecko 2:1 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0), góly SR: B. Mráz, Čerešňák. 
SR - USA 3:9 (2:5, 0:3, 1:1), góly SR: Matis 2, R. Mráz. 
O ZÁCHRANU
SR - Lotyšsko 5:3 (1:1, 2:0, 2:2), góly SR: Daňo 2, Bíreš 2, T. Mikúš. 
SR - Fínsko 4:11 (0:3, 3:4, 1:4), góly SR: B. Mráz, Buri, Bíreš 2.   

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Marko Daňo 9 bodov (4+5), 2. Andrej Bíreš 6 (4+2), 3. Matúš Matis 5 (3+2) a Bruno Mráz 5 (2+3). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

XIII. diel - MSJ 2011 - Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi 

XIV. diel - MSJ 2012 - Malá medaila Slovákov, veľká šou Kuznecova a úľava Švédov 

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.