V Třinci pozná iba chuť úspechu

Dve sezóny v českej extralige, dva majstrovské tituly. Bilancia obrancu Martina Marinčina potvrdzuje platnosť tvrdenia, že ak chcete úspech, musíte do Třinca. Oceláři získali štyri majstrovské tituly v rade a nebyť covidom zrušenej sezóny 2019-20, mohol byť lesk ich zlatej dynastie ešte výraznejší.

„Pre mňa je to prvý český klub, ale môžem pokojne povedať, že v niektorých veciach sa môže porovnávať s NHL. Tam sa samozrejme lieta, ale veľkou vecou je aj to, že v Třinci cestujeme na všetky zápasy deň vopred. Celkovo je všetko pripravené tak, aby sa mohli hráči sústrediť iba na tréningy a zápasy. Všetko ostatné je stopercentne zabezpečené,“ poodhaľuje tajomstvo dominancie klubu od poľských hraníc bronzový olympijský medailista z Pekingu.

Třinec je považovaný za aktuálne najbohatší český klub. Len samotné peniaze však tituly negarantujú. Základom úspechu v tímovom športe je chémia v šatni a v tomto smere zohráva veľkú rolu stabilita kádra.

„Jadro mužstva ostáva pohromade už roky. K hráčom s titulmi prichádzajú stále  noví chlapci s ambíciami a dohromady to funguje. Všetko to zapadá do seba a výsledky sú toho odrazom,“ upozorňuje Marinčin.

Pevným vzťahom v tíme napomáha aj každoročné predsezónne sústredenie na Liptove. Týždeň v Nízkych Tatrách je zakaždým perfektnou príležitosťou na naberanie kondície i upevňovanie kamarátstiev.

„Je to presne tak. Aj tohtoročné sústredenie bolo ideálnou formou prípravy spojenej s teambuildingom. V prvom rade sme si poriadne zamakali, ale zároveň sme sa aj zabavili a privítali nových chalanov do partie. Bolo to teda také spojenie príjemného s užitočným. Celkovo to však bol fyzicky veľmi náročný týždeň,“ podotýka 31-ročný Košičan.

Po zavŕšení zlatého kvarteta je pred hokejistami Třinca nová výzva – zopakovať rekordnú sériu piatich titulov v rade Vsetína z rokov 1995 a 1999. Klub z Valašska vtedy ukoristil v priebehu siedmich sezón až šesť majstrovských titulov.

„Úspech sa nepresýti a tí hráči vedia, čo to obnáša. Je jedno, koľko majú titulov, stále chcú víťaziť a tvoriť históriu. Aby bolo potom na čo spomínať. Už teraz je teda isté, že po štyroch tituloch urobíme všetko preto, aby sme získali aj piaty,“ prízvukuje slovenský reprezentant, ktorý ma vo svojej zbierke okrem dvoch českých titulov aj Calder Cup s Torontom Marlies. Ešte pred útokom na osobný zlatý český hetrik však Marinčina čaká ostrý štart sezóny v podobe prestížnej CHL. „Osobne sa na Ligu majstrov teším. Zatiaľ je to ešte ďaleko, ale náš klub má vždy ambície víťaziť a do žiadnej súťaže nejde s porazeneckou náladou.“