Dorastenci Banskej Bystrice po tretí raz v sezóne katom lídra ligy

BRATISLAVA (SZĽH) – Zo siedmich sobotňajších zápasov Kaufland Extraligy dorastu zrejme najviac pozornosti pútal duel v Bratislave medzi prvým a tretím celkom súťaže. Domáci Slovan a rovnako aj Banská Bystrica v zápase vysokej dorasteneckej úrovne demonštrovali, že ich tabuľkové postavenie nie je náhodné. Z tesného víťazstva 2:1 sa nakoniec tešili hráči Banskej Bystrice, ktorí si tak okrem troch bodov do tabuľky pripísali na svoje konto aj ďalší veľmi cenný skalp lídra najvyššej dorasteneckej ligy.

Paľov vyzdvihuje tímový výkon

„Chalani sa na tento zápas veľmi tešili. Predsa len nehráme každý víkend so Slovanom, ktorý má mimoriadne silný tím a je prvý v tabuľke so značným náskokom pred ostatnými družstvami,“ povedal po zápase hlavný tréner víťazného družstva Rastislav Paľov. „Mňa ako trénera veľmi teší to, ako sme pristúpili k zápasu a ako sme ho zvládli. Bolo to vyrovnané až do konca. Možno mal v určitých fázach hry navrch Slovan, ale aj my sme ukázali kvalitný tímový výkon a odhodlanie počas celých šesťdesiatich minút, vďaka čomu sme vyhrali,“ pokračoval 46-ročný kouč.

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

Rastislav Paľov. Foto: Jakub Homoľa

Do zápasu vstúpil lepšie Slovan, ktorý mal v úvodnej tretine hernú prevahu. Hneď v úvodných minútach bol dokonca aj blízko ku gólu, ale útočníkovi Slovana Krčmárovi vzala radosť z presného zásahu žŕdka. Čo pri tejto situácii prebehlo hlavou banskobystrickému gólmanovi Zacharovi Šapovalovovi? „Nezaťažoval som si tým hlavu. Tak to už v zápasoch niekedy býva. Dnes som mal šťastie na svojej strane a pomohla mi žŕdka,“ povedal.

Po bezgólovej prvej dvadsaťminútovke sa priebeh hry v druhej tretine otočil. Väčšou aktivitou sa prezentovali barani, no aj tak sa z gólu ako prvý tešil Slovan. Niečo vyše dvoch minút po návrate z kabín obrana Banskobystričanov nechala pred Šapovovalovom veľa priestoru Benjamínovi Pšenkovi, ktorý sa z takýchto pozícii nezvykne mýliť. Svojím 26. gólom v sezóne navyše potvrdil pozíciu najlepšieho strelca súťaže. „Škoda tej situácie. Mohol som na tú strelu zareagovať. Žiaľ, len som hádal, kam pôjde strela, či bude hráč mieriť hore alebo nie,“ vrátil sa Šapovalov k situácii z 23. minúty zápasu. 

V ďalšom priebehu však už banskobystrický gólman ani jednu zo striel súpera za svoj chrbát nepustil. Naopak, Banská Bystrica ešte do prestávky zásluhou Križana vyrovnala a na konci 55. minúty po góle Filipa Hollého aj zvrátila stav zápas. „Videl som Lukáša Tomku v rohu, že má puk, tak som mu zakričal, ja som si nakorčuľoval pred bránku pred obrancu a z prvej len ‚šupol‘ na bránku,“ opísal šťastný strelec svoj gólový moment, ktorý nakoniec rozhodol o zisku troch bodov pre Banskú Bystricu.

Zachar Šapovalov. Foto: Jakub Homoľa

Zachar Šapovalov. Foto: Jakub Homoľa

Úctyhodná séria ukončená

Vzhľadom na tabuľkové postavenie oboch družstiev je možné práve konfrontáciu Slovana s Banskou Bystricou označiť za šláger víkendového dvojkola. Úvodný zápas očakávania ak neprekonal, tak určite minimálne naplnil. Obe družstvá sa prezentovali kvalitným hokejom vo vysokom nasadení, k čomu určite prispel aj vyrovnaný priebeh zápasu, v ktorom až do posledných sekúnd bol výsledok úplne otvorený.

