Reprezentácia do 18 rokov neuspela ani proti Nemecku

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentačný výber do 18 rokov na XVII. ročníku Turnaja Vlada Dzurillu neuspel ani na tretí pokus. Zverenci Viliama Čacha pritom po tretí raz na turnaji súpera v zápase prestrieľali, znova takmer dvojnásobne, avšak aj do tretice sa z víťazstva tešil súper. Po prehre 1:2 po samostatných nájazdoch s Nemeckom tak Slováci ukončili turnaj bez víťazstva so ziskom jediného bodu na poslednom 4. mieste.

Slováci dvomi vylúčeniami v úvodnej tretine síce darovali súperovi štyri minúty presilových hier, Nemci však s nimi nenaložili ideálne a vyšli z nich bez vyloženej šance. Navyše okamžite po vypršaní Okuliarovho trestu sa slovenský útočník spolu s Mrázikom a Džuganom rútil do prečíslenia troch proti jednému, lenže ani z takejto situácie Slováci gól nevyťažili. Ešte bližšie k skórovaniu boli v 16. minúte, keď dvojica Hryzák – Čederle zamotala hlavu nemeckým obrancom, Ancicku však zachránila žrď.

Do štvorice šli Slováci znovu v 25. minúte, paradoxne najväčšiu šancu v presilovke Nemcov si vypracovali domáci. Okuliar ušiel do samostatného nájazdu, v ktorom to na Acicku skúšal bekhendovou kľučkou, no ani on, ani dorážajúci Kováčik neuspeli. Bezgólový stav sa podarilo zmeniť až v 31. minúte pri prvej presilovke Slovákov, keď Čajkovič presnou strelou nedal Ancickovi šancu. Navýšiť vedenie potom mohol v 37. minúte Okuliar, ale vo veľkej šanci pálil nad.

Kým v druhej tretine vyslali Nemci na slovenskú bránku len jedinú strelu, v tretej dvadsaťminútovke už hrozili častejšie. V 44. minúte mohol skórovať z dobrej pozície Jentzsch, avšak neuspel. Na opačnej strane mohol pridať upokojujúci druhý gól Ferenyi, hoci však bol sám pred bránkou, tak zmenu skóre nedosiahol. Komplikácie pre domácich v ich ceste za prvým víťazstvom na turnaji prišli v 56. minúte po dosť prísnom vylúčení Bučka. V úvode presilovky mal pred sebou už iba prázdnu bránku Brune a hoci Slováci túto šancu so šťastím prežili, následná strela Valentiho už pod hornou žŕdkou skončila – 1:1.

Zápas tak dospel do predĺženia, v ktorom ani jeden z tímov žiadnu veľkú šancu na rozhodnutie nemal. V následných samostatných nájazdoch sa v prvej sérii presadil Čajkovič, no zo slovenských exekútorov bol jediný a keďže z nemeckého tímu Vyletelku prekonali Brune i Jentzsch, tak na víťazstvo to Slovákom nevyšlo ani na tretí pokus na turnaji.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas hodnotím podobne ako tie predchádzajúce. Znova sme súpera prestrieiľali a myslím si, že aj herne sme boli lepší ako súper, ale strelecká efektivita na turnaji bola jednoducho mizivá. Odohrali sme tri rovnaké vyrovnané zápasy, v ktorých sme boli strelecky vždy aktívnejší, len, bohužiaľ, naši strelci sa nepresadili.“

Slovensko „18“ – Nemecko „18“ 1:2 po samostatných nájazdoch (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)
Góly:
31. Čajkovič (Hryzák, Kňažko) – 57. Valenti (Jentzsch, Wirt), rozhodujúci samostatný nájazd Jentzsch.
Samostatné nájazdy: E. Betzold nedal, Čajkovič dal – 1:0; Brune dal – 1:1, Michal Mrázik nedal; Üffing nedal, O. Okuliar nedal; J. Schütz nedal, Matej Ilenčík nedal; Jentzsch dal – 1:2, Paulíny nedal.
Vylúčenia na 2 min: 5:2, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 28:14 (11:7, 8:1, 7:4 – 2:1). Najlepší hráči zápasu: Martin Bučko – Alexander Dersch. Rozhodovali: Jonák, Štefik – Kacej, M. Orolin. 234 divákov.

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Vyletelka – M. Bučko, Dlugoš, O. Turan, Matej Ilenčík, Kňažko, A. Zekucia, J. Martiška, Česánek – Džugan, Michal Mrázik, Čajkovič – O. Okuliar, K. Kováčik, Paulíny – J. Nespala, Ferenyi, A. Hvizdoš – S. Čederle, Hryzák, Sarvaš.
Nemecko: Acicka – Dersch, Wirt, Seider, Mass, Mik, Hüttl, Karrer, Heizinger – Valenti, Jentzsch, J. Schütz – Stützle, Brune, Üffing – Hon, Kinder, E. Betzold – Schitz, Schinko, Lobach.

TURNAJOVÉ INDIVIDUÁLNE OCENENIA
Najlepší brankár: Mikita Talapila (Bielorusko „18“)
Najlepší obranca: Mortiz Seider (Nemecko „18“)
Najlepší útočník: Kristián Kováčik (Slovensko „18“)


Tabuľka

Vlado Dzurilla Turnaj Z B
1 Germany U18 Germany U18 3 8
2 Belarus U 18 Belarus U 18 3 6
3 Switzerland U18 Switzerland U18 3 3
4 Slovakia U18 Slovakia U18 3 1