Tréneri sa učili zvládať strach

BRATISLAVA (SZĽH) – V dnešnom hokeji čoraz častejšie platí, že zárukou víťazstiev a úspechov v kariére profesionálnych športovcov nie je výlučne len dostatočná tréningová drina. Dôležitú úlohu zohráva aj správne psychologické nastavenie. Potvrdzujú to tvrdenia uznávanej neurokoučky Andrey Vadkerti, ktorá bola v závere minulého týždňa hlavnou spíkerkou premiérového webinára Slovenského zväzu ľadového hokeja. 

Andrea Vadkerti, momentálne žijúca vo Francúzsku, sa spojila so slovenskými hokejovými trénermi elektronickou formou. Počas bezmála dvojhodinového seminára obohatila 159 poslucháčov o teoretické poznatky na tému „Ako pracovať so strachmi“ a odpovedala na viacero zaujímavých otázok. „Teší ma, že tréneri chcú rásť v oblasti mentálnej prípravy a sú otvorení novátorským myšlienkam, ktoré prinášajú neurovedy. Už roky vieme, že kondičná príprava je dôležitý, ale nie jediný faktor pri dosahovaní opakovaných  dobrých výsledkov. V zlomových okamihoch sa každý zápas vyhráva v hlave. A ak viete, ako hlava funguje, ste o krok vpred v profesionálnej príprave športovca,“ konštatovala skúsená koučka s dlhoročnými medzinárodnými skúsenosťami v oblasti neurovedy. Andrea Vadkerti aj v minulosti spolupracovala s hokejovými odborníkmi. Koučovala napríklad trénerov slovenských reprezentácií vrátane niekdajšieho dlhoročného kouča dvadsiatky Ernesta Bokroša. Spolupracovala tiež s predchádzajúcim prezidentom SZĽH Martinom Kohútom a vedie aj súčasného šéfa slovenského hokeja Miroslava Šatana.  

V súvislosti s témou webinára trénerom SZĽH prezradila, že 95 percent svojich rozhodnutí robia z podvedomia, v ktorom spracúvajú rôzne emócie, či už hnevu, hanby alebo frustrácie. „Rodíme sa len s dvoma strachmi, všetky ostatné si vyrábame v hlave sami. Keď vás prepadne strach, mozog prejde do režimu autopilota a vy nevidíte jasne realitu v súvislostiach. Hráte v oslabení sám so sebou. Myslíte z pozície strachu, nie z pozície sily. Snažíte sa prežiť, pracujete s hrozbami a výzvy sa neviete zhostiť tvorivo či vynaliezavo,“ pokračuje Andrea Vadkerti. 

Aký recept odporučila trénerom na boj so strachom, respektíve s emóciami, ktoré ho môžu vyvolať? „Tréneri musia svoje emócie rozpoznať, prijať ich – nech už sú akékoľvek – a regulovať ich. Ak viete, ako pracovať so svojím nervovým systémom, poznáte svoju fyziológiu. Potom dokážete ovládnuť aj svoje myslenie. Dostanete pod kontrolu hlavu aj výkon. Trénerom som ukázala, ako tieto zákonitosti v tele človeka fungujú, ako ovládnuť svoju myseľ cez techniky dýchania a neurokoučingu.“

Z webinára boli nadšení aj slovenskí hokejoví tréneri. „Andrea Vadkerti prezentovala bohaté vedomosti, ktoré nám môžu pomôcť lepšie pochopiť nielen svojich zverencov v rôznych situáciách, ale aj seba. V budúcnosti opäť rád využijem príležitosť rozšíriť si poznatky a napredovať v pozícii trénera," vravel Tomáš Turňa z HK Brezno. „Ohromujúca skúsenosť. Odznelo veľa konkrétnych informácií, čo sa deje v tele a mozgu človeka, ak je v strese a má z niečoho strach. Prínosné boli najmä rady, ako s týmito stavmi pracovať," pokračoval ďalší mládežnícky tréner Radovan Znak. 

Martin Sojka z mládežníckeho klubu Dukly Trenčín sa v teoretických poznatkoch našiel. „V praxi sa mi už viackrát potvrdili informácie, ktoré boli prezentované. Zistil som, že môžem zlepšiť svoje konanie a správanie pod tlakom. Ale tiež to, aká dôležitá je spätná väzba k hráčom a že snaha byť pozitívny je v mojej trénerskej profesii veľmi dôležitá."

SZĽH chystá v období pandémie koronavírusu, počas ktorej nie je povolené zhromažďovať sa, aj ďalšie vzdelávacie webináre. Koordinovať ich bude pracovná skupina pre osobnostný rozvoj, pozostávajúca z viacerých členov. Za SZĽH sú v nej Diana Kosová, riaditeľka oddelenia projektov a rozvoja SZĽH, predseda Rady športového rozvoja SZĽH Ján Filc, vedúci úseku vzdelávania Igor Andrejkovič a za regionálne štruktúry duo manažérov Milan Kysel, Matúš Petričko, respektíve duo inštruktorov Jiří Bicek, František Štolc. Skupinu odborníkov v oblasti športovej psychológie a neurokoučingu tvoria poprední odborníci Andrea Vadkerti, Tomáš Gurský a Michala Bednáriková. „Táto skupina má za úlohu vytvoriť sériu vzdelávania a aktivít pre osobnostný rozvoj. Historicky prvý webinár sme zorganizovali pre trénerov, no v ďalších pokračovaniach by sme sa chceli venovať aj hráčom, rozhodcom či rodičom, čiže všetkým zložkám hokejového hnutia,“ ozrejmila Diana Kosová.