„Osemnástka“ v januári v „projektovom režime“, tréner si tri sústredenia pochvaľuje

PIEŠŤANY (SZĽH) – Štvrtkovým prípravným zápasom proti juniorskému družstvu Dukly Trenčín ukončila slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov sériu troch štvordňových sústredení, ktoré absolvovala v troch z ostatných štyroch týždňoch. Realizačný tím na čele s hlavným trénerom Viliamom Čachom tým de facto začali intenzívnu prípravu pred vrcholom sezóny, ktorými sú aprílové majstrovstvá sveta v Rusku.

S aktívnou bilanciou

Po svetovom šampionáte na prelome rokov prebrala reprezentačná „osemnástka“  v polovici januára po o dva roky staršej reprezentácii priestory a zázemie v Piešťanoch, kde v troch týždňoch od pondelka do štvrtka nabehla na zhruba rovnaký režim, aký mala v kúpeľom meste reprezentácia do dvadsať rokov v projekte centralizovanej prípravy HK Orange 20. „Osemnástka“ tak absolvovala okrem iného aj dvojfázové tréningy či posilňovňu. Súčasne zakaždým v posledný deň výcvikového táboru si reprezentácia do osemnásť rokov zmerala sily s vybraným juniorským družstvom – postupne s Nitrou, Banskou Bystricou a na záver s Trenčínom.

Z týchto troch zápasov získali slovenskí reprezentanti dohromady sedem bodov, keď dve stretnutia vyhrali, jedine Trenčín bol po výsledku 1:2 po predĺžení nad ich sily. Paradoxne napriek prehre si hlavný lodivod reprezentácie najviac cenil práve stretnutie proti Trenčínu. „Hlavne v treťom zápase sme hrali proti mužstvu, ktoré nás dostalo dosť často pod tlak, a tak sme mohli vidieť našu hru v obrannom pásme či prechod do útoku po zisku puku,“ hovorí Viliam Čacho. „Na tieto činnosti sme sa zameriavali aj na tréningoch a bolo vidieť na niektorých akciách, že si ich chlapci osvojili a preniesli aj do hry v zápase,“ pokračoval.

Kabína reprezentácie do 18 rokovKabína reprezentácie do 18 rokov

Reprezentácia do osemnásť rokov na rozdiel od ostatných štyroch sezón nie je tento rok v centralizovanej príprave, a tak konfrontácia s juniorskými družstvami slovenských klubov bola vôbec prvá v tejto sezóne. Aktívna bilancia zo stretnutí proti tímom, ktoré v čase zápasov boli na prvých troch miestach tabuľky Extraligy juniorov, môže sčasti indikovať, kde by sa „osemnástka“ v tabuľke mohla pohybovať, ak by bola hrala Extraligy juniorov.

„Je to hypotetické, ťažko na to odpovedať. Myslím si však, že by sme boli v hornej časti tabuľky,“ reaguje Čacho, ktorý však rozhodne nechce preceňovať výsledky z troch prípravných zápasov. „V zápasoch nám nešlo ani tak o výsledky, ako skôr o to, ako dokážu chlapci reagovať na to, čo chceme od nich a ako to dokážu dať do hry,“ vysvetľuje.

Veľká pomoc

Tri výcvikové tábory sa však netočili len okolo prípravných stretnutí. Práve naopak. Gro času tvorili tréningy, ktoré navyše mali počas prvých dvoch výcvikových táborov významnú kondičnú zložku. „Dobiehať resty nebolo treba. Chalani trénujú vo svojich kluboch a sú pripravení. Skôr sme sa snažili naplniť cieľ, ktorý sme si vytýčili pre tieto tri výcvikové tábory. Celé naše snaženie totiž smerujeme k aprílu, keď máme majstrovstvá sveta.“

Nicolas FerenyiÚtočník slovenskej reprezentácie do 18 rokov Nicolas Ferenyi

„Vo všetkých troch týždňoch sme sa zamerali aj na herné systémy, rovnako aj posledný týždeň bola kondičná vložka. Charakter výcvikových táborov počas všetkých troch týždňov tak bol podobný, možnože posledné sústredenie nebolo také intenzívne ako tie predošlé. Zamerali sme sa najmä na hru v obrannom pásme a prechod do útoku pri zisku puku,“ pokračoval Čacho.

