Reprezentácia do osemnásť rokov ťahala za kratší koniec, Bielorusom podľahla 3:4

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov nevstúpila do XVII. ročníka Turnaja Vlada Dzurillu úspešne. Zverenci Viliama Čacha napriek výraznej hernej i streleckej prevahe Bielorusom podľahli 3:4.

Slovenskí hokejisti v úvodnej tretine mali výraznú hernú prevahu, čo dokumentoval aj počet striel na bránu (14:3), lenže po úvodných dvadsiatich minútach viedli Bielorusi. Tí sa ujali vedenia už v deviatej minúte zásluhou Koľačonoka. Odpoveď Slovákov mohla prísť v 12. minúte po faule Škrabova, lenže Okuliar z nariadeného trestného strieľania neuspel. Napokon sa zaslúženého vyrovnávajúceho gólu dočkali Slováci v 17. minúte. Pri nevinne vyzerajúcej akcii obrana Bielorusov zabudla na voľného Kováčika, ktorý pohotovou strelou prekonal Talapilu. Ťažko vydreté vyrovnanie však už o sekúnd bolo fuč. Po chybnej rozohrávke ostal pred Vyletelkou osamotený Kazianin, ktorý stanovil prvotretinový sumár na 2:1 pre Bielorusov. 

Slováci pokračovali v solídnom výkone aj v druhej dvadsaťtminútovke. Už v 22. minúte mohol vyrovnať po Bučkovej strele Paulíny, Talapila odolal. To však už neplatilo o minútu neskôr, keď sa Okuliar s Mrázikom dostali do kontry, Okuliarov blafák ešte neprešiel, no Mrázikova dorážka už áno – 2:2. Prešlo len niečo málo vyše dvoch minút a Slováci už viedli. Ďalší Okuliarov prienik po ľavej strane zakončil slovenský útočník rutinérsky. Lenže Slováci viedli iba zhruba sedem minút. V 34. minúte po šiestich sekundách presilovky využil Soloviev clonu pred Vyletelkou a strelou švihom zrovnal stav skóre.

Aj v tretej tretine mali Slováci územnú prevahu, tentoraz však dlho už bez vyložených gólových šancí. Naopak návštevy Bielorusov v pásme Slovákov by sa dali zrátať na prstoch jednej ruky, ale aj tak dokázali z toho vyťažiť gól. V 55. minúte slovenská obrana nevyhodila puk z pásma, pred bránkou ostal Pyškajlo a ten nekompromisne trestal. Slováci následne vrhli všetky sily do útoku, minútu a pol pred koncom aj odvolali brankára a dva razy mali doslova na dosah vyrovnanie. Po závare pred bránkou, ktorý vytvorili Čederle, Mrázik a Čajkovič puk tancoval na bránkovej čiare, no cez ňu sa nedostal. Vzápätí po Ilenčíkovej ponuka Čajkovič tvrdo vypálil, ale radosť z vyrovnania mu vzala horná žŕdka. Nádej Slovákom ešte dali pol minútu pred koncom aj sami Bielorusi, ktorí v dvojici šli na prázdnu bránku, lenže Oksenťuk úplne zbytočne vošiel do pásma skôr ako Kazianin, ktorý mal puk na hokejke a dokonca aj presne vystrelil. Bielorusov táto chyba však mrzieť nemusela. Tesné víťazstvo nakoniec ubránili do konca. 

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Nepremenené príležitosti a naša hra okolo vlastnej brány nás stála výsledok. Neboli sme pred ňou dostatočne silní a nechali sme si streliť štyri rovnaké góly z nahodeného puku, kde to už Bielorusi dotlačili a raz aj s našou pomocou. Hra bola dobrá, mali sme veľké množstvo príležitostí, bohužiaľ, dali sme len tri góly. V spojení, že sme neboli dostatočne silní pred vlastnou bránou, sme zápas prehrali.“

Slovensko „18“ – Bielorusko „18“ 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Góly: 17. K. Kováčik (Paulíny), 23. Michal Mrázik (O. Okuliar), 25. O. Okuliar (M. Bučko) – 9. Koľačonok, 18. Kazianin (Oksenťuk), 34. Soloviev (Krylovič, Oksenťuk), 55. Pyškajlo (Alistrov).
Vylúčenia na 2 min: 2:7, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 51:12 (14:4, 20:4, 17:4). Najlepší hráči zápasu: Oliver Okuliar – Mikita Talapila. Rozhodovali: Lokšík, Stano – Gegáň, P. Šefčík. 222 divákov.

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Vyletelka – O. Turan, Dlugoš, M. Bučko, Matej Ilenčík, J. Martiška, Kňažko, A. Zekucia, Česánek – Džugan, K. Kováčik, Paulíny – M. Čajkovič, O. Okuliar, J. Nespala – A. Hvizdoš, Ferenyi, Michal Mrázik – S. Čederle, Hryzák, Sarvaš.
Bielorusko: Talapila – Soloviev, Koľačonok, Kosinskij, Levšunov, Barkovskij, Škrabov, Ščečin, Mžoenikov – Masilevič, Pyškajlo, Alistrov – Kazianin, Protas, Oksenťuk – Sergijeňa, Ignatov, Krylovič – Kotelovskij, Nekrasov, Stepanov. 


Tabuľka

Vlado Dzurilla Turnaj Z B
1 Germany U18 Germany U18 3 8
2 Belarus U 18 Belarus U 18 3 6
3 Switzerland U18 Switzerland U18 3 3
4 Slovakia U18 Slovakia U18 3 1