97 záujemcov v troch mestách dokončilo praktickú časť školenia o získanie trénerskej licencie D

BRATISLAVA (SZĽH) – Deväťdesiatsedem kandidátov absolvovalo počas víkendu od 12. do 14. januára záverečnú praktickú časť školenia na získanie trénerskej licencie D. Pod drobnohľadom regionálnych inštruktorov SZĽH sa konalo v mestách z troch slovenských regiónov. Dejiskami boli Levice, Banská Bystrica a Prešov.

Posledná praktická časť školenia zahŕňala trojdňový program. V piatok sa všetci kandidáti o získanie licencie D zapojili do workshopu ohľadom kurzu prvej pomoci s teoretickým testom a praktickými ukážkami na ľade. V sobotu nasledovala teoretická časť s prednáškou regionálnych inštruktorov, ktorá zahŕňala prípravu na tréningovú jednotku na suchu i na ľade z hľadiska obsahu a jej organizácie. Na základe získaných informácií si záujemcovia pripravili program tréningových jednotiek, ktorý v nedeľu naostro zrealizovali  na ľade s deťmi, najmä s druhákmi a tretiakmi v rámci hokejovej predprípravky. 

„Teoretická časť školenia prebehla ešte koncom roka 2023 online formou a všeobecná časť prezenčne/online formou v spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave a Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici. Druhý januárový víkend patril praktickej realizácii školenia na ľade. Každý tréner musel na základe získaných poznatkov dokázať, že si dokáže odborne pripraviť tréningovú jednotku s deťmi a dokáže ju bez problémov absolvovať. Dôležitá je aj vedomosť o poskytnutí prvej pomoci v jednotlivých situáciách, ktoré sa počas tréningu s deťmi na ľade môžu prihodiť. Takýto kurz absolvovali všetci účastníci s praktickými ukážkami priamo na ľade,“vravel manažér vzdelávania trénerov v SZĽH Igor Andrejkovič.

Záštitu nad praxou prevzali regionálni inštruktori SZĽH, ktorí sa na školení zúčastnili vo všetkých troch mestách z hľadiska poľa svojej pôsobnosti v rámci slovenských regiónov. Radovan Somík bol súčasťou víkendového diania v Prešove. „Na skupinu kandidátov ohľadom získania trénerskej licencie D musím dať veľmi dobrú spätnú väzbu. Tréningové jednotky mali kvalitne pripravené a z obsahového aj organizačného hľadiska ich zvládli na výbornú. Na spätnú väzbu sme sa pýtali aj detí, no predovšetkým ich rodičov. Zo všetkých strán bola pozitívna, čo nás teší. Keď vidíme, že deti i rodičia odchádzajú po tréningu spokojní, môžeme byť spokojní aj my. Je to záruka, že kandidáti aj na základe nášho odborného dohľadu zvládli praktickú časť a spĺňajú podmienky pre získanie licencie D,“ hodnotil Radovan Somík.

Jedným z absolventov školenia bol aj začínajúci tréner Adam Horňák. „Najväčší prínos som videl v tom, že prednášky neboli vedené strohou teoretickou formou, ale boli interaktívne. Neustále sme boli súčasťou diania. Inštruktori sa pýtali na náš názor, náš pohľad na situáciu. Ak sme neodpovedali správne, poopravili nás. Človek rozhodne nestrácal pozornosť. Aj z hľadiska informácií musím povedať, že sme dostali mnoho užitočných rád a postrehov, z ktorých si ja osobne veľa vezmem do trénerského života. Keď sme v nedeľu prešli k praktickej časti, nemali sme problém deti organizovať,“rozhovoril sa Adam Horňák. Práve praktická časť ho bavila najviac. Ako hovorí sám, pri organizácii tréningu čerpal nápady z sobotňajšej interaktívnej teoretickej prednášky s regionálnymi inštruktormi. „Deťom sme pripravili päť cvičení, všetko išlo hladko, mal som z toho veľmi dobrý pocit. Pracovali sme podľa pokynov a celý tréning sme si vyhodnotili. Spätná väzba bola pozitívna, čo ma potešilo,“ doplnil.