Višnevskij rozmýšľal iba 30 minút, do Popradu prišiel s jasným cieľom

Viacerí ruskí hokejisti (Dmitrij Vorobijov, Iľja Davydov, Ivan Guľajev, Michail Potechin, Dmitrij Šitikov) si v predošlých sezónach obliekli dres HK Poprad, výraznejšiu stopu pod Tatrami nezanechali. Zmeniť to chce Ivan Višnevskij.

Tridsaťtriročný obranca so skúsenosťami z NHL i KHL prišiel do Popradu v závere prestupového obdobia s jednoznačným a jasným cieľom. „Chcem získať majstrovský pohár,“ povedal odhodlane.

Súčasnú sezónu začal Višnevskij v Lade Togliatti vo Vyššej lige. Vďaka skúsenostiam ho tréneri vybrali za lídra kabíny. Pre zdravotné problémy odohral v drese Lady iba sedemnásť stretnutí, v ktorých strelil jeden gól a pridal tri asistencie. Krátko pred koncom základnej časti Vyššej ligy sa s klubom dohodol na ukončení spolupráce a zamieril na Slovensko. „Bolo jasné, že Lada už nemoôže postúpiť do play-off. Zavolal mi ruský agent, ktorý spolupracuje s klubmi z iných európskych krajín a ponúkol mi možnosť pôsobiť v Poprade. Rozmýšľal som asi len 30 minút a potom som mu dal pozitívnu odpoveď. Udalosti následne nabrali rýchly spád, s Ladou sme sa dohodli na rozviazaní zmluvy a cestoval som do Európy,“ prezradil niekdajší ruský reprezentant, ako sa rodila dohoda s „kamzíkmi“.

Togliatti, bývalý účastník Kontinentálnej hokejovej ligy, skončilo napokon v základnej časti Vyššej ligy v 26-člennej konkurencii na 18. mieste, do vyraďovacej časti postúpilo šestnásť najlepších. Na play-off stratilo tri body.

Višnevskij neprišiel do úplne neznámeho prostredia. „O meste, v ktorom dnes už pôsobím, i celej lige som nemal veľa informácií, boli to len základné. Spomenul som si, že sme s Mytišči v minulosti hrali v KHL práve v Poprade. Na Slovensku som bol viackrát aj s inými mužstvami, vždy som sa vo vašej krajine cítil dobre, ale boli to rýchle návštevy. Odohrali sme zápasy a išli ďalej.“

Experti v minulosti predpovedali Višnevskému veľmi dobrú kariéru. Dallas si ho vybral v roku 2006 v prvom kole draftu z 27. miesta. V tom roku to bol prvý draftový výber Stars. Ako šestnásťročný nastupoval za seniorský B-tím Togliatti v tretej najvyššej ruskej súťaži, neskôr sa na tri roky presunul do QMJHL. „V Quebecu to bolo zo začiatku zaujímavé. Keď som prišiel, nevedel som po francúzsky a ani po anglicky. Našťastie tam bol som mnou Dávid Buc. Slovanské jazyky sú si podobné a veľmi rýchlo sme si porozumeli,“ zaspomínal si Višnevskij.

Seniorský hokej hrávať až vo štvrtom roku pôsobenia za morom, v sezóne 2008/09. Pevné miesto v zostave Dallasu Stars si nevybojoval. Očas dvoch sezón odohral v NHL len päť stretnutí, viac času strávil v AHL. Dallas ho vo februári 2010 vymenil do Atlanty, v lete sa sťahoval do Chicaga, ale v týchto dvoch tímoch pôsobil len vo farmárskych mužstvách.

„Pre mňa je najväčším úspechom kariéry, že som si zahral aspoň krátko v NHL. Pred prvým zápasom som bol poriadne nervózny. Už na rozcvičke ma pohltila tá skvelá atmosféra. Škoda, že tých stretnutí nebolo viac, ale je to dlhá história, prečo som nedostal šancu. Sezónu pred mojím príchodom do Dallasu hral tím konferenčné finále, kostra tímu bola daná a nemenila sa. Neskôr som sa zasa dostal do Chicaga, ktoré bolo v tom čase víťazom Stanleyho pohára. Bolo mi jasné, že ak chcem ešte herne napredovať a rozvíjať sa, nemôžem sa pretĺkať po zámorských farmách. Aj preto som sa vrátil do Ruska,“ vysvetlil svoju zámorskú anabázu.

V KHL si následne zahral za Mytišči, Ufu, Nižnij Novgorod, Čeľabinsk, Jekaterinburg i Spartak Moskva. „Aj v tejto sezóne som mal pokračovať v KHL. S Nižnekamskom sme sa dohodli na všetkom okrem financií,“ pokrčil ramenami.  

V poslednom čase sa viacero ruských hokejistov dostalo na Slovensko. „V Rusku musia dávať mužstvá šancu mladým hráčom, súpisky sú našliapané a starší sa na ne už ťažšie dostávajú. Ak navyše tím nepostúpi do play-off, čo bol aj môj prípad, hráč si rád predĺži sezónu,“ vysvetľuje dôvody príchodov známych hokejových mien ako Maxim Kondratiev či Michail Anisin.

Višnevskij odohral zatiaľ na Slovensku dva zápasy. Najskôr v Detve proti Nitre vo finále Tipsport Kaufland Cupu a zároveň boji o ligové body, chuť po prehre si napravil hladkou výhrou na ľade Slovana Bratislava. „Od ruských líg sa extraliga líši najmä tým, že u nás doma sa hrá viac kombinačne. Na Slovensku sa hrá rýchly hokej, v ktorom je množstvo fyzických stretov. Nerobí mi to problémy, keďže aj o tom je hokej. Stretnutia sú však zaujímavé a dramatické asi všade vo svete,“ dodal Višnevskij.

 


Súvisiace články