Ťavoda zistil, že je severan, Macejka stiahli z Ruska zemplínske ambície

Defenzíva Dukly Ingema Michalovce naberá čoraz reálnejšie kontúry. Bronzový medailista z posledného ročníka nateraz tají mená brankárov, no predstaviť už stihol piatich slovenských obrancov – Vladimíra Mihálika, Tomáša Bokroša, Miroslava Macejka, Jána Ťavodu a Dávida Mudráka.

V prípade 30-ročného zvolenského odchovanca Jána Ťavodu ide o pokračovanie spolupráce,  ktorá započala počas sezóny 2019-20 výmenou za Mika Dalhuisena z Popradu.

„V Michalovciach som šťastný. S priateľkou žijeme na východe a ja som asi taký severan,“ pousmial sa majster Slovenska z roku 2013. „Vyhovuje mi fínsky štýl a fínska cesta. Sadol mi štýl forsírovaný trénerom Valtonenom a v klube sú naďalej najvyššie ambície. Z mojej strany to teda bola jasná voľba.“

Historický bronz bol vnímaný ako veľký úspech hokeja na Zemplíne, no nekompromisnému obrancovi sa takýto cenný kov málil. „Každý športovec túži po tituloch. Chceme byť šampiónmi a ak by sme nemali taký cieľ, tak by to bolo asi zbytočné. V Michalovciach budú opäť najvyššie ciele a ja si dokonca myslím, že náš nový káder bude ešte silnejší ako vlani,“ vyslal optimistický signál fanúšikom Ťavoda.

Práve vysoké ciele zlanárili k Zemplínskej Šírave aj 29-ročného Miroslava Macejka. Späť do Tipos extraligy sa vracia po troch rokoch strávených vo francúzskom Nice a ruskej Penze.

„Tri roky vonku boli celkom dosť a už som teda uvažoval o návrate. Prišla ponuka z Michaloviec a pre mňa bola veľmi zaujímavá. Je to ambiciózny klub s kvalitnými fínskymi trénermi. O Dukle som počul veľa dobrých vecí a chlapci mi potvrdili, že podmienky sú tu veľmi kvalitné,“ rozhovoril sa košický odchovanec, ktorý získal v drese „Oceliarov“ v rokoch 2014 a 2015 dva majstrovské tituly. Podobný pocit by rád zažil aj pri Laborci. „Latka sa podliezať nemá a ambície budú teda zase vysoké. Určite budeme mať mužstvo, ktoré nám umožní bojovať o špicu.“

Do Michaloviec prichádza po vydarenej sezóne, v ktorej zaznamenal v ruskej VHL v 46 zápasoch základnej časti bilanciu 4 góly a 7 asistencií.

„Bola to kvalitná liga s množstvo mladých hráčov. Bolo to o rýchlosti a hral sa tam kombinačný hokej. To mi vyhovovalo a na VHL budem spomínať rád. Čo sa týka tej produktivity, tak plynula z faktu, že som dostával príležitosť v presilových hrách. V Michalovciach ma zrejme čakajú defenzívnejšie úlohy, ale ak ma tréneri poveria útočnejšími úlohami, tak sa určite brániť nebudem,“ pousmial sa Macejko.

Obaja obrancovia sa momentálne spoločne pripravujú v Košiciach a počas tréningov na ľade sa k nim pridávajú pod dohľadom skills trénera Erika Belušára aj ďalší členovia kádra Dukly Samuel Chalupa a Jakub Suja.

„Niečo také robím druhý rok, ale neprepaľujem to. Pomôže mi to zapracovať sa skôr na ľad, ale korčuľujem len tak dvakrát za týždeň,“ podotkol Ťavoda.

Spoločný štart prípravy na michalovskom ľade je naplánovaný až na 2. augusta a hráči predtým absolvujú lekárske prehliadky a kondičné testy.

„Tých sa ja veru nebojím. S kondíciou a fyzickou prípravou som nikdy problém nemal. Silu som už vekom nadobudol, stále sa však snažím zvyšovať obratnosť,“ dodal s úsmevom Ján Ťavoda.


Fotogaléria

Súvisiace články