„Obe mužstvá hrali dobre v obrane a obaja brankári podali výborné výkony. Už prvé dva zápasy, ktoré sme medzi sebou v tejto sezóne odohrali, boli veľmi tesné. Práve takéto zápasy posúvajú hráčov oboch družstiev vpred,“ súhlasí hlavný lodivod Banskej Bystrice Rastislav Paľov.

Banskobystričanom sa navyše týmto víťazstvom podarilo pretrhnúť úctyhodnú sériu Slovana, ktorý vyhral osemnásť zápasov v rade. „Dopoludnia počas cesty do Bratislavy som si to práve pozeral a videl som, že majú víťaznú šnúru. Hovoril som si, že by bolo fajn im to pretrhnúť,“ povedal s úsmevom útočník Filip Hollý.

Filip Hollý. Foto: Jakub Homoľa

Filip Hollý. Foto: Jakub Homoľa

Posledná prehra Slovana v tejto sezóne sa datuje ešte bezmála štyri mesiace dozadu – 7. novembra 2021 – a, zhodou okolností, ich súperom bola aj vtedy Banská Bystrica. Stredoslováci to skrátka na Slovan vedia, veď vo všetkých doterajších troch tohtosezónnych meraní síl totiž ťahali za dlhší koniec. „Slovan je veľmi kvalitné mužstvo, no my sa vieme na takéto duely zomknúť. Vždy si povieme pred zápasom, ako chceme hrať. Nechávame na ľade všetko, do každého súboja ideme na 110 percent a zatiaľ nám to vychádza,“ zamyslel sa Hollý.

Potvrdiť to môžu Banskobystričania znovu už v nedeľu od 10.00 hod., keď je na tréningovej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu naplánovaný druhý zápas. Čo od tohto zápasu očakáva strelec víťazného gólu zo sobotňajšieho stretnutia? „Zajtra to bude úplne iný zápas. Nečaká nás nič ľahké, dokonca si myslím, že to bude ešte ťažšie. Určite sa aj Slovan po tomto zápase na nás veľmi dobre pripraví. Určite nám nič nedarujú, tipujem, že si budú dávať veľký pozor aj na vylúčenia a fauly.“

Prestriekanou maskou chce vyjadriť podporu Ukrajine

Obe družstvá sa zrejme budú môcť opätovne spoľahnúť na výkony svojich brankárov. V sobotnom dueli sa vo výbornom svetle prezentovali Damian Slávik aj Zachar Šapovalov. Jasne to dokumentujú aj štatistiky zápasu – na tri strelené góly potrebovali hráči v poli až šesťdesiat striel. Šapovalov, ktorý z brankárskeho mikrosúboja vzišiel ako víťaz, však vyzdvihuje aj obetavú pomoc jeho spoluhráčov. 

Zachar Šapovalov. Foto: Jakub Homoľa

Zachar Šapovalov. Foto: Jakub Homoľa

„Je to o vzájomnej dôvere. Viem, že sa na chalanov predo mnou môžem spoľahnúť a chcem taktiež, aby sa aj oni vedeli spoľahnúť na mňa. Dnes mi znovu veľmi pomohli. Sme jeden tím a spoločným úsilím dosahujeme tieto výkony a výsledky,“ prezradil.

Šťastie Šapovalovovi v zápase so Slovanom podľa jeho slov priniesol aj mierne upravený dizajn jeho masky, ktorú po novom na jej pravej strane zdobí ukrajinská modro-žltá farebná kombinácia. Ešte zaujímavejší je však veľmi silný osobný príbeh, ktorý je previazaný s dizajnom jeho masky. Rodák z bieloruského Brestu mal totiž až do začiatku tohto týždňa na pravej strane masky zástavu jeho rodnej krajiny s ich typickým ornamentom ručnikom.

„Nie som v týchto dňoch vôbec hrdý na svoju národnosť a na to, akým spôsobom krajina, z ktorej pochádzam, ovplyvňuje dianie vo svete. Preto som si prestriekal masku. V Bielorusku som sa narodil, ale od tretej triedy na základnej škole som býval na Ukrajine, priamo v Kyjeve, kde som strávil päť rokov. Hral som tam hokej, mám tam desiatky ak nie stovky kamarátov nielen v mojom veku. Vidím, čo sa tam deje... Aj keď nemôžem byť priamo s nimi, tak chcem aspoň takto vyjadriť podporu všetkým ľuďom na Ukrajine a dať najavo, že som s nimi,“ dodal na záver.