MMSR 2022: Úspešné vstupy Púchova a Nitry do turnaja dorastencov

RUŽOMBEROK (SZĽH) – V úvodný deň dorasteneckej časti Mládežníckych majstrovstiev Slovenska boli na programe dva zápasy. V prvom z nich MŠK Púchov, druhý celok po dlhodobej časti Kaufland Extraligy dorastu, si pripísal do tabuľky prvé tri body, keď zdolal Banskú Bystricu 5:2. Slovan, víťaz základnej časti, naopak vo svojom prvom vystúpení neuspel, keď podľahol Nitre 0:4.

Prvé minúty zápasu priniesli pomerne opatrný hokej. Úvodný gól padol z prvej vážnejšej šance, keď Kováčikovu strelu od modrej čiary tečoval pred banskobystrickou bránkou Hudík. Z vedenia sa však Púchov dlho netešil, keď už o niečo vyše jednej minúty neskôr Križan vyrovnal – 1:1. Tesne pred koncom prvej tretiny boli obe družstvá blízko ku gólu. Najprv sa do dobrej šance dostal Halabuk a na opačnej strane v posledných sekundách Púchov dokonca aj pretlačil puk za Šapovalova, ale až po uplynutí prvej tretiny.

Púchov však situácia z konca prvej tretiny nijakým spôsobom negatívne neovplyvnila, keď štyridsať sekúnd po návrate z kabín totiž Lazkov opätovne poslal svoj tím do vedenia. To navyše nebolo všetko – v 29. minúte Hudík presnou strelou zo strednej vzdialenosti zvýšil už na 3:1. Banská Bystrica síce kontrovala o tri minúty neskôr, keď po hrubej chybe púchovskej defenzívy ostali pred Urbanom Križan so strelcom gólu Plauchom. Posledné slovo v druhej tretine však mali nakoniec Púchovčania, keď si Pancza vytiahol Šapovalova z bránky a poľahky zasunul puk poza jeho chrbát.

Tretia tretina sa niesla v znamení snahy Banskobystričanov o zdramatizovanie zápasu, avšak Púchov pozornou obranou na čele s istým Urbanom v bránke už do konca zápasu neinkasoval. Naopak, necelé dve minúty pred koncom potrestal banskobystrické vylúčenie svojím druhým gólom v zápase Lazkov, ktorý uzavrel na konečných 5:2

MŠK Púchov – Barani Banská Bystrica 5:2 (1:1, 3:1, 1:0)
Góly: 11. Križan, 32. Plaucha (Križan) – 10. Hudík (Kováčik, Škultéty), 21. Lazkov (T. Pobežal), 29. Hudík (Kováčik), 35. Pancza (Hajas, Pišoja), 60. Lazkov (M. Pobežal, T. Pobežal)
Vylúčenia (2 min.): 4:5, navyše Šťavina (Banská Bystrica) 5 min. + DKZ za krosček presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 23:32 (6:9, 10:15, 7:8). Rozhodovali: Moller, Žák – Staššák, Hajnik.


Lepší vstup do zápasu si Nitrania ani len nemohli želať. Už v tretej minúte Mihaličkovu strelu od modrej čiary tečoval Ferkodič a Marossy bol bezmocný. Neubehla ani minúta a Nitra sa tešila znovu. Molnár našiel v dobrej pozícii Krála a ten nezaváhal. Slovan sa síce po druhom inkasovanom góle mierne skonsolidoval, ale do prestávky už Irsáka v nitrianskej bránke neprekonal. Naopak, na opačnej strane mal dokonca pri vlastnom oslabení veľmi dobrú šancu Pekarčík, ale na rozdiel troch gólov nezvýšil.

To, čo nevyšlo Nitre na konci prvej časti hry, jej vyšlo hneď v úvode tretiny druhej, keď 54 sekúnd po návrate z kabín Molnár prekonal Marossyho. Vrátiť do zápasu sa Slovan mohol po úniku Mamonova, no zoči-voči Irsákovi neuspel. S pribúdajúcim časom získaval Slovan v druhej časti hry územnú prevahu, aj vďaka trom presilovým hrám v rade, no obranu Nitry sa im nepodarilo prekonať.

V tretej časti hry sa Slovan aj naďalej snažil dobýjať Irsákovu bránku, avšak márne. Mrzieť mohli Bratislavčanov hlavne nevyužité presilové hry hneď v úvode tretiny. Nitra pozornou obranou držala Slovan na dištanc a v 55. minúte navyše aj sama skórovala, keď Ridzoň upravil na konečných 5:0.

HC Slovan Bratislava – MMHK Nitra 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Góly: 3. Ferkodič (Mihalička, Molnár), 4. Král (Molnár), 21. Molnár (Ferkodič), 56. Ridzoň (Ferkodič, Slažanský)
Vylúčenia (2 min.): 7:9, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 24:33 (7:18, 10:10, 7:5). Rozhodovali: Čahoj, Smrek – Janiga, Wolf.

Tabuľka po 1. dni

Mládežnícke majstrovstvá Slovenska 2022 – turnaj dorastencov Z V Vp Pp P Skóre B
1 MMHK Nitra MMHK Nitra 1 1 0 0 0 4:0 3
2 MŠK Púchov MŠK Púchov 1 1 0 0 0 5:2 3
3 BARANI Banská Bystrica BARANI Banská Bystrica 1 0 0 0 1 2:5 0
4 HC SLOVAN Bratislava HC SLOVAN Bratislava 1 0 0 0 1 0:4 0

Fotogaléria