Pád prešovského hokeja ho nasmeroval na cestu v ústrety NHL. Petrovský je pripravený na rolu lídra

Draft 2022 bol zo slovenského pohľadu historickým a kluby NHL si vybrali až poltucet hráčov. Zatiaľ čo Juraj Slafkovský, Šimon Nemec či Filip Mešár čakali v podstate iba na poradie v prvom kole a názov klubu, pre zvyšné trio to bolo výrazne nervóznejšie. Sedemnásťročný Servác Petrovský tŕpol do šiesteho kola, v ktorom si zo celkovej 185. pozície vybrala Minnesota Wild.

„Bol som veľmi nervózny,“ spomína na svoj veľký deň mládežnícky reprezentant Slovenska. „Tá nervozita stúpala každým kolom a keď konečne zaznelo meno, tak to všetko opadlo. Bol som veľmi rád, že si ma vybrala práve Minnesota. Netvrdím, že to bol môj vysnívaný klub, ale hovoril som s nimi na combine a bol to teda jeden z tímov, ktoré prejavili záujem. Z toho rozhovoru sa však nedalo vytušiť takmer nič a určite som sa nespoliehal na to, že si ma vyberú Wild.“

To, že sa napokon dočkali až šiesti Slováci, vníma aj s odstupom niekoľkých týždňov ako neuveriteľnú vec. „Je to niečo neskutočné. Vyrastali sme spolu a spolu sme prešli draftom. Pre nás všetkých je to fantázia a ešte krajšie bude, ak sa jedného dňa stretneme na ľade NHL.“

Rodák z Veľkého Šariša je odhodlaný urobiť všetko preto, aby jedného dňa vykorčuľoval na ľad najlepšej ligy sveta. Vyrastajúc pod Šarišským hradom o tom sníval od malička a deň čo deň tak neváhal absolvovať cestu na tréningy do Prešova. Hokej v krajskom meste však utrpel zdĺhavou rekonštrukciou zimného štadióna silný úder a dvanásťročný Servác sa ocitol pred prvou vážnou kariérnou dilemou.

„Mal som dvanásť rokov, prešovský hokej padol na kolená a nemali sme štadión. Hrozilo teda, že s hokejom skončím aj ja,“ vracia sa do minulosti S. Petrovský. V tom sa ukázala sila rodiny. „Otec chcel, aby som niekde pokračoval a ideálnou možnosťou bolo dostať sa niekam do Čiech, blízko za hranice. Keď sme tam odchádzali, tak som ani nevedel, kam ideme. Zrazu som vystúpil v Třinci a stál som pred krásnou modernou halou. To ma okamžite očarilo.“

Odsťahovať sa z domova v dvanástich však nebolo nič jednoduché. „Bolo to samozrejme ťažké, ale rodičia mi veľmi pomohli a za to som im veľmi vďačný. Asi to tak malo byť a s odstupom času môžem povedať, že ma ten prešovský pád nasmeroval na správnu cestu. Ktovie ako by to vyzeralo ,ak by som vtedy ostal doma.“

V mládežníckych štruktúrach najbohatšieho českého klubu strávil štyri sezóny a na Slovensko sa vrátil až v rámci projektu reprezentačnej osemnástky pôsobiacej v prvej lige. V lete 2021 vykonal ďalšie kariérne rozhodnutie a vycestoval za veľkú mláku. V drese klubu Owen Sound Attack nazbieral v kanadskej juniorskej OHL rovných 60 bodov v 72 zápasoch. Vo svojej premiérovej sezóne v krajine javorového listu nastrieľa 30 gólov a vzbudil tak záujem Minnesoty.

„Bola to pre mňa obrovská zmena. Zrazu som bol sám bez rodiny a bol som nútený komunikovať v angličtine. Chvíľu sa mi cnelo za najbližšími, ale vyšiel som z toho psychicky silnejší. Tréneri i spoluhráči ma prijali veľmi dobre a dá sa povedať, že mi sadla aj liga. OHL je rýchla, miestami tvrdá. To môjmu štýlu vyhovuje,“ zamýšľa sa Petrovský.

V tíme Owen Sound si rýchlo porozumel s českým útočníkom Štěpánom Macháčkom, no v tíme mal aj troch spoluhráčov so skúsenosťami so slovenským hokejom. Tým najznámejším bol William Portokalis, ktorý odohral sezónu 2020-21 za extraligový Liptovský Mikuláš.

„Bolo to celkom úsmevné, pretože z nášho tímu hrali na Slovensku až traja. Okrem Portokalisa pôsobili obrancovia Perrott v Martine a Woolley v Humennom. Boli tam teda aj podpichovačky a zábavné spomienky. Oprášili zopár slovenských slov, hlavne nadávky, ktoré ich u nás naučili,“ usmieva sa Servác.

V tíme z kanadskej provincie Ontáriou bude strieľať góly aj v budúcej sezóne a hlavným cieľom bude priblíženie sa k NHL.

„Moje očakávania sú veľké, ale triezve. Nechcem, aby som bol zbytočne sklamaný. Dám do toho všetko a uvidíme, kam sa dokážem posunúť. Veľmi dôležité budú majstrovstvá sveta. Určite tam budeme pod drobnohľadom. Potom ma čaká septembrový nováčikovský kemp a aj tam musím podať výborný výkon. No a potom príde samotná sezóna. Tá bude z pohľadu šancí dostať sa do NHL hlavným faktorom,“ uvedomuje si mladý východniar, ktorý by mal byť v rámci juniorského svetového šampionátu jedným z lídrov tímu Ivana Feneša. Potvrdil to už v prípravnom súboji proti Nemecku, v ktorom strelil dva góly. „Viem, že sa to odo mňa očakáva a chcem byť jedným  z lídrov. Tých však máme v tíme určite viac.“

Mladí Slováci už odpočítavajú hodiny do ostrého štartu, ktorý ich čaká v utorok proti Českej republike.

„Všetci sa na to tešíme a majstrovstvá sveta v kolíske hokeja sú jednoducho silnou motiváciou. Verím, že príde veľa ľudí a hlavne proti Kanade to bude iste pamätný zápas,“ uzatvára pozitívne naladený útočník Servác Petrovský.