Ramsay: Najlepší spôsob, ako niečo hráčom vysvetliť je ísť s nimi na ľad

DOLNÝ KUBÍN (SZĽH) – 66-ročný odborník Craig Ramsay nemá na starosti výhradne len reprezentačné „áčko“, kde pôsobí ako hlavný tréner. Nemenej dôležitou úlohou, pre ktorú bol generálnym manažérom reprezentácií Miroslavom Šatanom oslovený, bola aj príprava jednotného herného systému pre všetky reprezentačné výbery. Ten sa už postupne zavádza do praxe, pričom s jeho implementáciou pomáha aj kanadský tréner. Z tohto dôvodu sa tak Ramsay zúčastnil aj výcvikového táboru reprezentácie do šestnásť rokov na prelome októbra a novembra, kde s mladými reprezentantmi absolvoval videomíting, ako aj tréning na ľade.

Spomeniete si, kedy naposledy ste trénovali hráčov vo veku pätnásť-šestnásť rokov?
Museli by ste ísť späť možno až do 70. rokov minulého storočia. Dlhý-predlhý čas som netrénoval žiadnych mládežníkov. Nikdy som ako tréner navyše nepôsobil pri juniorskom hokeji, celý čas som bol v NHL.

Michal Hudec a Craig RamsayCraig Ramsay (vpravo) a asistent trénera reprezentácie do 16 rokov Michal Hudec

Ako sa vám teda pozdávalo trénovať takýchto mladých hráčov?
Bolo to výborné a dúfam, že si hráči aj niečo z toho odniesli. Bolo príjemné vyjsť s chalanmi na ľad. Veľmi mi pomohol Miro Šatan, ktorý taktiež bol na ľade. S trénermi reprezentácie sa tiež výborne spolupracovalo, nabádali hráčov k pokynom… Bolo to zábavné, len kiežby som lepšie ovládal jazyk, aby som mohol priamo komunikovať s hráčmi. Veľa malých detailov, ktoré som chcel hráčov naučiť, som teraz musel pozorne na hráčoch sledovať, či všetko naozaj pochopili. Jeden tréning však na to nestačí. Bolo to však zábavné a verím, že pre hráčov zas užitočné.

Hlavným cieľom tohto výcvikového tábora bolo navyknutie si na jednotný herný systém reprezentácií. Viedli ste jeden tréning na ľade, viedli ste videomíting, takže ako ste spokojný s tým, ako hráči reagovali na vaše podnety?
Ako to býva zvykom, niektorí z nich to hneď pochopili a odviedli na ľade výbornú robotu. Dôležité však je, že sa hráči veľmi snažili, čo je výborné. Pre mňa bola skvelá skúsenosť vidieť hráčov rozmýšľať na ľade, pretože hráčovi môžete niečo povedať, od vám bude prikyvovať, no ale na ľade sa potom bude diať niečo iné… Som rád za túto príležitosť, že som jednak mohol hráčov vidieť na ľade a tiež že som mohol vidieť, ako rozumeli tomu, čo som im hovoril.

Spomínali ste jazykovú bariéru. Síce Miro Šatan prekladal hráčom, no je to pre trénera náročné, že nemá s hráčmi bezprostrednú spätnú väzbu?
Musím si zvyknúť na to, že niekedy treba pribrzdiť, obzvlášť keď sa zarozprávam. Hráčom sa snažím hlavne vštepiť dôraz na detaily. S Mirom sme sa snažili, aby hráči pochopili, že úspešne zvládnuté oslabenia sú často jazýčkom na váhe, ktorý určuje či budete alebo nebudete úspešní. Koncept, ktorý majú hráči zvládnuť je, že jeden krok správnym smerom je dôležitejší než bezhlavé lietanie po mieste. 

