Reprezentačná „osemnástka“ s druhou prehrou v Piešťanoch

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov neuspela ani vo svojom druhom zápase na XVII. ročníku Turnaja Vlada Dzurillu v Piešťanoch. Zverenci Viliama Čacha znovu svojho súpera herne, ale najmä strelecky prevýšili, slabá efektivita však aj tentoraz stála slovenskú „osemnástku“ zápas. Po prehre so Švajčiarskom 2:4 je navyše jasné už pred posledným dňom turnaja, že v Piešťanoch skončí na poslednom štvrtom mieste. Posledný zápas reprezentácia do 18 rokov odohrá zajtra od 14.00 hod. proti istému víťazovi Turnaja Vlada Dzurillu z Nemecka.

Vyrovnaná prvá tretina veľa gólových príležitostí nepriniesla. V 11. minúte zaujala šanca Okuliara, ktorý si v presilovke vylepšil pozíciu, no z osi klziska namieril iba do stredu brány. V 17. minúte zas na opačnej strane Weibel z prvej strieľal do odkrytej bránky, ale Hlavaj sa stihol presunúť. Ťažší zákrok musel slovenský gólman vytiahnuť v poslednej minúte tretiny po Delémontovej tečovanej strele, ale ani tá nespôsobila zmenu skóre.

Hneď skraja prostrednej časti hry bol sám pred Hlavajom Gerber, ale bezgólový stav trval naďalej. Platilo to aj v 24. minúte po Ferenyiho bekhendovom zakončení v prečíslení dva na jedného. Na úvodný gól stretnutia sa tak čakalo do 27. minúty, keď Kováčik tečom Ilenčíkovej strely prekonal Charlina. O dve minúty neskôr šli do ďalšieho prečíslenia Mrázik s Čajkovičom, ale tentoraz sa už skóre nemenilo. To neplatilo v 31. minúte. Kňažko nastrelil prvého hráča a z následného brejku aj za prispenia dávky šťastia Sopa vyrovnal. Nakloniť misky váh späť na slovenskú stranu mohol v 37. minúte Mrázik, ktorý ostal osamotený na útočnej modrej čiare, ale jeden zo švajčiarskych hráčov ešte vložil do Mrázikovej strely hokejku. Záverečné minúty tretiny však patrili Švajčiarom, ktorí nakoniec v 39. minúte po Mosera aj opečiatkovali žŕdku.

Tá bola v akcii aj v 42. minúte a znova za Hlavajom. Vo vlastnom oslabení prudkou strelou švihom strieľal do žrde Wetter. Azda nemohlo otrepané príslovie nedáš – dostaneš platiť vo flagrantnejšom význame, než tomu bolo v 46. minúte. Najprv Čajkovič s Okuliarom nevyužili obrovskú šancu, keď v dvojici boli za obranou Švajčiarov, naopak z následného brejku usmernil prudký Nussbaumerov puk za Hlavajov chrbát Gerber. O tri minúty to už bolo 3:1 pre Švajčiarov. Pri Turanovom vylúčení ostal na druhej žrdi voľný Gerber, ktorý sa azda ani nemohol mýliť. Iskierku nádeje pre slovenské farby síce niekoľkou dorážkou v predbránkovom priestore vykresal v 55. minúte Hryzák, no už o 65 sekúnd zasadil Slovákom definitívne k.o. Sopa.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Bol to obdobný zápas ako včera. V ofenzívnej časti hry sme si znovu vytvorili veľké množstvo príležitostí, mali sme zhruba štyridsať striel na bránu a ďalších minimálne dvadsať súper zblokoval. Pokiaľ ide o inkasované góly, tak jeden padol v oslabení a ďalšie tri z nášho predbránkového priestoru. Tieto chybičky tam teda boli opäť. Napriek tomu bolo vidieť veľa pozitívnych vecí z našej strany, aj keď, samozrejme, inkasované góly a prehra nás veľmi mrzia.“

Slovensko „18“ – Švajčiarsko „18“ 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)
Góly: 27. K. Kováčik (Matej Ilenčík, J. Martiška), 55. Hryzák (Nespala, M. Bučko) – 31. Sopa (J. Gerber), 46. S. Schmid (Nussbaumer), 49. J. Gerber (Mettler, Sopa), 57. Sopa (Mettler, Delémont).
Vylúčenia na 2 min: 2:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 41:20 (9:6, 14:9, 18:5). Najlepší hráči zápasu: Kristián Kováčik – Jeremi Gerber. Rozhodovali: Baluška, D. Konc st., Synek, Kacej. 287 divákov.

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Hlavaj – M. Bučko, Dlugoš, Kňažko, Matej Ilenčík, O. Turan, A. Zekucia, J. Martiška, Česánek – Džugan, K. Kováčik, Paulíny – Čajkoviič, O. Okuliar, Michal Mrázik – J. Nespala, Hryzák, A. Hvizdoš – S. Čederle, Ferenyi, Sarvaš.
Švajčiarsko: Charlinom – Stampfli, Henauer, Delémont, Moser, Anex, Janett, Heini, Prysi – Sopa, Mettler, J. Gerber – Nussbaumer, S. Schmid, Verboon – Pena-Triana, Wetter, Weibel – Vouilamoz, Wüest, De Nisco.


Tabuľka

Vlado Dzurilla Turnaj Z B
1 Germany U18 Germany U18 3 8
2 Belarus U 18 Belarus U 18 3 6
3 Switzerland U18 Switzerland U18 3 3
4 Slovakia U18 Slovakia U18 3 1