Nič nie je nemožné, odkazujú juniorským reprezentantom bronzoví medailisti

Už na druhý sviatok vianočný odštartujú reprezentanti do 20 rokov svoju púť na majstrovstvách sveta. V TIPOS Slovenskej hokejovej lige nájdeme množstvo hráčov, ktorí sa predstavili na najprestížnejšom mládežníckom hokejovom podujatí.

Od bronzu ubehlo už deväť rokov

V mužstve suverénneho lídra tabuľky zo Žiliny nastupujú dvaja hráči, ktorí boli súčasťou nateraz posledného veľkého úspechu slovenskej juniorky. Matúš Holenda a Patrik Koyš získali v roku 2015 pod vedením svojho súčasného trénera Ernesta Bokroša bronz. Spomienky na úspech, ktorý Slováci dosiahli v samostatnej histórii len dva razy (1999 a 2015, pozn.), zahrejú aj po rokoch.

„Na tieto MS si veľmi rád spomínam. Bol to úžasný úspech, obrovský eufória. Všetci, čo sme tam išli, sme hádam ani neverili, že sa nám niečo také podarí dosiahnuť. Zatiaľ to je jeden z vrcholov mojej kariéry, takže spomienky na to sú super,“ priznáva Matúš Holenda. Aj jeho spoluhráč z dresu „vlkov“ Patrik Koyš si rád pripomína momenty zo svetového šampionátu v kolíske hokeja. „Sú to krásne spomienky na celý život, jeden veľký zážitok. Až spätne si človek uvedomí, čo sme tam dosiahli a aké ťažké je niečo také zopakovať.“

Repre U20 na MS 2015

Reprezentácia do 20 rokov pred MS 2015. Zdroj: archív TASR

V menoslove hráčov, ktorí sa podpísali pod slovenský hokejový zázrak, udrú do očí viaceré individuality na čele s brankárom Godlom, obrancom Erikom Černákom, kapitánom Réwayom či Petrom Cehlárikom. Ako však priznávajú obaja oslovení hráči, základom úspechu bol tím. „Ako pri každom úspechu, partia je základ a tu to nebola výnimka. Boli sme výborný kolektív. Tréneri a celý štáb, ktorý sa o nás staral, má na tom úspechu rovnakú zásluhu. Boli sme jeden tím, verili sme v to, že niečo dosiahneme. Všetko do seba zapadlo ako jedna pekná skladačka a bola z toho medaila,“ pokračuje v bilancovaní ofenzívny ťahúň Žiliny Koyš.

S jeho slovami súhlasí aj Holenda. „Boli sme výborná partia, ktorá sa formovala prakticky od reprezentačnej „pätnástky“. Pamätám si, že na spomínanom šampionáte sme sa všetci poznali už dlhodobejšie a boli sme kamaráti. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme získali medailu. Tréner Bokroš bol akýsi pilot celej výpravy. Sadlo nám to, všetko fungovalo tak, ako malo,“ tvrdí dnes 28-ročný zadák s viac ako 400 extraligovými štartami.

Štvrťfinále proti Čechom ako odrazový mostík

Vo formáte juniorským majstrovstiev sveta s desiatimi tímami je dôležitý každý jeden zápas. Keď sa tímu podarí dostať do štvrťfinále z dobrej pozície, získa veľkú výhodu. No štvrťfinále vie byť nevyspytateľné. Pred deviatimi rokmi dokázali Slováci zdolať Čechov 3:0. „To bol odrazový mostík, kedy sme si začali veriť,“ vracia sa späť v čase k vyraďovacej fáze Holenda. „V semifinále sme dostali Kanadu. Trúfali sme si na nich, ale kvalita bola jasne na ich strane. Po prehre sme v boji o bronz hrali proti Švédsku. Som rád, že sa nám podarilo zvíťaziť. Takýto úspech nebol dlho a vidím, že stále sa to nedarí zopakovať.“

Matúš Holenda v reprezentácii

Matúš Holenda si v seniorskej reprezentácii Slovenska pripísal 11 štartov. Zdroj: archív TASR

Aj Koyš, ktorý patrí k najproduktívnejším hráčom Žiliny, si momenty, ktorými sa mladíci zapísali do slovenskej hokejovej histórie, rád pripomína. „Keď si teraz po rokoch na to spomeniem alebo pozriem zápasy na Youtube, ten pocit je späť. Vedeli sme, že máme na dosah niečo veľké.“ Po úspechoch bývajú pamätné aj ich oslavy. Počas rozbehnutej sezóny však na veľké veselice čas nebol. „Pamätám si, že sme oslavovali rovno po zápase, keďže potom nám veľa času v Toronte nezostalo. Museli sme si dávať pozor, aby sme sa v takom veľkom meste nestratili. Takže sme boli viac-menej na hoteli a v blízkom okolí. Boli sme vo veľkej eufórii. Keď tak na to spomínam, rád by som sa tam vrátil a užil si to znovu,“ priznáva Holenda.

„Oslavy neboli extrémne, keďže šampionát sa hrá v strede sezóny. My sme na druhý deň odlietali, ale boli sme von a v rámci možností sme si to užili. Viac sme to oslávili po sezóne na chate, kde sme sa ešte niekoľko rokov stretávali,“ prezrádza Koyš.

