Viedenský splnil sľub, Kriška opatrne naznačil koniec kariéry

Až piaty zápas rozhodol dramatickú a gólovo bohatú sériu kvalifikácie o play-off Tipos extraligy. Zvolenčania v nedeľu pred svojimi fanúšikmi nedopustili prekvapenie a zdolali húževnato bojujúci Liptovský Mikuláš 6:2. Po dvoch dňoch voľna tak už v stredu nastúpia na prvý štvrťfinálový zápas na ľade Michaloviec.

Návrat Viedenského

Kľúčom k triumfu domácich bol úvod druhej tretiny. Tri góly v priebehu jednej minúty a 18 sekúnd dostali domácich do vedenia 4:0 a hoci sa Liptáci dvoma gólmi dostali späť do hry, ďalší veľký obrat skóre v sérii sa nekonal. „Myslím si, že všetci sme hrali v tomto zápase ako tím. Bolo tam vidieť srdce a ja som rád, že som chalanom vedel pomôcť,“ povedal Marek Viedenský, ktorý sa do zápasového kolotoča vrátil po takmer troch mesiacoch.

Zranil sa ešte 26. decembra práve v zápase proti Mikulášu. Už na začiatku série stál ako morálna podpora na lavičke, v nedeľu asistenciou prispel k postupu medzi osmičku najlepších. „Čakal som, že chalani zabojujú ešte v základnej časti a dajú mi šancu dať sa dokopy do play-off. Vyšlo to však tak, že som šiel do toho teraz v rozhodujúcom zápase. Bolo to celkom fajn. Musím sa poďakovať všetkým, čo sa o mňa starali – fyzioterapeutom, kondičným trénerom… Niektorí doktori neverili, že budem hrať v tejto sezóne a som rád, že som tu. Čo som sľúbil, to som splnil.“

Viedenský plnil pred zranením aj funkciu kapitána. V nedeľu však zostal kapitánom Sládok, skúsenému centrovi sa neušlo ani „áčko“. „Toto neriešime. Jožo je výborný kapitán, ktorý drží tím pokope. U nás v kabíne toto vôbec neriešime, je jedno, kto má aké písmenko na drese. Každý z nás musí bojovať za tím,“ povedal Viedenský.

Zvolen radosť

Zvolenčania postúpili do štvrťfinále play-off. Zdroj foto: Maroš Búrik/Burophotography

S Michalovcami to bude iná séria

Veľký podiel na triumfe mal Marek Hecl. Dva góly, vrátane víťazného, sám strelil, na úvodný gól asistoval. „Dnes mi to tam padlo, za čo som rád. Bola to super práca celej päťky, sadli sme si. Teší nás, že sme to zvládli. Môžeme sa pripravovať na Michalovce,“ netajil spokojnosť 26-ročný krídelník.

Celá séria bola divoká. Atraktívny hokej, ktorý miestami ani nepripomínal play-off. V piatich zápasoch padlo dokopy 43 gólov. „Bolo to šialené, výsledky hovoria za všetko, padlo strašne veľa gólov. Poviem pravdu, nečakali sme to. Musíme dať kredit Liptovskému Mikulášu, bol to výborný súper,“ pochválil súpera Hecl.

Už v stredu nastúpia „rytieri“ na prvý štvrťfinálový duel v Michalovciach. „Je to tak, ako to je. Jeden deň si oddýchneme, v utorok si dáme tréning a ideme do Michaloviec. Je to play-off, musíme byť vďační, že sme tam a dobre sa pripraviť,“ pokračuje Hecl.

Michalovce ako druhý nasadený tím budú favorit. Zvolenčania však dopredu zbrane neskladajú. „Ak chceme vyhrať titul, s čím do play-off ideme, musíme zdolať každého. Ja chcem vyhrať, hokej je šport o výhrach a prehrách. Pokiaľ nechceme víťaziť, načo máme vôbec nastupovať. Samozrejme, bude to veľmi ťažký súper, ktorý hrá výborný hokej. My sme sa nakopli, oni budú chcieť vyhrať tiež. Bude to výborná séria,“ dodal Marek Viedenský.

Bola to pre nás dobrá sezóna, zhodli sa Liptáci

Sklamanie zavládlo v Liptovskom Mikuláši. Postup do kvalifikácie je najväčším úspechom za posledné roky, no štvrťfinále po pätnástich rokoch bolo veľmi blízko. „Predstavovali sme si to inak. Myslím si však, že sa nemáme za čo hanbiť, boli sme Zvolenu vyrovnaný súper. Žiaľ, dnes sme si za jeden a pol minúty pokazili celú sezónu. Taký je hokej, stalo sa. Zvolenu blahoželám, držím im palce. My si po ťažkej sezóne môžeme teraz trochu oddýchnuť. Uvidíme, čo bude,“ netajil sklamanie Martin Kriška.

Kriška Fortin

Uvidíme ešte Martina Krišku v extralige? Zdroj foto: Maroš Búrik/Burophotography

Kapitán tímu Jakub Sukeľ to videl podobne. Aj jeho mrzela zbabraný úvod druhej tretiny, kedy Zvolen potrestal tri veľké individuálne chyby Liptákov. „Ale v prvom zápase u nás sme vyhrávali 3:0 a prehrali sme. Keby sme to zvládli, asi by sme to ukončili doma,“ myslí si 28-ročný odchovanec „ešky“. „Mrzí nás to. Cítili sme, že máme na to, aby sme sa dostali do play-off. Nevyšlo to, ale aj tak to je pre nás dobrá sezóna. Škoda, keby sme prešli cez Zvolen, pobláznili by sme divákov v Liptovskom Mikuláši. Som však hrdý na chalanov, bojovali sme, škoda, že to takto dopadlo.“

Po vyprchaní prvotného sklamania budú v Liptovskom Mikuláši hodnotiť sezónu ako úspešnú. „Extraliga bola v tejto sezóne veľmi vyrovnaná. My sme radi, že sme sa dostali do kvalifikácie a cítili sme, že môžeme ísť aj do play-off. Taký je však hokej. Myslím si, že budúcu sezónu sa to Mikulášu podarí,“ tvrdí Sukeľ. Na otázku, či aj v budúcej sezóne bude hrať za materský klub, odpovedal stručne: „Uvidíme.“

Trochu jasnejšie sa k svojej hokejovej budúcnosti vyjadril Martin Kriška. Srdciar a bojovník oslávi v lete štyridsiatku. A hoci naznačil možný koniec kariéry, po skúsenostiach z tejto sezóny to povedal radšej opatrne. „Nikdy nehovor nikdy, ale myslím si, že toto bol môj posledný zápas. Nechcem zas rozprávať, ako keď som šiel v lete do Humenného. Ale myslím si, že áno, toto bol môj posledný zápas,“ povedal na záver Martin Kriška.


Prehľad zápasu

6
Góly Góly
2
33 (18,18 %)
Strely na bránu Strely na bránu
26 (7,69 %)
24 (92,31 %)
Zákroky Zákroky
27 (81,82 %)
1/4 (25,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/1 (0,00 %)
1/1 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
3/4 (75,00 %)
22/61 (36,07 %)
Vhadzovania Vhadzovania
39/61 (63,93 %)
Kompletný prehľad zápasu