Líder produktivity si je vedomý svojej úlohy, s tímom chce útočiť na najvyššie méty

BRATISLAVA (SZĽH) – 7. november 2021. Práve vtedy nateraz naposledy okúsili trpkosť prehry dorastenci HC Slovan Bratislava. Odvtedy si za viac ako tri mesiace zverenci trénerského tandemu Michal Hreus – Jaroslav Obšut pripísali dohromady trinásť víťazstiev v rade. Pozitívnu sériu sa im podarilo natiahnuť aj počas víkendového dvojkola dvomi víťazstvami na domácom ľade proti Skalici.

Ale treba dodať, že Záhoráci Slovanu riadne podkúrili. Sobotné víťazstvo 6:4 a ani nedeľná výhra 3:0 sa totiž nerodili ľahko. Pritom najmä v prvom zápase to spočiatku vyzeralo, že si Slovan pohodlne dokráča po tri body. Prvú tretinu vyhrali belasí 3:0, a v druhej zásluhou Fedáka v 38. minúte zvýšili dokonca už na 4:0. Lenže reakcia Skalice nenechala na seba dlho čakať.

V 48. minúte to už razom bolo len o jediný gól. „Nebol to jednoduchý zápas. Za stavu 4:0 sme mali hrať jednoduchšie. Zbytočne sme si to skomplikovali, ťahali sme puky na seba, niekedy sme ich zaťahovali aj do vlastného pásma,“ rozhovoril sa útočník Slovana Maxim Mamonov po sobotňajšom zápase pri otázke ohľadom dramatizácie vývoja úvodného stretnutia so Skalicou.

Slovan neupokojil v sobotňajšom stretnutí ani následný Krčmárov gól na 5:3 z 55. minúty. Vzápätí totiž šli hráči Slovana do štvorice a Skalica presilovku po ani nie desiatich sekundách okamžite využila. Kovářov gól navyše prišiel len 36 sekúnd po Krčmárovom zvýšení. „Vždy keď dáme gól, tak je v tíme radosť a možno aj stratíme na chvíľu koncentráciu. Pritom tie striedania po strelení gólu sú veľmi dôležité. Musíme si na to dávať pozor a hrať zodpovednejšie,“ pokračoval Mamonov.

Definitívny pokoj na hokejky Slovana priniesol až Fedákov tretí gól v zápase, ktorým do prázdnej bránky pečatil na konečných 6:4. Ten istý hráč aj na druhý deň ďalším gólom do opustenej skalickej bránky zlomil odpor húževnatého súpera až v samom závere stretnutia. Aj to vypovedá o tom, že Skalica nebola pre Slovan žiadnym ľahkým sústom.

Maxim Mamonov. Foto: Jakub Homoľa

Maxim Mamonov. Foto: Jakub Homoľa

O žiadny zo šiestich bodov však Slovan cez víkend neprišiel, vďaka čomu si len upevnil líderskú pozíciu v tabuľke Kaufland Extraligy dorastu so 14-bodovým náskokom pred Banskou Bystricou, mimochodom posledným premožiteľom dorastu Slovana v aktuálnej sezóne. Je síce pravda, že veľký bodový náskok je trochu skresľujúci, keďže Banská Bystrica má oproti Slovanu odohratých o päť zápasov menej, avšak výkony a výsledky Bratislavčanov v prebiehajúcej sezóne ich radia k ašpirantom na dorastenecký titul.

„Súperi sú kvalitní. Dvakrát sme prehrali v novembri s Banskou Bystricou, silné sú aj ďalšie tímy. Kvalitu však máme aj my. Ak budeme hrať zodpovedne, snažiť sa a budeme dodržiavať trénerove pokyny, tak môžeme ísť ďaleko, pokojne aj na zlato,“ prezradil Mamonov, ktorého aktuálna 13-zápasová šnúra víťazstiev do určitej miery aj prekvapila. Sám totiž upozorňuje, že dorast belasých sa v ostatných dňoch musí vyrovnať aj s pomerne nestabilnou zostavou. „Máme teraz trochu rozhádzaný káder, keďže niektorí hráči od nás chodia za juniorku, inokedy zas k nám naopak prídu hráči z juniorky či kadetov. Dôležité však je, že každý z hráčov je stotožnený so svojou pozíciou v tíme, a tým je nápomocný celému družstvu,“ dodal.

Veľkú zásluhu na kvalitných výsledkoch Slovana má aj samotný 17-ročný Mamonov, so 48 bodmi najproduktívnejší hráč celej súťaže. Celkovo Slovan ťaží z výbornej formy ich najúdernejšieho útoku, v ktorom okrem Mamonova je aj najlepší strelec súťaže Benjamín Pšenko a Innocent Hečko. „Nášmu útoku sa teraz darí. Veľmi si spolu rozumieme, vieme sa nájsť na ľade a zatiaľ nám to tam aj padá. Snáď to tak bude aj pokračovať.“

Na základe doterajšieho priebehu sezóny je prirodzené, že práve od Mamonovovho útoku sa bude v blížiacej sa rozhodujúcej fáze sezóny očakávať významný ofenzívny vklad. S touto pozíciou je forvard Slovana stotožnený. „Keď nás tréner takto dáva dohromady prakticky celú sezónu, tak je s našimi výkonmi zrejme spokojný. Vieme, aká je naša úloha. Očakáva sa, že tímu pomôžeme najmä strieľaním gólov.“ S tým však súvisí aj možná vyššia pozornosť od obrán súperov. „Pravdupovediac, práve v tomto dvojzápase proti Skalici som mal pocit, že si na nás dávajú väčší pozor,“ povedal Mamonov s úsmevom. „V iných zápasoch som to ale zatiaľ neriešil a nemal som dojem, že by sa na náš útok súperi nejak viac sústreďovali,“ dodal na záver.