Nagy chváli Dvorského: Ten chalan má všetko

Len máloktorý klub NHL mal vo svojich radoch toľko slovenských hráčov ako St. Louis Blues. Do histórie organizácie s notou v logu sa väčšou či menšou mierou zapísali Peter Šťastný, Róbert Petrovický, Pavol Demitra, Ľuboš Bartečko, Michal Handzuš, Ladislav Nagy, Peter Smrek, Jaroslav Obšut, Peter Sejna, Vladmír Országh a Jaroslav Halák.

Po tohtoročnom drafte svitla nádej na rozšírenie týchto radov Daliborovi Dvorskému a Jurajovi Pekarčíkovi. Experti dávajú veľké šance na prienik do najlepšej ligy sveta predovšetkým zvolenskému odchovancovi Dvorskému, ktorý sa stal desiatkou draftu. Novú sezónu by však mal odštartovať v drese švédskeho Oskarshamnu. Meno Pekarčíka zaznelo v treťom kole z celkového 76. miesta.

„Je to vynikajúce a dúfam, že sa budem chalanom dariť. Všetko je teraz na nich. Potrebujú dobrú prípravu a vydarený kemp. Osobne im držím palce, aby sa raz dostali do NHL a zažili veľké  kariéry,“ reaguje na úspech dvojice slovenských útočníkov majster sveta z roku 2002 Ladislav Nagy. Štyridsaťštyriročného Košičana draftovali do NHL práve Blues. V porovnaní s Dvorským i Pekarčíkom však figuroval oveľa nižšie a St. Louis po ňom siahlo zo 177. pozície v siedmom kole. „Ja osobne som zažil v St. Louis krásne časy, počas ktorých sme tam mali slušnú slovenskú enklávu. Je to vynikajúce mesto so super fanúšikmi. Myslím si, že hlavne Dalibor má výborne našliapnuté a raz si v drese Blues zahrá.“

Počas zlatých slovenských čias v St. Louis vytvoril tréner Joel Quenneville elitnú formáciu zloženú z Pavla Demitru, Michala Handzuša a Ľuboša Bartečka. Nagy v tom čase len rozbiehal svoju úspešnú kariéru a počas druhej sezóny ho vymenili do Phoenixu.

„Nebol som tam tak dlho ako ostatní chalani, ale boli to nádherné časy. Hlavne nebohý Paľo Demitra mi veľmi pomohol. Zahral som si s hviezdami ako Pronger, Turgeon či MacInnis. S MacInnisom som hrával presilové hry a bola to fantastická skúsenosť,“ spomína Nagy na svoje časy v Missouri.

Podobné skúsenosti by doprial aj Dvorskému. „Nebudem mu radiť, pretože má všetko potrebné. Má talent, šikovné ruky i korčuľovanie. Niekedy potrebujete aj kúsok šťastia, ale hlavne je to o drine. Môžete byť draftovaní, ale to ešte miesto v NHL negarantuje. Čaká ho ešte dlhá cesta, ale osobne mu držím palce a verím v jeho možnosti. Nech na sebe pracuje a baví sa hokejom.“

St. Louis je druhým najväčším mestom a jeho dominantou je veľký oblúk Gateway Arch. Veľká metropola však toho ponúka oveľa viac.

„V hlavnej hale v centre mesta hrávajú Blues iba zápasy a hráči tak trávia väčšinu času v tréningovom komplexe, ktorý sa nachádza asi 25 minút cesty. Ak by však chcel nejaké tipy na zaujímavé miesta v St. Louis, odporučil by som mu skôr Ľuboša Bartečka. Ten tam žil oveľa dlhšie a je tam v podstate ako doma,“ usmieva sa bývalý útočník, ktorý odohral v NHL takmer 500 zápasov.

Za potešiteľný vníma aj fakt, že po rokoch stagnácie si kluby NHL vyberajú opäť veľmi slušné počty mladých Slovákov. Vlani ich bolo šesť, teraz dokonca osem. Ide tak o najvyšší počet od roku 2004, keď prešlo vstupným draftom desať hráčov spod Tatier.

„Je to vynikajúca správa pre slovenský hokej a ešte lepšie by to bolo, ak by dávali extraligové kluby väčší priestor mladým hráčom. Pozrime sa na Nemecko, Fínsko či Švédsko. Mladí tam dostávajú veľký priestor a drafty to potvrdzujú. V tomto smere oceňujem prácu Mira Šatana a Craiga Ramsayho, ktorí volajú do reprezentácie veľa mladých. Toto je cesta a kluby by sa mohli inšpirovať. Ja osobne by som znížil počet importov zo siedmich na troch. Potom by hrali naši hráči oveľa viac,“ uzatvára Ladislav Nagy.