Štrbák sa pripravuje na NHL Combine. Oslovila ho už väčšina klubov, najintenzívnejší záujem prejavila Arizona

Po štyroch sezónach vo Fínsku absolvoval 18-ročný obranca Maxim Štrbák prvý ročník v americkej USHL a za veľkú mláku sa vráti už o pár týždňov. V Buffale sa totiž v dňoch 4. až 10. júna uskutoční skautský combine, na ktorý pozvali celkovo sedem slovenských mladíkov.

Spoločne so Štrbákom sa pokúsia svoje preddraftové vyhliadky vylepšiť aj Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Alex Čiernik, Martin Mišiak, Adam Gajan a Juraj Pekarčík.

„Bude to veľmi dôležitá fáza pred draftom. Rovnakú dôležitosť prikladám fyzickým testom i rozhovorom s predstaviteľmi klubov NHL. Sám som zvedavý na to, čo ma tam čaká a v akej disciplíne by som mohol prekvapiť,“ pousmial sa Maxim, ktorý má za sebou dva týždne prípravy na suchu a v utorok vykorčuľoval v spoločnosti Juraja Slafkovského prvýkrát na ľade.

V Buffale čakajú každého zo stovky pozvaných hráčov okrem fyzických testov i dôležité rozhovory s predstaviteľmi klubov NHL. Syn majiteľa kompletnej medailovej zbierky zo svetových šampionátov má v tomto smere bohaté skúsenosti. „Hovoril som už s väčšinou klubov a dojem bol podobný. Asi najintenzívnejšie rozhovory som však mal s Arizonou.“

Otec Martin si v rámci NHL zahral za Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins. Maxim vyložene vysnívaný klub nemá. „Budem šťastný, ak si ma vyberie hociktorý klub NHL. Pre každého mladého hráča je to totiž splnenie sna. Preddraftové prognózy sú jedna vec, ale uvidíme, čo ukáže realita.“

V predbežných skautských rebríčkoch sa pohybuje na úrovni druhého až tretieho kola. K vylepšeniu pozície určite pomohla aj vydarená sezóna, ktorá bola z pohľadu mladého obrancu veľmi rušná.

„Sezónu hodnotím veľmi pozitívne. Bol to môj prvý rok v Amerike a musel som si zvykať na veľa vecí. Postupne som sa aklimatizoval na tamojší život, hru na užšom ľade a v reprezentácii nám vyšli šampionáty do 18 i 20 rokov. Celkovo som teda spokojný,“ pochvaľuje si Maxim, ktorý absolvoval v reprezentačnom drese dorastenecký i juniorský svetový šampionát. V oboch prípadoch zanechal dobrý dojem, pričom v osemnástke bol slovenským kapitánom a ocenený bol ako jeden z troch najlepších hráčov nášho tímu. „Určite by mi to malo pomôcť. Sú to ostro sledované turnaje a na oboch bolo veľa skautov a očí. Snažil som sa preto nesklamať a verím, že sa mi to podarilo.“

V drese Sioux Falls Stampede nazbieral v USHL v 46 zápasoch 18 bodov za 5 gólov a 13 asistencií. Pred novou sezónou ho čaká sťahovanie do NCAA, kde si zahrá v tíme Michigan State University.

„Toto už bude univerzitný hokej spojený so štúdiom a kvalitnejším hokejom. Osobne som veľmi rád, že dostanem takúto šancu. Bude to niečo nové, ale s angličtinou nemám problém a nebojím sa preto ani štúdia v cudzom jazyku,“ poznamenal Štrbák v súvislosti s novou výzvou. Ešte predtým ho však čakajú v Košiciach maturitné skúšky. Tie by mal stihnúť ešte pred odletom do Buffala. „Snažím sa nič nepodceniť a učím sa poctivo. Je to celkom ťažké, ale mal by som to dať,“ poklopal na drevo 18-ročný obranca, ktorý bude patriť medzi hlavné nádeje slovenského hokeja v rámci júnového draftu NHL v Nashville.