Jedlička sa chce v Edmontone ukázať, prvoradý je však tím

Do tímu pribudol medzi poslednými, no na majstrovstvách sveta juniorov by mal hrať prvé husle. Devätnásťročný útočník Maroš Jedlička absolvoval liečbu kolena a teraz je pripravený potiahnuť ofenzívu národného tímu.

„Ak by som nebol stopercentne zdravý, tak by som neprišiel. Všetko je už v poriadku a bude to fajn. Od operácie som poctivo rehabilitoval a teraz som pripravený azda ešte lepšie, ako som bol predtým,“ usmieva sa talentovaný útočník Zvolena, ktorého vo štvrtom zápase štvrťfinálovej série proti Banskej Bystrici podkopol Jake Cardwell a nasledovala operácia väzov v kolene. Prvotné informácie hovorili o polročnej pauze, Jedlička je už však fit a absolvoval aj potrebnú tréningovú záťaž. „Po operácii som si dal iba dva týždne pauzy a potom som pracoval s fyzioterapeutom. Bolo to dvanásť intenzívnych týždňov a teraz už môžem konečne pracovať na sto percent na ľade. Na korčuliach trénujem už štvrtý týždeň. Reprezentační tréneri prejavili záujem a tak som v Poprade.“

Aj tréner národného tímu Ivan Feneš verí v stopercentný zdravotný stav mladého zverenca. „Vždy je náročné hovoriť o zdravotnom stave hráčov, ale bol som v komunikácii s Marošom i Peťom Oremusom. Potešil ma úprimne veľký záujem hráča reprezentovať a pevne verím, že je pripravený tak, ako nám hovorili v jeho klube. Osobne s ním počítam do prvého útoku.“

Na takúto rolu je Jedlička po vydarenej sezóne vo zvolenskom drese predurčený. V 44 zápasoch základnej časti nazbieral 38 bodov za 17 gólov a 21 asistencií. Od trénera Petra Oremusa dostával čoraz väčší priestor na ľade.

„Bola to dobrá sezóna, ale teraz sa veľmi teším na reprezentáciu. Je to prestíž a veľká motivácia. Majstrovstvá sveta dvadsiatok zažijete raz, možno párkrát za život. Veľmi sa na to teším,“ hovorí trnavský rodák, z ktorého nadšenie z možnosti reprezentovať doslova srší. O to viac, že augustový šampionát hostí mesto hokeju zasľúbené – Edmonton. „Hrajú tam možno dvaja najlepší útočníci sveta McDavid a Draisaitl. Teším sa teda na to, že si zahrám na rovnakom štadióne. Verím, že príde veľa fanúšikov a bude to zážitok.“

Časovať optimálnu formu na horúce leto nie je jednoduché. Obzvlášť po dlhej rehabilitácii. „Letná príprava je teraz samozrejme trochu iná a musíme sa prispôsobiť. Každý z nás tu však chce byť a obetuje preto všetko.“

Šancu na miesto v prvom útoku zvyšuje v prípade Jedličku aj absencia zvučných útočníkov ako sú Juraj Slafkovský či Filip Mešár. On sám by ich v tíme veľmi rád privítal, no ich situácii rozumie.

„Určite budú chýbať, ale povedzme si úprimne – radšej mať tím bez nich a tešiť sa z toho, že má Slovensko jednotku a dvojku draftu. Je to predsa veľká vec a každý z nás im to praje. Slovenský hokej speje opäť k niečomu peknému a chlapci to ešte reprezentácii určite vrátia,“ zamýšľa sa Maroš Jedlička.

On sám by mal stráviť aj nasledujúcu sezónu v domácej extralige, kde vlastní platný kontrakt so Zvolenom. Prípadné dobré výkony na svetovom šampionáte by mu však určite pomohli pootvoriť dvere do zahraničia. Tribúny v Edmontone budú totiž plné skautov NHL.

„Všetci sa chcú ukázať, ale prvoradé je to, že ideme bojovať za jeden tím, za Slovensko. To musí byť kľúčové,“ dodáva jasným tónom Jedlička.