Reprezentácia do osemnásť rokov počas troch výcvikových táborov strávila na ľade súhrnne vyše tridsať hodín. Takýto objem tréningov uľahčil prácu celému realizačnému tímu, ktorý sa tak v Piešťanoch mohol venovať aj tomu, čomu by sa za normálnych okolností musel venovať až v záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta. „Každý jeden tréningový deň, ktorý sme spolu, a každý jeden prípravný zápas nás posúva ďalej. Sme veľmi radi, že sme to mohli absolvovať a myslím si, že nám to veľmi veľa dalo a určite aj pomohlo do záverečnej prípravy,“ prezentuje Čacho.

Kostra tímu utvorená

V Piešťanoch sa za tri týždne vystriedalo v drese reprezentácie do osemnásť rokov dohromady tridsaťjeden hokejistov, pričom najmä práve z nich sa bude tvoriť záverečná nominácia na majstrovstvá sveta. „Nehovorím, že je káder uzavretý, ale kostra mužstva tu v Piešťanoch bola a práve s týmito hráčmi sa chystáme v ďalšom priebehu sezóny pracovať.“

Vzhľadom na to, že všetky tri výcvikové tábory sa uskutočnili mimo riadneho asociačného termínu Medzinárodnej hokejovej federácie, tak z prirodzených dôvodov nemohli byť nominovaní – až na zopár výnimiek – hráči pôsobiaci v zahraničných súťažiach, ktorí sú už stabilnou súčasťou reprezentácie do osemnásť rokov. Medzi týchto hráčov patrí aj dvojica hráčov pôsobiacich vo Švédsku, ktorí vekovo patria ešte do reprezentácie do 17 rokov – útočník Maxim Čajkovič a obranca Matej Ilenčík.

Viliam ČachoViliam Čacho, hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov

„Maxim Čajkovič je strelec, ktorý vie dávať góly, a tak pokiaľ by pokračoval vo výkonoch, ktoré podával na turnaji predtým, tak by bol pre nás potrebný. Obranca Ilenčík zas disponuje dobrou prácou na modrej čiare, je využiteľný na presilovkách. Obaja na najbližšom turnaji budú mať možnosť preukázať svoje kvality a potvrdiť, že patria do záverečnej prípravy pred majstrovstvami sveta,“ priblížil Čacho prednosti dvoch vyššie spomínaných hráčov. Čajkovičom a Ilenčíkom sa však kruh hráčov pôsobiacich v zahraničí neuzaviera. „Sledujeme aj ďalších hráčov, či je to Martin Bučko v Pardubiciach, v Česku pôsobia aj ďalší adepti a zabudnúť nemôžeme na Martina Faška-Rudáša, ktorý pôsobí v zámorí.“

Práve v súvislosti s posledným menovaným hráčom vystáva otázka jeho účasti na svetovom šampionáte. Faško-Rudáš bol na augustovom Memoriáli Ivana Hlinku kapitánom slovenskej „osemnástky“ a vo všeobecnosti sa považuje za jednu z kľúčových postáv ročníka 2000 na Slovensku. Faškov-Rudášov Everett Silvetips je však na čele Americkej divízie kanadskej juniorskej Western Hockey League s prakticky už istým prienikom do play-off, ktoré od finále konferencie je v termínovej kolízii so svetovým šampionátom osemnásťročných.

Hlavný tréner myslí aj na túto skutočnosť, no otázku možného uvoľnenia 17-ročného slovenského hokejistu považuje za predčasnú. „Túto otázku sme nechali na generálneho manažéra reprezentácií Mira Šatana. On má momentálne svoje povinnosti na olympiáde, a tak túto otázku budeme riešiť až po jej skončení.“