O náhradnom termíne juniorských MS rozhodneme počas ZOH v Pekingu, odkazuje Tardif

BRATISLAVA (SZĽH) – Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) naďalej pracuje s verziou, že zrušené majstrovstvá sveta juniorov v Kanade sa uskutočnia v náhradnom termíne a možno aj v odlišnom dejisku. Naznačil to prezident IIHF Luc Tardif v reakcii pre ruskú tlačovú agentúru TASS.

Šesťdesiatosemročný funkcionár chce oznámiť definitívne rozhodnutie počas februára. „Pripravujeme sa na to, že juniorský svetový šampionát sa uskutoční v lete. Termín a miesto turnaja budú známe v priebehu olympijských hier v čínskom Pekingu, ktoré sú na programe od 4. do 20. februára,“ prezradil Kanaďan pre TASS.

Juniorský šampionát v Edmontone a Red Deere zrušili po tom, ako putovali viaceré tímy do karantény v dôsledku pozitívnych výsledkov testov na prítomnosť koronavírusu. Navyše, vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v mužstvách došlo aj ku kontumácii trojice zápasov. 

„Rozhodnutie sme urobili s ohľadom na bezpečnosť hráčov, členov realizačných tímov a ľudí, ktorí sa podieľali na organizácii turnaja. To bol najdôležitejší bod. Museli sme majstrovstvá zrušiť. Bolo to ťažké rozhodnutie, ale nemali sme na výber,“ hovoril Tardif v závere decembra na tlačovej konferencii. 

Slovenskí hokejisti stihli odohrať v Kanade dva súťažné zápasy. V B-skupine v Red Deere podľahli Američanom 2:3 a Švédom 0:3. Na tretí duel proti ruským juniorom nenastúpili, ale zvíťazili v ňom kontumačne 1:0. Krátko potom organizátori oznámili ukončenie turnaja. 

Problémy spojené s koronavírusom donútili IIHF k zrušeniu viacerých tohtosezónnych svetových šampionátov naprieč rôznymi vekovými kategóriami či výkonnostnými divíziami resp. skupinami. Najvyšší predstavitelia svetového hokeja uvažujú nad ich organizáciou v letných mesiacoch. Prípadná úprava kalendára by sa mohla vzťahovať aj na slovenské reprezentantky do 18 rokov, ktoré mali v týchto dňoch bojovať na MS A-skupiny I. divízie v maďarskom Györi.