Od štvrtka Turnaj Vlada Dzurillu, tím SR „18“ s cieľom obhájiť 1. miesto

PIEŠŤANY (SZĽH) – Už vo štvrtok sa na zimnom štadióne v Piešťanoch začne v poradí sedemnásty ročník tradičného Turnaja Vlada Dzurillu reprezentácií do osemnásť rokov. Slováci v konkurencii Bieloruska, Švajčiarska a Nemecka do turnaja, ktorý je generálkou pred aprílovými majstrovstvami sveta, vstupujú v pozícii obhajcu minuloročného prvenstva.

Proti „starým známym“

Niet tak teda divu, že cieľom zverencov Viliama Čacha je nadviazať na výsledky minuloročnej družiny trénera Norberta Javorčíka a dosiahnuť tak historicky šieste víťazstvo na turnaji. „Samozrejme, že by sme chceli napodobniť ‚deväťdeviny‘, ktoré vyhrali tento turnaj a tvrdo pôjdeme za víťazstvom,“ povedal pred turnajom obranca slovenského výberu Marcel Dlugoš.

Slovenský výber čakajú v Piešťanoch postupne od štvrtka do soboty Bielorusi, Švajčiari a Nemci. Všetko súperi, ktorí sú Slovákom viac než známi. S každým jedným z týchto súperov sa v tejto sezóne stretli dva razy. Vo všetkých týchto stretnutiach hral už spomínaný Marcel Dlugoš, ktorý na medzištátnej akcii v tejto sezóne v drese „osemnástky“ nevynechal ani jeden zápas. Silu súperov tak dokonale pozná. „Budú to fyzicky kvalitne pripravené tímy s dobrým korčuľovaním. Zrejme nás budú veľa napádať a rozhodne budú chcieť vyhrať,“ povedal.

Marcel DlugošMarcel Dlugoš

Čajkovič so streleckou formou

Bilancia Slovákov z medzištátnych zápasov je v tejto sezóne pasívna, a to aj proti spomínaným súperom. Z poltucta vzájomných zápasov vyhral v prebiehajúcom súťažnom ročníku iba jediný, proti Bielorusku na turnaji vo Füssene skraja novembra. „Koncentrácia a lepšie nahrávky v obrannej tretine, celkovo hra v obrannom pásme. Rovnako aj góly. Súpera potrebujeme prestrieľať, aby sme dali gólov viac ako oni,“ vymenoval útočník Maxim Čajkovič chýbajúce atribúty, ktoré podľa neho boli príčinou neúspechu proti týmto súperom v predošlých zápasoch.

Práve od legionára zo švédskeho Malmö Redhawks sa čaká v Piešťanoch ofenzívny prínos. Čajkovič na ostatných dvoch turnajoch, v novembri vo Füssene a v decembri v Zuchwile, bol s tuctom bodom najproduktívnejším hráčom tímu. So svojou rolou v tíme je tento stále ešte o rok mladší útočník uzrozumený, pozornosť na seba však pútať nechce. „Asi sa to odo mňa očakáva, ale vôbec sa na to nesústredím. Prvoradé sú výsledky tímu,“ hovorí.

Prisľubom je, že si Čajkovič spravil chuť v poslednom zápase pred príletom na Slovensko. V najvyššej švédskej juniorskej súťaži SuperElit totiž prispel dvomi presnými zásahmi k víťazstvu jeho Malmö nad Morou v pomere 4:3. „V hernej pohode som, ale nejdem na turnaj sa sústreďovať kvôli osobným štatistikám. Dôležité pre mňa je, aby som hral poriadne pre tím a aby sme vyhrávali,“ zopakoval.

Maxim ČajkovičMaxim Čajkovič

S trojtýždňovou prípravou

Slovenská reprezentácia do osemnásť rokov v ostatných štyroch týždňoch pred Turnajom Vlada Dzurillu absolvovala tri štvordňové tréningové bloky, ktoré do istej miery suplovali centralizovanú prípravu, ktorú „osemnástka“ na rozdiel od posledných štyroch sezón, tento rok nemá. Dvanásť dní strávených pohromade by podľa Dlugoša tiež mohli prispieť k zlepšeným výkonom a výsledkom na domácom ľade.

„Myslím si, že systém už veľmi dobre zvládame. V tých troch týždňoch prípravy sme sa zamerali skôr na fyzičku a psychicku. Fyzicky sme podľa mňa veľmi dobre pripravení na turnaj,“ povedal obranca žilinského MsHKM. podľa ktorého je slovenská „osemnástka“ na Turnaj Vlada Dzurillu pripravená zatiaľ v tejto sezóne najlepšie.

Po druhý raz v tejto sezóne sa reprezentácia do osemnásť rokov predstaví na turnaji na domácom ľade. Na augustovom Memoriáli Ivana Hlinku neuspeli pod vedením vtedajšieho trénera Norberta Javorčíka v svetovej konkurencii ani raz. Teraz, aj vzhľadom na silu súperov, sa už očakávajú iné výsledky. 

Zaujímavosťou je, že vôbec po prvýkrát vo svojej kariére nastúpi v najcennejšom drese na turnaji na slovenskom ľade útočník Maxim Čajkovič. Tomu sa akoby domáce turnaje doposiaľ vyhýbali. „Teším sa na turnaj, ale nijak špeciálne to nevnímam. Sústredím sa predovšetkým na našu hru,“ dodal na záver.