MMSR 2022: Dorastenecký titul do Nitry

RUŽOMBEROK (SZĽH) – Pred záverečným dňom Mládežníckych majstrovstiev Slovenska šlo ešte stále všetkým štyrom zúčastneným družstvám o cenné kovy. V prvom zápase medzi Slovanom a Banskou Bystricou padla definitíva o štvrtom mieste, na ktorom sa po prehre 1:5 umiestnila Banská Bystrica. Poradie na medailových priečkach určil až posledný zápas, v ktorom Nitra porazila Púchov 3:2, vďaka čomu dorastenecký majstrovský primát po 16 rokoch znovu putuje pod Zobor.

Prvá tretina veľa ofenzívy zo strany oboch družstiev nepriniesla. Napriek tomu si Slovan dokázal vypracovať dvojgólové vedenie. V 13. minúte najprv Mamonov prekonal Šapovalova a o niečo vyše dvoch minút neskôr Krčmár strelou zo strednej vzdialenosti zvýšil už na 2:0.

V druhej tretine mali síce streleckú prevahu Banskobystričania, no góly padali len do ich siete. V 25. minúte Marušinec od modrej čiary prekvapil Šapovalova a štvrtý gól do banskobystrickej siete pridal v 29. minúte Ličko dorážkou odrazeného puku do odkrytej bránky.

Svoje vedenie si Slovan v tretej dvadsaťminútovke bezpečne strážil, dokonca ho dokázal v 48. minúte aj navýšiť, keď Dej ušiel banskobystrickej obrane a rutinérskym blafákom zasunul puk za Šapovalovov chrbát. Posledné slovo v zápase však nakoniec mali nakoniec Banskobystričania. V 50. minúte dal výsledku konečnú podobu Plaucha.

HC Slovan Bratislava – Barani Banská Bystrica 5:2 (1:1, 3:1, 1:0)
Góly: 13. Mamonov (Hečko, Petras), 15. Krčmár, 25. Marušinec (Jendek), 29. Ličko (Krčmár, Melikant), 48. Dej (Kurty, Kukumberg) – 50. Plaucha (Jedliček, Križan).
Vylúčenia (2 min.): 0:0, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 24:37 (9:8, 7:15, 8:14). Rozhodovali: D. Konc st., Hronský – Ševčík, Drblík.


Úvodné minúty zápasu patrili Púchovu, ktorý si dokázal vytvoriť tlak, ktorý následne mohol umocniť v presilovej hre, no obrana Nitry bola kompaktná. Krátko nato však šli do štvorice aj Púchovčania a tentoraz sa skóre už menilo. Sedem sekúnd pred uplynutím trestu Filipa Pobežala vystrelil Ferkodič a Urban bol bezmocný. Vedenie mohla Nitra navýšiť v 11. minúte pri závere pred bránkou Púchova, no ani Ferkodič, ani Molnár Urbana neprekonali.

Nitru to však mrzieť nemuselo. Po zmene strán v 25. minúte využil presilovú hru Ferkodič, čím o ďalší krok priblížil Nitru k majstrovskému titulu. Púchov však ani napriek nepriaznivému stavu zbrane nezložil. V 29. minúte po Panczovej strele ešte zvonila žrď Irsákovej bránky, no v 32. minúte už Kohutiar pretlačil puk do nitrianskej bránky. Strelený gól vlial Púchovčanom novú krv do žíl, čo sa ukázalo v 35. minúte. Likovo vylúčenie potrestal po peknej kombinácii Filip Pobežal a razom bolo vyrovnané.

Po strate dvojgólového vedenia sa Nitra v tretej dvadsaťminútovke skonsolidovala, dokázala sa držať na puku a nepúšťať Púchov do gólových šancí. Významnou vzpruhou pre Nitru bol aj gól Pánika zo 47. minúty. Do ojedinelej šance sa na opačnej strane dostal v 50. minúte Kohutiar, ktorý ušiel do úniku, ale Irsáka neprekonal. Púchov v snahe zaistiť si aspoň striebro, na ktorý by im stačilo víťazstvo v riadnom hracom čase akýmkoľvek rozdielom, odvolal v záverečnej minúte Urbana z brány, no Nitra si záver stretnutia postrážila.

MMHK Nitra – MŠK Púchov 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Góly: 9. Ferkodič (Molnár), 25. Ferkodič (Molnár), 47. Pánik – 33. Kohutiar (Škultéty), 35. F. Pobežal (M. Pobežal, Lezzani).
Vylúčenia (2 min.): 4:4, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 32:24 (13:6, 5:10, 14:8). Rozhodovali: Čahoj, Novák – Hanko, Jurčiak.

Konečná tabuľka

Mládežnícke majstrovstvá Slovenska 2022 – turnaj dorastencov Z V Vp Pp P Skóre B
1 MMHK Nitra MMHK Nitra 3 3 0 0 0 14:6 9
2 HC SLOVAN Bratislava HC SLOVAN Bratislava 3 2 0 0 1 8:7 6
3 MŠK Púchov MŠK Púchov 3 1 0 0 2 9:8 3
4 BARANI Banská Bystrica BARANI Banská Bystrica 3 0 0 0 3 7:17 0

 

Individuálne ocenenia

Najlepší brankár: Samuel Urban (MŠK Púchov)
Najlepší obranca: Martin Sluka (Barani Banská Bystrica)
Najlepší útočník: Maxim Mamonov (HC Slovan Bratislava)
Najužitočnejší hráč: František Ridzoň (MMHK Nitra)