Posilnení Liptáci naznačujú potenciál, Spišiaci sa zatiaľ hľadajú

Druhý hrací deň 74. ročníka Tatranského pohára priniesol víťazstvá hokejistov Prešova a Liptovského Mikuláša. Nováčik extraligy zo Šariša zdolal poľský Krakov 5:4 po samostatných  nájazdoch. Liptáci si poradili so Spišskou Novou Vsou výsledkom 6:3.

Zverenci trénera Milana Jančušku pôsobili na popradskom ľade kompaktne a hoci vyslali iba 23 striel, brankára Filipa Suráka prekonali až šesťkrát.

„Víťazstvo poteší a sme veľmi radi. Pre nás to bola prvá konfrontácia prípravy s extraligovým súperom a nevyzeralo to zle. Do štartu sezóny nás však čaká ešte veľa práce,“ vyslovil sa tréner MHK 32 Milan Jančuška. Víťazný vstup do turnaja nepreceňuje, no z predvedenej hry mal veľmi dobrý pocit. „Celé mužstvo pôsobilo kompaktne a ak budeme pokračovať takto, tak prídu výsledky a ďalšie víťazstvá. Ostávame však skromní, pretože ešte nepoznáme silu súperov. Tak ako však bolo avizované, chceme sa dostať do play-off. Je najvyšší čas posunúť Mikuláš vyššie.“

Stúpajúce ambície na Liptove plynú z letného posilnenia kádra. Do bránky prišiel skúsený Tomáš Vošvrda, zaujímavými posilami sú aj Juraj Jurík, Marek Hovorka, Martin Kriška, Samuel Petráš či Matúš Paločko. Práve 30-ročný Popradčan sa predviedol na dôverne známom ľade výborným výkonom a do štatistík si zapísal dva góly a asistenciu.

Bol to príjemný návrat, škoda, že v inom drese. Mne však tento prestup pomôže a verím, že ak budem mať toľko priestoru, tak budem produktívny ako  tomto zápase. Oceňujem však hlavne pomoc spoluhráčov, bez nich by to nešlo,“ vyznal sa Matúš Paločko, ktorý opustil materský klub po dlhých dvanástich rokoch. Po diaľnici to však nemá do Mikuláša vôbec ďaleko a rýchlo sa udomácnil aj v šatni svojho nového klubu. „Partia je vynikajúca a hlavne musíme uvažovať od zápasu k zápasu. Mnohí teraz čakajú samé víťazstvá, ale prídu aj prehry. Z nich sa musíme poučiť a ak budeme hrať tímovo, tak môžeme byť vyrovnaní každému.“

Azda najväčšou rybou letného prestupového obdobia Liptákov je Marek Hovorka. Bývalý najproduktívnejší hráč Tipos extraligy má za sebou parádnu sezónu v poľskom Jastrzebí, s ktorým získal majstrovský titul. Okrem toho bol najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom poľskej ligy.

Asi mi tam stačila jedna sezóna,“ pousmial sa 36-ročný útočník, ktorý pôsobil na Liptove v úvode svojej kariéry. „Doma je doma. Tam, kde som začínal, to možno aj skončím. Som rád, že som v Mikuláši a odovzdám mu všetko.“

Výrazne prebudovaný tím Liptákov je podľa neho namiešaný veľmi dobre a má všetky predpoklady k ukončeniu päťročného obdobia bez play-off.

„Máme starších hráčov, strednú vrstvu i mladíkov. Je to dobre namiešané, ale až sezóna ukáže, na čom vlastne sme,“ upozorňuje Hovorka, ktorého presvedčili k návratu na Liptov predovšetkým zmeny v klubových štruktúrach MHK 32. „Určite zavážila zmena vedenia a pre mňa je pán Škandera istotou. Poznám väčšinu chlapcov, poznám toto mesto. Teraz si teda len oživujem spomienky.“

Zápas proti Spišiakom podľa neho naznačil správnosť smerovania nového tímu Liptákov. „Neodohrali sme zlý zápas. Pre nás išlo už o štvrtý duel v príprave a postupne to teda naberá fazónu. Na druhej strane je stále čo zlepšovať. Máme však na čo nadviazať. Fyzicky budeme pripravení dobre a teraz je to iba o pilovaní systémových vecí, pridáva Marek Hovorka.

Zatiaľ čo hra Liptákov už vyzerá veľmi nádejne, Spišiaci sa zatiaľ stále hľadajú. Aj ich tím prešiel výraznou obmenou a v rámci Tatranského pohára prehrali obe svoje stretnutia.

„Máme celkom ťažké vyžrebovanie a odohrali sme dva zápasy v priebehu 24 hodín. Nechceme sa na to vyhovárať, ale nohy nešli ideálne. Podstatné bolo, že my sme svoje šance nevyužili a oni áno, hodnotí prehru 3:6 útočník Rysov Andreas Štrauch.

Mužstvo nováčika súťaže má podľa neho potenciál, no potrebuje svoj čas. Práve na to slúži príprava. „Postupne si na seba zvykáme, zvykáme si aj na systém. Určite sa to bude zlepšovať a stále je to príprava. Osobne verím, že v lige budeme príjemným prekvapením a zabojujeme o play-off. Musíme však ísť od zápasu k zápasu. Teraz potrebujeme vycibriť systém a nacvičiť lepšie presilovky a oslabenia. Ak budeme počúvať rady trénera a dodržiavať systém, tak nemôžeme dostávať šesť gólov na zápas,“ uzatvára Štrauch.


Súvisiace články