Verím, že nás fanúšikovia poženú vpred, hovorí Macek pred pohárovým finále

Hokejový sviatok na Považí. Aj tak by sme mohli pomenovať blížiace sa finále JOJ Šport Slovenského pohára, ktoré sa odohrá už tento utorok 7. februára na žilinskom štadióne. V zápase, v ktorom nie je šanca na reparát, si to rozdajú tímy z popredných miest v tabuľke TIPOS Slovenskej hokejovej ligy, Žilina a Humenné. Vlci budú mať šancu obhájiť titul z minulej sezóny. Nebudú to mať však ľahké. Čaká na nich jeden z najväčších konkurentov v prebiehajúcej sezóne. 

Žilinčania sa netaja najvyššími ambíciami, ktoré chcú v tejto sezóne dosiahnuť. Okrem postupu do extraligy prikladajú veľkú váhu aj obhajobe zisku JOJ Šport Slovenského pohára. „Je to príjemná súčasť sezóny, zahrať si niečo naviac okrem ligy. Pripravovali sme sa na to od začiatku a vedeli sme, že sa chceme opäť dostať do finále a zopakovať titul z minulého roka,“ ozrejmuje situáciu pred vyvrcholením pohára žilinský útočník Matej Macek. 

Vstupenky na finále JOJ Šport Slovenského pohára nájdete TU.

Cestička do záverečného súboja sa však rodila o niečo ťažšie ako vlani. Žilinu v semifinále potrápili húževnaté Levice, proti ktorým v druhom zápase o postupe rozhodovalo až predĺženie. O to lepšie chutí účasť v rozhodujúcom dueli. Pozitívne naladený je aj žilinský lodivod Jarrod Skalde: „Som veľmi nadšený, že si zahráme finále, pretože dostať sa doň bol dlhý proces, ktorý začal už pred mesiacmi. Nebola to jednoduchá cesta, ale zvládli sme to a máme možnosť hrať o pohár doma. Som veľmi vďačný za túto príležitosť.“ 

Na šťastný koniec s pohárom v rukách rovnako myslia aj hokejisti z východu Slovenska, ktorí si v semifinále poradili s Trnavou. Svojimi výkonmi v súťaži dávajú vedieť, že s nimi treba rátať. „Humenčania hrajú tento rok veľmi dobre a majú kvalitných hráčov. Určite budú nepríjemným súperom, pretože budú chcieť zvíťaziť rovnako ako my,“ myslí si Macek. 

Najväčší konkurenti vo finále 

Len pred niekoľkými dňami sa medzi finalistami odohral hektický ligový zápas, v ktorom by po prvej tretine správne tipoval víťaza len málokto. Žilinčania prehrávali na ľade Humenného vysoko, no ukázali, že bič plieska na konci. „Každý zápas, ktorý sme hrali proti Humennému bol úplne iný. Práve posledný zápas bola jedna šialená skúsenosť. Prehrávať 5:1, vrátiť sa späť do zápasu, byť schopný vyrovnať a napokon vyhrať je niečo, čo sa nedeje každý deň,“ vracia sa myšlienkami k duelu Skalde. 

Jednému z hráčov však tento zápas chutil o niečo viac. Hrdinom stretnutia s vlkom na hrudi sa stal Matej Macek, ktorý sa postaral až o štyri presné zásahy. Takúto gólovú nádielku si na svoje konto pripísal už druhýkrát v sezóne. „Po tom, ako padol ten štvrtý gól som sa na tom už smial, lebo naozaj to bolo asi šťastie. Snažím sa využiť, že mi to tam padá a pomôcť tímu," hovorí Macek.

Takáto nešťastná prehra určite nie je ľahko stráviteľná, humenské „levy“ budú chcieť nepochybne vrátiť požičané. „Odohrali sme proti sebe niekoľko kvalitných a atraktívnych zápasov a to isté očakávam aj vo finále pohára. Prídu odovzdať na ľade všetko a to isté urobíme aj my,“ vyslovuje svoje myšlienky kanadský tréner. 

Okrem toho, že sú tímy konkurentmi v pohári, bijú sa o popredné priečky v tabuľke aj v ligovej súťaži. Žilina len pred niekoľkými týždňami zosadila z pozície lídra práve Humenné. Existuje tu preto šanca, že tímy sa rovnako stretnú aj v play-off a pohár môže slúžiť ako previerka. „Ako tréneri sa snažíme nastaviť hráčov na to, že máme pred sebou len najbližší zápas. Teraz máme príležitosť vyhrať pohár a od toho sa odrazíme a pôjdeme ďalej. Víťazstvo v pohári je pre nás dôležité z emocionálnej a psychickej stránky, a preto je náš hlavný cieľ sústrediť sa na to, aby sme v utorok vyhrali,“ vysvetľuje tréner Skalde a priznáva: „Ale samozrejme berieme na vedomie, že sa rovnako môžeme stretnúť aj v play-off.“

Podpora domáceho publika

Hokejistov spod Dubňa poženú vpred domáci fanúšikovia. Rozhodujúci duelu sa odohrá v žilinskej aréne. „Pre nás je veľká výhoda mať možnosť hrať doma. Vždy, keď je v hľadisku skvelá atmosféra naši hráči na to reagujú, v aréne aj v hráčoch je zrazu úplne iná energia,“ hovorí Skalde, ktorý si tieto emócie užíva. „Je to skvelý pocit keď už pri úvodnom buly počujete elektrizujúce publikum, ktoré povzbudzuje tím počas celého zápasu, či sa vyhráva alebo prehráva.“

Rovnaké pocity má aj 24-ročný forvard: „Pre nás je to len plus. Verím, že na štadión zavíta mnoho žilinských fanúšikov a poženú nás vpred. V takom prípade to určite nebude mať Humenné ľahké. Vždy to dokáže pomôcť tímu a nakopnúť ho.“

Finálový duel sa hrá len na jedno víťazstvo. To znamená, že zápas, ktorý sa odohrá 7. februára, bude mať nádych rozhodujúceho play-off súboja číslo 7. „Myslím si, že to bude mať určite väčší náboj. Pôjde o to, kto urobí rozhodujúcu chybu, tá ho môže stáť víťazstvo a napokon aj pohár,“ predpovedá na záver Macek.