Craig RamsayCraig Ramsay pri videorozobore oslabení pre reprezentáciu do 16 rokov

Nevenovali ste sa len oslabeniam, ale aj presilovkám. Prečo ste sa najviac venovali týmto herným situáciám? 
Minulý týždeň sme sa s trénermi rozprávali o forčekingu a bránenia obranného pásma. Miro Šatan si však želal, aby sme sa trochu povenovali práve oslabeniam. Nemali sme dostatok času, aby sme sa „ponorili“ do presiloviek. Veľmi veľká časť zápasu sa v súčasnosti odohráva v presilovkách a oslabeniach. Síce takýto kemp je dobrou príležitosťou na to, aby tréner prezentoval svoju predstavu o bránení v obrannom pásme, ale oslabenia sú práve tou drobnosťou, ktorá vie spraviť v zápase rozdiel. Miro chcel nech sa povenujeme práve oslabeniam a ja som proti tomu nemal námietky.

Veľa ste sa venovali tomu, v akom treba byť rozostavení na oslabení, ale mám pocit, že tam nepadlo najúčinnejšie riešenie na oslabenia – nenechať sa vylučovať.
(Smiech) Špeciálne tímy (presilovky a oslabenia – pozn. aut.) sú mimoriadne potrebné. Ja osobne som toho názoru, že množstvo vylúčení vyplýva z toho, že hráč je lenivý – nesnaží sa a nepracuje naplno, a tak často fauluje. Ak však hráči dokážu toto eliminovať a v konečnom dôsledku máte viac presiloviek ako oslabení, tak máte veľmi dobrú šancu zápas vyhrať.

Ako sa vám pozdávala snaha a chuť hráčov na ľade či mimo neho?
Boli skvelí. Počas porady pri video bolo veľké ticho. Hráči si museli počkať na preklad, aj keď niektorí z nich angličtine rozumeli. Hráči však boli nesmierne pozorní, snažili si toho z porady vziať čo najviac. Pri videu máme možnosť si ukážku zastaviť, môžeme využiť tabuľu, niečo si tam nakresliť, potom sa zase vrátiť k ukážke, pretočiť ju… Verím, že hráči tomu rozumeli, aj keď je mi jasné, že vysvetliť raz nestačí a pokyny treba viackrát opakovať.

Craig RamsayCraig Ramsay

Ako dôležité je pre hráčov, že sa mohli stretnúť a spoznať vás, trénera seniorskej reprezentácie?
Z dlhodobého hľadiska ma hráči musia poznať, dôverovať mi a vedieť, že keď sa budú chcieť so mnou stretnúť a porozprávať, tak som maximálne ochotný si ich vypočuť. Je však jasné, že len zopár z týchto mladých hráčov rozpráva po anglicky natoľko dobre, aby aspoň rozmýšľali nad tým, či za mnou prísť. Avšak za mnou môže prísť ktokoľvek. Nielen hráči, ale aj tréneri. Ja chcem týmto ľuďom pomôcť a domnievam sa, že sa nebudú pri komunikácii so mnou cítiť zle. 

Chcete pokračovať v takýchto akciách aj v blízkej budúcnosti?
Pravdepodobne takýchto akcií spravíme viac. Spolu so šoférovaním to zaberie dosť času, no užil som si to. Mám pocit, že si hráči z toho niečo odniesli, tiež som chcel, aby dobrý pocit mali aj tréneri. Najlepší spôsob, ako niečo hráčom vysvetliť je ísť na ľad. Môžete s hráčmi hovoriť, kresliť im vtipné obrázky, no ísť s nimi pôjdete na ľad a povedať im, že ak spravia jeden krok týmto smerom, tak zblokujú strelu, je nesmierne dôležité a nápomocné tomu, čo chceme dosiahnuť.

Výcvikový tábor sa uskutočnil v Dolnom Kubíne. Ako sa vám páčilo prostredie?
Je to tu veľmi pekné. Milujem tunajší zimný štadión (úsmev). Na video rozbor sme mali výborné miesto v hoteli na kopci, odkiaľ ste mohli vidieť hory, zjazdovky, sneh… Vrátilo sa mi množstvo starých spomienok z Kanady či Buffala, kde som žil dvadsaťjeden rokov. Dolný Kubín je fantastické miesto a bol som nadšený z toho, ako je tu krásne.