ŠTVRŤFINÁLE TEL: Zastavia zbojníci spod Poľany popradskú légiu skazy?

Séria medzi Popradom a Detvou má pomerne jasného favorita, veď zatiaľ čo tím spod Tatier útočil to poslednej chvíle na historické prvenstvo v základnej časti, Podpoľanci museli naopak zubami nechtami brániť svoju pozíciu v elitnej šestke.

Vzájomné zápasy však ukázali veľkú vyrovnanosť a hráči Detvy už neraz dokázali, že im pozícia outsidera dokonale vyhovuje. Pikantnú príchuť sérii dodáva fakt, že na striedačkách týchto štvrťfinalistov stoja dvaja ostrieľaní tréneri, ktorí navyše spoločne priviedli v roku 2001 k majstrovskému titulu HKM Zvolen.

Z TÁBORA POPRADU

Bude to vojna, prežije silnejší

„Veru, je to už dvadsať rokov,“ pousmial sa tréner Popradu Peter Mikula, ktorý bol pri historickom titule mužstva spod Pustého hradu asistentom Ernesta Bokroša. „Či je to teraz pre nás špecifické? Každý zápas je špecifický. Mikula chce zdolať Bokroša, Bokroš chce vyhrať nad Mikulom. Detva chce vyhrať nad Popradom a Poprad chce určite vyradiť Detvu. Teraz jednoducho stojíme na opačných stranách barikády a obaja máme ciele, ktoré chceme naplniť.“

Hlavnou zbraňou popradského tímu by mal byť produktívny prvý útok. Marcel Haščák nasúkal v základnej časti 38 gólov a ziskom 69 bodov prepísal klubové historické štatistiky.

„Play-off však nebude o mne,“ zdôraznil 34-ročný Popradčan. „Je nám jasné, že práve na náš prvý útok sa bude sústrediť hlavná pozornosť súpera. Zabrať potrebujeme ako tím a už sa toho nevieme dočkať. Každý v tejto šatni je odhodlaný dostať Poprad ďalej. Pekné na tom je to, že máme štyri vyrovnané útoky. Ak ustrážia nás, tak nemôžu ustrážiť druhý, tretí a štvrtý útok. Na tomto je náš tím vybudovaný.“

Vyraďovacia fáza plodí nečakaných hrdinov a jedným zo žolíkom popradského tímu by mohol byť talentovaný, stále iba 17-ročný Filip Mešár.

„Je to moje prvé seniorské play-off a veľmi sa na to teším. Máme výborný tím, sme dobrá partia a naše očakávania sú veľmi vysoké. Verím teda, že zaútočíme na ten vytúžený titul,“ pomenoval vysoké ambície mládežnícky reprezentant, ktorý zažíva sezónu snov. Po návrate z juniorských majstrovstiev sveta sa udomácnil v silnej zostave „Kamzíkov“ a v 34 zápasoch získal 14 kanadských bodov. „Pre mňa je to naozaj vydarená sezóna a som vďačný za túto šancu a možnosť zberu skúseností od takýchto skvelých hráčov. Najviac mi radí Dávid Skokan a ja si to cením. Verím, že sa oplatím poctivými výkonmi v play-off. Vieme, že prvý útok bude strážený a gólmi tak musíme pomôcť aj my.“

Z pohľadu play-off tradícií vsadili Popradčania na zapustenie brád. Mladučký Mešár má v tomto smere nevýhodu. „Mne tam zatiaľ rastú také tri, štyri chlpy. Dal som ich dole, ale pochybujem, že mi narastie nejaká brada.“

S výrazným náskokom v tejto oblasti vstupuje do štvrťfinále brankár Tomáš Vošvrda. 31-ročný rodák z Ostravy je svojou pestovanou bradou známy a nezbavil sa jej ani pred štartom série proti Detve. „Ja sa hlavne teším na to, že sa to konečne začne. Pre nás je dobré, že sme poznali meno súpera už s predstihom. Pripravujeme sa na konkrétneho súpera a nečakali sme ako Zvolen či Michalovce. Detva je ťažký súper a môže nás dostať do play-off módu na hranici tvrdosti. Určite z nás vytlačia absolútne maximum. Ideme z toho urobiť vojnu a prežije ten,  kto bude silnejší.“

Z pozície brankára má Vošvrda naštudovaných predovšetkým strelcov spod Poľany.

