Výbery slovenskej „šestnástky“ počas posledného dňa turnaja v Berne s výhrou a prehrou

BERN (SZĽH) – Posledným dňom vyvrcholil Turnaj štyroch tímov reprezentácií do šestnásť rokov v hlavnom meste Švajčiarska Bern. V rámci posledného dňa trojdňovej konfrontácie dvoch slovenských tímov a dvoch tímov hostiteľskej krajiny, sa z víťazstva tešili obe krajiny. Najprv bieli tím Švajčiarska porazil modrý tím Slovenska, v druhom zápase zas biely slovenský tím zdolal červený výber krajiny Helvétskeho kríža. 

Slovensko „16“ modrí – Švajčiarsko „16“ bieli 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 3. Lindemann, 38. J. Bärtschi (Lindemann, Bieri), 41. J. Bärtschi (Gehringer).
Vylúčenia na 2 min.: 6:2, presilovky 0:1, oslabenia 0:0. Rozhodovali: Betschart, Steiner – Francey, Hollenstein (všetci Švajč.). 78 divákov.

Zostava SR „16“ modrí: Latkóczy – Bakala, Jombík, F. Patzelt, Zubák, Rayen Petrovický, D. Verčík, Jankovský, J. Lukáč – K. Jendroľ, Jamrich, M. Tvrdoň – Hajník, J. Ragan, Vavruška – Wachal, R. Petráš, Michalík – Vernarec, Š. Dlugoš, Litavec.

Hlas po zápase

Marek Žila (hlavný tréner SR „16“ modrí): „Dnešný zápas bol z pohľadu modrého tímu na turnaji náš najslabší. Málo sme korčuľovali, prehrávali sme osobné súboje, súper bol lepší na puku a mal viac z hry. V takomto duchu sa to nieslo celý zápas. Nevedeli sme sa dostať do hry, ani do kombinácií, korčuliarsky sme boli slabší a navyše akoby aj chýbala pozitívna energia na striedačke. To, čo dva zápasy fungovalo, teraz chýbalo. Niektorí hráči z nášho kádra nikdy nehrali takéto tri ťažké zápasy v troch dňoch, možnože aj to bol dôvod nášho najväčšieho hendikepu, ktorým bol slabší pohyb. Síce sme mali v útočnom pásme zopár zábleskov a dobrých momentov, ale súčasne sme stratili množstvo pukov a porobili aj veľa-veľa chýb pri rozohrávke.

Hodnotenie celého turnaja by som rozdelil na dve časti. Prvé dva zápasy sme hrali v rovnakej zostave, pričom náš prvý zápas bol najlepší. Mali sme dostatok pohybu, ukázali sme dobré veci v útočnom pásme, rozohrávku sme mali na dobrej úrovni a z osobných súbojov sme vychádzali zväčša víťazne. Druhý zápas to už nebolo ideálne. Síce sme vyhrávali 2:0, no záver zápasu sme nezvládli takticky. Mali sme hrať jednoduchšie, a nie tak komplikovane. Z toho rezultovali vylúčenia, ktoré sme síce hrali dobre, no minútu pred koncom sme dostali vyrovnávajúci gól, čo mrzí dvojnásobne. V predĺžení následne z brejku sme dostali víťazný gól.

Chalani však ukázali potenciál. Modrý tím bol spočiatku poskladaný najmä z hráčov, ktorí toľko medzištátnych skúseností nemajú, o to viac nás teší, koľko hráčov z nich sa ukázalo v dobrom svetle. Pred dnešným zápasom sme sa rozhodli spraviť šesť zmien, no hra ideálna rozhodne nebola. Kým niektorí hráči prekvapili, iní, ktorí boli v reprezentácii už viackrát, naše očakávania úplne nenaplnili. V každom prípade pred aprílovou akciou v Česku sme si rozšírili portfólio potenciálnych adeptov na reprezentačný dres.“

Highlighty zo zápasu

 

Švajčiarsko „16“ červení – Slovensko „16“ bieli 3:4 po predĺžení (0:1, 2:1, 1:1 – 0:1)
Góly: 27. Von Allmen, 32. Hofer (Moreno, Von Allmen), 47. Hofer – 3. Smidžár, 29. Kolenič (M. Stacha, R. Faith), 41. R. Nemec (Kašlík, Chromiak), 64. Chromiak (Kašlík).
Vylúčenia na 2 min.: 4:7, presilovky 0:1, oslabenia 0:0. Rozhodovali: Leimgruber, Borga – Cantamessi, Bachelut (všetci Švajč.). 98 divákov.

