MMSR 2022: K titulku najbližšie Nitra, Púchov nestačil na Slovan

RUŽOMBEROK (SZĽH) – Druhý deň turnaja dorastencov v rámci Mládežníckych majstrovstiev Slovenska sa začal zápasom medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V kvalitnom stretnutí boli úspešnejší nakoniec hokejisti Nitry, ktorí tak po víťazstve 7:4 zatiaľ prechádzajú turnajom bez straty bodu.

Úvod zápasu patril Banskej Bystrici, ktorá oproti včerajšku nastúpila v oklieštenej zostave. Miernu hernú prevahu však na vedúci gól nezužitkovala. Naopak, v 13. minúte Liko a o ďalších 45 sekúnd v presilovej hre Ridzoň prekonali Šapovalova a Nitra viedla 2:0. Banská Bystrica kontrovala v 16. minúte, keď sa peknou akciou s rutinérskym zakončením prezentoval Sluka. V posledných sekundách tretiny si však mohla Nitra prinavrátiť dvojgólové vedenie, avšak Ferkodičova strela skončila na žŕdke.

To, čo nevyšlo na konci tretiny, vyšlo Nitre štyri minúty po návrate z kabín. Ridzoň si sám vyviezol puk do útočného pásma a presnou strelou za prispenia žŕdky zvýšil. Krátko nato však šla Nitra do trojice a poskytnutú presilovku o dvoch hráčov zásluhou ďalšieho dvojgólového strela Sluku Banská Bystrica využila. V pokračujúcej presilovke o dvoch hráčov však banskobystrickej obrane ušiel Ridzoň, Sluka ho zozadu zahákoval a sám faulovaný z nariadeného trestného strieľanie opätovne upravil na rozdiel dvoch gólov – 4:2. Gólová naháňačka však pokračovala ďalej. V 35. minúte Križan po Melicherovom pase v presilovke opätovne znížil, no 11 sekúnd pred druhou sirénou fauloval Baksa a po vyhratom vhadzovaní päť sekúnd pred uplynutím času Pekračík príklepom opäť zvýšil – 5:3.

Tento gól zrejme nalomil banskobystrickú psychiku. V 48. minúte Ridzoň svojím štvrtým gólom v zápase poslal Nitru prvýkrát do trojgólového vedenie. A hoci Melicher v 49. minúte znížil na 4:6, posledné slovo v zápase mala napokon Nitra, keď Pánik v 54. minúte presilovkovým gólom upravil na konečných 7:4 z pohľadu Nitry.

Barani Banská Bystrica – MMHK Nitra 4:7 (1:2, 2:3, 1:2)
Góly: 16. Sluka (Plaucha), 31. Sluka (Jedliček), 35. Križan (Melicher), 49. Melicher (Sluka) – 13. Liko (Valent, Kováč), 14. Ridzoň (Pekarčík, Zöld), 24. Ridzoň (Mihalička, Pánik), 31. Ridzoň z tr. strieľania, 40. Pekarčík (Zöld), 48. Ridzoň (Slažanský), 54. Pánik (Molnár, Ferkodič).
Vylúčenia (2 min.): 8:9, presilovky: 3:3, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 24:34 (11:17, 7:10, 6:7). Rozhodovali: Jobbágy, Lesay – Ševčík, Rehák.


Prvá tretina druhého zápasu bola na gólové šance skúpa. Pozorná obrana Púchovčanov fungovala výborne a nepúšťala ofenzívu Slovana do gólových šancí. Tá najväčšia prišla v 11. minúte, keď sa Hečko natlačil pred Urbana, no po trme-vrme pred púchovskou bránkou sa skóre nemenilo. Rovnako nepochodil na opačnej strane ani Martin Pobežal v samostatnom nájazde proti Slávikovi.

Po bezgólovej prvej tretine sa na úvodný gól zápasu nečakalo po prestávke dlho. 35 sekúnd po návrate z kabín Pobežal z ľavej strany prestrelil Slávika – 1:0. Z vedenia sa Púchov tešil 8 minút. V 29. minúte síce najprv Urban Mamonovovu strelu zlikvidoval, proti dorážke Pšenka už bol bezmocný. Dokonalý obrat Slovana mohol následne zavŕšiť v úniku Jendek, no Urban svoj tím podržal.

Tretia tretina priniesla vyše trištvrte hodiny trvajúci triler s množstvom prerušení. V 44. minúte počas presilovej hry Mamonov hľadal na druhej žrdi Pšenka, ktorý aj dopravil puk za Urbanov chrbát. Inkriminovaná situácia vyvolala veľkú nevôľu na púchovskej strane, ktorá reklamovala gól nohou, arbitri zápasu však svoje rozhodnutie nezmenili. Púchov však zbrane nezložil. V 52. minúte sa z trestnej lavice navrátivší Tomáš Pobežal okamžite zapojil do prečíslenia, ktoré zakončil presnou strelou za Slávikov chrbát – 2:2. Púchov však doplatil na svoju nedisciplinovanosť. V 54. minúte šli dokonca do trojice a hoci Slovan polminútovú presilovku o dvoch hráčov nevyužil, pri pokračujúcej výhode Mamonov vrátil svojmu tímu vedenie. Púchovčania v snahe vynútiť si predĺženie siahli tesne pred koncom aj k hre bez brankára, recept na Slávika však už do konca zápasu nenašli.

MŠK Púchov – HC Slovan Bratislava 2:3 (O:0, 1:1, 1:2)
Góly: 21. T. Pobežal (M. Pobežal), 42. T. Pobežal (Mikovič) – 29. Pšenko (Mamonov, Hečko), 44. Pšenko (Mamonov), 56. Mamonov (Kurty, Královič).
Vylúčenia (2 min.): 8:5, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 20:33 (4:7, 8:11, 8:15). Rozhodovali: Krajčik, J. Konc ml. – Danko, Tichý.

Tabuľka po 2. dni

Mládežnícke majstrovstvá Slovenska 2022 – turnaj dorastencov Z V Vp Pp P Skóre B
1 MMHK Nitra MMHK Nitra 2 2 0 0 0 11:4 6
2 MŠK Púchov MŠK Púchov 2 1 0 0 1 7:5 3
3 HC SLOVAN Bratislava HC SLOVAN Bratislava 2 1 0 0 0 3:6 3
4 BARANI Banská Bystrica BARANI Banská Bystrica 2 0 0 0 2 6:12 0