Jednotný herný systém sa postupne udomácňuje aj v mládežníckych reprezentáciách

DOLNÝ KUBÍN (SZĽH) – Ešte na prelome októbra a novembra sa v Dolnom Kubíne zišla reprezentácia do šestnásť rokov na trojdňovom výcvikovom tábore. Na ňom si mohol nový hlavný tréner Milan Sitár otestovať širší 26-členný káder, z ktorého napokon vybral záverečnú nomináciu Pohár Prezidentského športového klubu Minsku, akciu, ktorú šestnástka absolvovala počas novembrového asociačného termínu. To však nebol jediný účel tohto výcvikového tábora.

„Týmito výcvikovými tábormi sledujeme, aby sa ujednotil herný systém v našich juniorských reprezentáciách,“ vysvetlil generálny manažér reprezentácií Miroslav Šatan, ktorý spolu s reprezentačným trénerom „áčka“ Craigom Ramsaym strávili s reprezentantmi do šestnásť rokov jeden deň.

Práve 66-ročný kanadský tréner pripravil jednotný herný systém, a tak jeho účasť v Dolnom Kubíne tak bola viac než len vítaná. „Tréneri ‚šestnástky‘ mali v pláne tento deň pracovať na oslabeniach, čo považujeme za jednu z kľúčových činností, ktorú chceme zmeniť. Hráči sa ju musia učiť odznova, čo pre hráčov je náročné, no hneď ako si na to zvyknú, tak sa to prejaví aj na hre,“ dodáva Šatan.

Miroslav ŠatanMiroslav Šatan, generálny manažér reprezentácií

Ramsay s reprezentáciou do šestnásť rokov absolvoval zhruba hodinový videomíting so zameraním práve na hru v početnej nevýhode. Následne kanadský tréner viedol aj jednu tréningovú jednotku na ľade, na ktorej sa objavil aj generálny manažér reprezentácií. „Keď nacvičujete situácie ako sú oslabenia, tak je to ťažké vysvetliť len slovami pri tabuli. Aj samotní hráči tomu lepšie rozumejú, keď im to ukážete na ľade. Preto sme s nimi šli na ľad, pretože tam každý meter v postavení hráča rozhoduje o tom, či ‚oslabovka‘ bude úspešná alebo nie. Práve preto, že pri oslabeniach rozhodujú detaily, je dôležité byť na ľade a ukázať, čo od hráčov vyžadujeme,“ vysvetlil Šatan.

Pre mládežnícke reprezentácie je jednotný herný systém stále do istej miery nóvum, preto v podobných výcvikových táboroch chce Slovenský zväz ľadového hokeja pokračovať. Generálny manažér reprezentácií si totiž súčasne upozorňuje, že len jedna trojdňová akcia na pochopenie celého systému nestačí. „Všetci naši juniorskí reprezentační tréneri majú inštrukcie o tom, ako aplikovať tento systém. Vieme, že počas dvoch-troch dní výcvikového tábora je náročné docieliť, aby hráči celý systém pochopili. Vyžaduje to nejaký čas, no na hráčov treba klásť nároky, pokým ho plne pochopil a začnú aplikovať na ľade,“ dodal na záver Miroslav Šatan.


Fotogaléria