„Poznáme veľmi dobre ich silné i slabšie stránky. Študoval som si ich na videu a nebezpečný je samozrejme hlavne útok Coxa, Charbonneaua a Janka Sýkoru. Výbornú bombu má Rymsha. Mám ich v hlave, ale uvidíme na ľade,“ dodal strážca svätyne HK Poprad.

Z TÁBORA DETVY

 Play off bolí, finále lieči

Detva prežíva skvelú sezónu. Prekonanie historicky najlepšieho umiestnenia bolo sladkou čerešničkou na vydarenej základnej časti. Primárny plán bol splnený, teraz však túžia pod Poľanou prekvapiť verejnosť aj v ďalšom priebehu sezóny. „Šieste miesto sme decentne oslávili. Majiteľ pre nás pripravil posedenie. Jeden cieľ je splnený, na rade je play off,“ hotuje sa na vrchol sezóny Ján Sýkora.

Tréner Ernest Bokroš šetril v záverečnom zápase základnej časti viaceré opory. Medzi nimi aj svojho najproduktívnejšieho hráča. „Pár dní sme mali voľno a potom sme zase začali makať. Teraz už preberáme detaily. Je to taká klasika, ako pred každým play off,“ pokračuje 30-ročný krídelník, ktorý s typickým úsmevom priznáva, že nabitý program sa na ňom podpísal a voľno mu prišlo vhod. „Trochu som si oddýchol. Sezóna je predsa len dlhá, aj telo už o tom niečo vie. Teším sa však na play off. Je to úplne iná liga. A ako sa hovorí: Play off bolí, ale finále lieči. Verím, že to dotiahneme čo najďalej.“



Štvrťfinálový súper medveďov dlho bojoval o prvú priečku tabuľky. A aj v play off bude patriť medzi najväčších ašpirantov na celkové víťazstvo. „Ak prejdeme cez Poprad, máme od majiteľa niečo sľúbené,“ priznáva Sýkora, ktorý verí, že jeho tím môže prekvapiť.

Hovorí o tom aj tohtosezónna vzájomná bilancia. Popradčania síce trikrát zo štyroch prípadov zvíťazili, len raz sa však rozhodlo v riadnom hracom čase a aj to bolo najtesnejším rozdielom. „V play off sa hrá inak, je to iná súťaž. Záleží tiež na tom, kto má viac šťastia a komu ako zachytajú brankári. My nepredáme svoju kožu lacno. Môžeme sa spoliehať len sami na seba. Bojovnosť, zblokované strely, dohrávanie do tela, dobrá robota na ľade. To je tradičný recept na úspech. Nič iné nám nepomôže,“ vie dlhoročný reprezentant Slovenska.

Pred koncom základnej časti chýbali koučovi Bokrošovi zo zdravotných dôvodov viacerí hráči. „Niektorí zranení sa dali dokopy, niektorí ešte nie. Uvidíme, ako to v stredu napokon bude,“ odhaľuje detviansky rodák, ktorému bude v určite vybičovanej sérii chýbať jediné. „Diváci na štadióne, play off bez nich je pre nás novinka. Bude to iné a je to škoda. Sú súčasťou hokeja, hráme ho pre nich. Vždy to s nimi bolo oveľa lepšie, vedeli nás ešte viac vyburcovať,“ dodal na záver Ján Sýkora.

Poprad (3.) - Detva (6.)
Vzájomné zápasy v tejto sezóne:
07.03.2021 HK Poprad vs HC 07 Detva 4:3 pp (0:0, 0:2, 3:1, 1:0)
29.01.2021 HC 07 Detva vs HK Poprad 2:3 sn (1:0, 0:1, 1:1, 0:0)
29.11.2020 HC 07 Detva vs HK Poprad 3:4 (2:0, 0:2, 1:2)
08.11.2020 HK Poprad vs HC 07 Detva 2:3 pp (2:1, 0:0, 0:1, 0:1)

Využitie presiloviek: 20,56%-14,16%
Úspešnosť oslabení: 77,16%-82,47%
Úspešnosť streľby: 10,40%-9,77 %
Vhadzovania: 52,38%-50,88%
Najproduktívnejší hráč: Marcel Haščák (69 bodov) – Ján Sýkora (37)
Najlepší strelec: Marcel Haščák (38 gólov)– Jonathan Charbonneau (21)
Najlepší nahrávač: Patrik Svitana (36) – Trevor Cox (22)
Bilancia +/-: Daniel Brejčák (33) – Grayson Downing (20)
Brankári: Roman Petrík (92,33%)  - Tomáš Vošvrda (90,81%)

 


Súvisiace články