Zostava SR „16“ bieli: Sihelský – Hajas, Putala, Fatul, M. Stacha, Ejem, Tomáško, Drápal, Baláži – Kašlík, R. Nemec, Chromiak – S. Rehák, R. Faith, Kolenič – Samuel Krajč, J. Šimko, Smidžár – Lukošik, Maxim Mastič, Ketner.

Hlas po zápase

Milan Sitár (hlavný tréner SR „16“ bieli): „Bolo to malé finále turnaja, pretože červený tím Švajčiarska mal na svojom konte päť bodov a my sme mali tri. V prípade víťazstva za tri body by sme sa teda posunuli na prvé miesto. Zápas sa hral vo vysokom tempe, mal patričnú úroveň a kvalitu a dovolím si povedať, že sme po celý zápas mali herne navrch. Napríklad poslednú tretinu sme dovolili Švajčiarom len tri strely na bránu. Napriek tomu, že sme miestami dominovali, tak zápas došiel do predĺženie, kde sme zásluhou Martina Chromiaka strelili gól na 4:3.

Pokiaľ ide o celý turnaj, tak v prvom zápase nám ušla prvá tretina, v ktorej sme dostali tri góly. Napriek tomu ďalšie dve tretiny sa nám darilo hrať tak, že súperovi sme dovolili minimum striel a k nám do pásma sa dostali možno štyri-päťkrát. Treba však pochváliť aj naše mužstvo modrých, ktorí odohrali dva veľmi vyrovnané zápasy. V prvom vyhrali 3:2 po samostatných nájazdoch a so silnejším červeným tímom Švajčiarska v zápase dlhšie vyhrávali 2:0. Na posledný deň turnaja sme trochu zmenili zostavu, prehodili sme zopár hráčov medzi tímami, čo bolo cítiť na výkone modrého tímu.

Turnaj v Berne nám ukázal, že konfrontačné regionálne zápasy na západe, strede a východe, ktoré sme odohrali, mali svoje opodstatnenie. Vybrali sa z nich naozaj tí správní chalani, ktorí dokázali konkurovať na medzinárodnej scéne Švajčiarom. Práve z tohto objemu hráčov rozšíreného o tých, ktorí pôsobia na Slovensku a nedostali sa do týchto dvoch výberov, a o ďalších hráčov, ktorí pôsobia v zahraničí, budeme vyberať hráčov aj na poslednú akciu v sezóne, ktorým bude dvojzápas proti Česku 7. a 8. apríla v Česku. Ak chalani budú hrať vo svojich kluboch, budú počúvať trénerov a predovšetkým budú na sebe pracovať aj nad rámec tréningov v kluboch, tak je potenciál tohto tímu sľubný. Je tu perspektíva, aby o dva roky v ‚osemnástke‘, ktorá má už svoje majstrovstvá sveta, sa poskladal kvalitný tím. Hráči vo Švajčiarsku sa ukázali vo veľmi dobrom svetle a v podstate sa nám touto akciou rozšírilo portfólio reprezentantov.“

Highlighty zo zápasu

Konečná tabuľka Turnaja štyroch tímov v Berne

  Tím Z V VP PP P Skóre B
1. Švajčiarsko „16“ červení 3 1 1 1 0 10:7 6
2. Slovensko „16“ bieli 3 1 1 0 1 10:9 5
3. Švajčiarsko „16“ bieli 3 1 0 1 1 7:8 4
4. Slovensko „16“ modrí 3 0 1 1 1 5:8 3