Košičania sa trápia v zakončení, Slovák nestráca na duchu (FOTO)

Ani tretia konfrontácia so súperom spoza hraníc nepriniesla košickým hokejistom radosť z víťazstva. Po Mníchove a Salzburgu podľahli 1:3 slovinskej Ľubľane a do domáceho turnaja Eastern Cup tak vykročili nesprávnou nohou.

„Začiatok bol dobrý a počas prvých desiatich minút sme kvalitne korčuľovali. Mali sme tam nájazd i trestné strieľanie. Potom sme však boli tridsať minút slabší na puku a z toho pramenilo množstvo vylúčení. Oslabení bolo priveľa. Jedna partia bola zatavená, druhá nehrala. V závere sme sa snažili urobiť niečo s výsledkom, ale nepodarilo sa,“ zhodnotil útočník Marek Slovák.

Zverenci trénera Kalle Kaskinena začali naozaj s chuťou a v úvodnej desaťminútovke mohli skórovať z brejku Martina Réwaya a trestného strieľania Michala Chovana po faule na Mareka Bartánusa. Vedenia sa však ujali Slovinci a v druhej tretine si Oceliari podávali kľučku na trestnej lavici. Vo všetkých troch predsezónnych zápasoch sa pritom trápili s koncovkou a v príprave ešte nestrelili viac ako gól.

„Máme dobrých a kreatívnych útočníkov. Vieme dávať góly, ale momentálne nám chýba pokoj v zakončení. Chce to viac chladnokrvnosti, ale to podľa mňa príde. Stále sme totiž iba v hrubej príprave a tréningy sú veľmi intenzívne,“ upozornil 32-ročný nitriansky odchovanec. Zo svojich skúseností dobre vie, že pohodu do šatne dodajú iba góly a víťazstvá. „V tíme je však veľa nových hráčov a stále sa zžívame so systémom. Myslím si, že príde čas a potom prídu aj výsledky. Verím, že sa dočkáme už v piatok proti Miškovcu.“

Oceliari nateraz nepanikária a veria v staré známe – ťažké na cvičisku, ľahké na bojisku. Výrazne prebudované mužstvo vedené novou fínskou dvojicou Kalle Kaskinen – Timo Saarikoski potrebuje svoj čas.

„Fínska škola je samozrejme inde. Tlačia nás do korčuľovania a aby sme neodovzdávali puky. Verím, že to bude postupne lepšie,“ nestráca nádej čiperný útočník, ktorý sa vrátil do Košíc po siedmich rokoch. „Z vtedajšieho mužstva tu ostali iba maséri. Ale nie, sú tu aj Jokeľ, Riečický a Deyl. Celkovo sa však poznáme s väčšinou chlapcov, v extralige sa predsa stretávame roky.

Hlavným cieľom prebudovania košického tímu má byť návrat k starým dobrým časom. Osemnásobný majster Slovenska sa na jar nedostal ani len do štvrťfinále a medzi kvartetom najlepších absentuje od roku 2016.

„Ambície má každý najvyššie a nikto nechce bojovať o nejaké ôsme miesto. Všetci chcú hrať čo možno najlepší hokej a Košice majú navyše storočnicu,“ zamyslel sa Slovák. „Vieme, že posledné sezóny tu neboli vydarené a veľa sa o tom hovorí. Verím, že sa zložilo dobré mužstvo a dotiahneme to ďaleko. Stále je však iba august a je teda zbytočné hovoriť o tom, čo bude na jar. Teraz sme prehrali tri zápasy, ale počas sezóny môže byť všetko inak.“

Ako ďalej nitriansky odchovanec s úsmevom pridal, na východ sa vrátil v pravý čas. V novej sezóne Tipos extraligy bude totiž až päť klubov z východu a cestovanie bude teda oveľa príjemnejšie, než v čase jeho prvého košického pôsobenia. „Liga sa sťahuje na východ a pre mňa je teraz určite lepšie, že nebudeme toľko sedieť v autobuse. Hlavne, nech prídu ľudia. Bez nich to bolo hrozné.“

Eastern Cup – 1. deň:

HC Košice - HK Olimpija Ľubľana 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Góly: 37. Pereskokov – 13. Piche, 27. Koblar, 59. Pance

HC Slovan Bratislava – KAC Klagenfurt 5:1 (1:0, 4:1, 0:0)
Góly: 19. Matoušek, 31. Matoušek, 31. Yogan, 36. Fominych, 40. Kytnár – 28. Petersen

 


Fotogaléria

Súvisiace články