Zemiakové medaily sa usporiadateľom mália, nepanikária však

Hokejový víkend na východe sa niesol v znamení organizácie dvoch turnajov. HK Poprad usporiadal už 74. ročník Tatranského pohára, HC Košice a Dukla Ingema Michalovce spoločne splodili úplne nový Eastern Cup.

Do finálových zápasov napokon nezasiahol ani jeden z organizátorských tímov. Zemplínčania skončili tretí, klasickí rivali z Popradu a Košíc obsadili nepopulárne štvrté priečky.

Poprad zlyhal v efektivite

Zemiaková medaila v podaní Kamzíkov predstavuje pre úradujúceho vicemajstra Slovenska sklamanie. Z cesty za obhajobou vlaňajšieho prvenstva zosunuli Popradčanov hokejisti Liptovského Mikuláša a zverenci trénera Petra Mikulu následne neuspeli ani v boji o bronz proti poľskému Krakovu.

Mrzí to a je to nepríjemné. Cieľom bola obhajoba vlaňajšieho prvenstva," priznal popradský tréner. „Osud nám to nedoprial a máme čo naprávať. Tento turnaj nám však dal príliš veľa. Vidíme, že proti nám budú hrať mužstvá defenzívne a napríklad proti Mikulášu sme nevedeli preraziť ich box. Herne sme mali navrch, ale totálne sme zlyhali v premieňaní šancí. Haščák nám chýba viac, ako som si myslel. Od nových posíl zatiaľ postrádam väčšiu údernosť. Získali sme však kvalitných hráčov a ja verím, že sa to zlepší."

Neľahká úloha nahradiť produktívneho Marcela Haščáka v elitnom útoku Kamzíkov po boku Patrika Svitanu a Dávida Svitanu pripadla mladému Filipovi Mešárovi.

„Áno, tréner ma zaradil do prvého útoku a do presilovky. V hlave teda mám aj to, že potrebujem nadviazať na Hakyho a strieľať góly. Musím však hrať s rozumom a netlačiť na pílu. Verím, že potom mi to bude padať," zamyslel sa stále iba 17-ročný mládežnícky reprezentant. Z kľúč ku dvom prehrám na domácom turnaji označil slabú efektivitu a nedisciplinovanosť. „To nás stálo turnaj, ktorý sme chceli určite vyhrať. Boli tu kvalitní súperi, ale podľa mňa sme mali na každého. Mrzí ma, že sme divákom nepredviedli náš najlepší hokej. Stále je to však iba príprava a ideme ďalej. "

Oceliarov brzdia vylúčenia

Veľmi podobne vyznieva aj turnajové hodnotenie Košičanov. S výnimkou súboja proti výrazne oslabenému Miškovcu sa zatiaľ strelecky vytrápili vo všetkých prípravných zápasoch a starosti im robí aj veľké množstvo vylúčení.

„Stále iba pilujeme systém a nové veci. Noví sú chlapci, noví sú tréneri, nové je takmer všetko. Zlepšujeme sa v presilovkách, vytvárame si šance a negatívom je momentálne hlavne disciplína. Tých vylúčení je priveľa. Do začiatku ligy ostávajú tri týždne a ešte máme čo zlepšovať. Je to však na dobrej ceste," nepodlieha frustrácii útočník Marek Bartánus.

Až v štyroch z piatich prípravných súbojov narazili Oceliari na súperov spoza hraníc a rozličné herné štýly ich preverili po všetkých stránkach. „Takéto zápasy nás posúvajú vpred. Výsledky mohli byť určite aj trochu lepšie, napríklad proti Slovanu chýbalo málo. Nepodarilo sa nám vyrovnať, ale stále sme v štádiu budovania. Chce to ešte čas. "

„Boli to ťažké, ale užitočné zápasy," nadviazal kapitán Michal Chovan. „Toto mužstvo je spolu iba tretí týždeň, pričom sa vymenili tréneri i množstvo hráčov. Zvykáme si na systém, ale zlepšuje sa to každým dňom. Verím, že sa tu vytvorí dobrá partia a výsledky prídu."

Z pohľadu prípravy je podstatné poodhaliť nedostatky, ale aj silné stránky tímu. Začnime teda pozitívami. „Dobre nám zachytali brankári a mali sme dobrý prechod do útoku. Snažíme sa hrať piati dopredu a piati dozadu. Vytvárali sme si tým tlak a toto chceme hrať v sezóne," pomenoval Chovan dobré veci. Negatívom je naopak vysoký počet vylúčení. Hru v oslabení si Košičania natrénovali viac, ako by im bolo milé. „Začalo sa to už v Rakúsku a doma to pokračovalo. Musíme sa toho vyvarovať, pretože niektorí hráči sú potom preťažení a iní chladnú. Počas sezóny by sme tým veľmi trpeli. "

Hoci to nateraz výsledky nedokumentujú, súčasný košický tím disponuje rozhodne vyššou kvalitou ako ten vlaňajší a jeho kapitán sa pod to plne podpisuje. Ambície pre jubilejnú stú sezónu preto budú výrazne vyššie,  než tomu bolo v predošlých rokoch.

„Vieme, ako sa to skladalo vlani. Teraz je to o niečom úplne inom a kvalita tu je. Verím, že budeme dobrý kolektív a budeme sa pohybovať na pozíciách, ktoré si želáme, " uzavrel Michal Chovan.