Nič nie je nemožné

Obaja hráči Žiliny priznávajú, že juniorský šampionát si radi pozrú, ak im to čas dovolí. Tento rok sa hrá vo Švédsku, takže zápasy sa budú hrať pre našinca v prijateľných časoch. Na Slovákov čakajú v základnej skupine postupne Česko, Švajčiarsko, Nórsko a USA. „Chalanom budem držať palce. Hokej na juniorských MS sa mi veľmi páči, je to rýchle, hokejové, hráči bojujú a má to celkom iný šmrnc ako ligové zápasy cez sezónu. Všetci sa chcú ukázať a dávajú do toho všetko. Rád si to pozriem,“ vraví Holenda.

Patrik Koyš, ktorý pod Dubňom pôsobí už štvrtú sezónu, rozobral aj šance nášho tímu na úspech. „Myslím si, že máme mužstvo šikovných hokejistov. A hoci nám chýbajú dve najväčšie mená, v mužstve je dostatok talentu na to, aby postúpilo aj z vrchných priečok v skupine. Potom už bude možné všetko. Verím, že z toho nebude len postup zo skupiny, ale aj boj o medailu,“ dúfa odchovanec Dubnice.

Patrik Koyš

Patrik Koyš patrí k najproduktívnejším hráčom Žiliny. Na bronzové MS si vždy rád spomenie. Zdroj: Vlci Žilina/Daniel Stehlík

Na záver rozhovoru pridali obaja medailisti z juniorského šampionátu 2015 aj rady súčasným zverencom trénera Feneša. „Nič nie je nemožné a ak vytvoria super partiu, budú bojovať jeden za druhého, môžu dosiahnuť veľký úspech a napísať do svojho života kapitolu, na ktorú budú s radosťou spomínať v budúcnosti,“ vraví Holenda a Koyš dodáva: „Prajem im, nech sa im darí, vyhýbajú sa im zranenia a užijú si turnaj. Nech veria sami v seba, vytvoria dobrú partiu. Potom je možné úplne všetko.“

Pred rokom bola senzácia na dosah

Najčerstvejšie spomienky na juniorské majstrovstvá sveta má Šimon Groch. Obranca Spišskej Novej Vsi, ktorý chodí vypomáhať Trebišovu, si zahral pred rokom v kanadskom Monctone a Halifaxe. Ešte stále má pred očami štvrťfinálovú drámu proti domácemu tímu, ktorú rozhodol v predĺžení famózny Connor Bedard. „Stále ma mrzí, keď si uvedomím, čo sme mohli dokázať. Na druhej strane si myslím, že aj tak sme predviedli niečo, čo nikto nečakal. V očiach veľa ľudí sme si urobili dobrú mienku, hoci sme vypadli vo štvrťfinále. Chalanom to dalo veľa nezabudnuteľných spomienok a zážitkov. Také veci nezažije človek každý deň. Treba si vážiť, že sme tam boli, hoci záver bol trpký. Treba si zobrať pekné veci, ktoré tam boli,“ vraví dvadsaťročný rodák z Liptovského Mikuláša.

„Štvrťfinále s Kanadou na MS sa nehrajú každý deň. Išlo o všetko a my sme boli blízko veľkej senzácie. Bolo to doslova o centimetroch, bohužiaľ, nevyšlo to. Bolo tam aj veľa pekných momentov a emócií. Aj keď sa prehralo, s odstupom času môžeme mať z toho zápasu dobrý pocit. Ukázali sme všetkým, že sme boli skvelý tím a partia.“

Ak sa nezľaknú, môžu dokázať veľa

Keďže gro hráčov súčasnej juniorskej reprezentácie sa predstavilo na MS už minulý rok, veľkú väčšinu súčasného tímu pozná. Ako priznáva, s viacerými hokejistami bol v kontakte. „S niektorými som si písal. Radiť im nemám príliš čo, lebo veľa z nich už hralo so mnou na reprezentačnej úrovni. Skúseností majú dosť a je dôležité, aby sa nebáli. Ak ukážu to, na čo majú, môžu urobiť veľmi dobrý výsledok,“ vraví obranca, ktorý si zahral aj na juniorských MS 2022.

Šimon Groch

Na posledných dvoch juniroských svetových šampionátoch si zahral Šimon Groch. Zdroj:  IIHF

Tak, ako aj Holenda s Koyšom, aj Groch bude pozorne sledovať vystúpenia našej reprezentácie na MS. A hoci pozná kvalitu hráčov, z vlastnej skúsenosti vie, že ich nečaká nič ľahké. Dôležité podľa neho bude, ako sa vyrovnajú s tlakom. „Máme veľmi kvalitný tím, ale chalani to budú mať veľmi ťažké. Sú od nich veľké očakávania, veď na Hlinka Gretzky Cup 2021 skončili druhí. Dúfam, že sa toho nezľaknú, pristúpia ku každému zápasu zodpovedne a ukážu, čo je v nich. Ak sa to podarí, ľudia na Slovensku by mohli mať pekné hokejové Vianoce a nový rok,“ zakončil rozhovor Šimon Groch.