Šestnástka na záver vytrápila celkového víťaza turnaja

ROMANSHORN (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 16 rokov zavŕšila svoje pôsobenie na Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Romanshorne tesnou prehrou proti Lotyšsku. Počas predchádzajúcich dvoch dní nestačili naši hráči na výbery domáceho Švajčiarska.

Skupine pod taktovkou hlavného trénera Michala Blanára sa podarilo zmazať dvojgólové manko súpera. Avšak podobne ako v sobotu proti Švajčiarsku, aj tentoraz sa Slovákom stalo osudným predĺženie. Turnaj zakončili zo ziskom dvoch bodov na štvrtom mieste tabuľky. Najproduktívnejším hráčom tímu sa stal so ziskom štyroch kanadských bodov za dva góly a rovnaký počet asistencií Leo Habda. Celkovo sa do individuálnych štatistík zapísalo osem rôznych hokejistov. 

Celkový triumf si z Romanshornu odnáša práve reprezentácia Lotyšska, ktorej partia okolo kapitána Jána Čurleja uchmatla jediný stratený bod. 

Medzištátny zápas reprezentácií do 16 rokov (Romanshorn/Švaj.)

Slovensko – Lotyšsko 2:3pp (0:1,  1:1, 1:0 – 0:1)

Góly: 34. Foltin, 53. Seiler (Habda) – 14. Mihailovs (Tarvids), 31. Tarvids (Lisovskis), 63. Katkovskis (Danilovs, Obuks). Vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0. 

Zostava SR: Ondavský (30. Krnáč) – Koiš, Floriš, Varga, Hazucha, Imriška, Tóth, Somík, Beľák – Potočka, Habda, Čurlej – Zvolenský, Hybský, Foltin – Sirota, Šimko, Kizák – Brath, Seiler, Petrovič

Hlas po zápase

Michal Blanár, hlavný tréner SR 16: „Z našej strany to bol zrejme najlepší výkon na turnaji. Prvá tretina bola ale trochu slabšia. Lotyši sú dobre stavaní, fyzicky zdatní a dohrávali súboje. Mali trochu viac z hry, a preto úvodnú časť vyhrali. Do druhého dejstva sme vstúpili lepšie, no, žiaľ, súper zvýšil na 2:0. Nám sa našťastie vo vlastnom oslabení podarilo znížiť. Boli sme aktívni a vypracovali sme si viaceré šance. Počas prestávky sme si teda v kabíne povedali, že máme na nich a čaká nás posledná tretina na turnaji, tak musíme do toho dať všetko. To nám pomohlo a podarilo sa nám vyrovnať. V predĺžení sme však spravili chybu pri striedaní, čo Lotyši využili a strelili víťazný gól."