SR 16: Na turnaji v Hodoníne prehra so Švédskom 1:8

HODONÍN (SZĽH) – Reprezentačný výber do šestnásť rokov neuspel ani vo svojom druhom vystúpení na kvalitne obsadenom turnaji v Hodoníne. Zverenci Jerguša Baču po včerajšej tesnej prehre s Českom po predĺžení, dnes nestačili na Švédov, ktorým podľahli jasne 1:8. Posledný zápas na turnaji čaká šestnástku zajtra od 11.30 hod. proti Fínsku.

Prvá tretina bola jasne v réžii Švédov, ktorí svoju hernú i streleckú prevahu prvýkrát využili v 9. minúte – Björckov pas poľahky do odkrytej bránky poslal Zetterberg. V 13. minúte Švédi pridali druhý gól po individuálnom prieniku cez slovenskú obranu v podaní Fernströma a o ďalších 87 sekúnd zvýšil už na 3:0 v úniku Toresson. Slovenská lavička na nepriaznivý stav zareagovala oddychovým časom, po ktorom už Švédi výraznejšiu gólovú šancu do prestávky nemali.

V 29. minúte však už Švédi svoje vedenie zásluhou Grundströma navýšili. Kontrovať mohol vzápätí po chybnej švédskej rozohrávke Pobežal, no vo výbornej šanci pálil nad. Naopak, v 34. minúte sa puku v útočnej tretine zmocnil Eriksson, ktorý ho následne posunul na druhú žrď Toressonovi a ten poľahky zvýšil už na 5:0. Posledné slovo v druhej časti hry však mali nakoniec Slováci, keď v 38. minúte Chovan presnou prudkou strelou prekonal Laringa.

V poslednom dejstve sa do gólových štatistík zapísali už iba Švédi. Najprv v 48. minúte Sterner po šiestykrát prekonal Rafaja, o štyri minúty neskôr Zetterberg po návrate z trestnej lavice v prečíslení pridal svoj druhý gól v zápase a na konečných 8:1 pečatil v 55. minúte Sandberg.

Hlasy po zápase

Jerguš Bača (hlavný tréner SR „16“): „Musím povedať, že nie sme ani tak nespokojní s výsledkom, ako skôr s prístupom chalanov. Upozorňovali sme ich na kvalitu Švédov, mohli si ju pozrieť aj vo včerajšom zápase Švédov s Fínmi, no už samotný vstup do zápasu sme mali nevydarený. Nedali sme si pozor práve na tie veci, na ktoré sme chalanov upozorňovali a to sa potom odzrkadlilo najmä v prvej tretine. Následne v priebehu zápasu sme mali množstvo vylúčených, z toho všetko boli oprávnené tresty. Práve týchto 11 vylúčených nás možno stálo lepší výsledok.“

Michal Liščinský (útočník SR „16“): „Mali sme zlý štart do zápasu. Nemali sme ideálny prístup k zápasu a aj preto sme začiatok jednoznačne nezvládli. Od druhej tretiny sme robili zbytočné fauly a mali sme veľa vylúčených. Aj keď Švédi možno neboli rýchlejší, tak boli skôr pri každom puku a šli viac za víťazstvom.“

Slovensko „16“ – Švédsko „16“ 1:8 (0:3, 1:2, 0:3)
Góly: 38. Chovan (Maruna) – 9. Zetterberg (Björck, Freij), 13. Fernström (Björck), 14. Toresson (Nord, Johansson), 29. Grundström (Nord), 34. Toresson (Eriksson), 48. Sterner (Sandberg, Nord), 52. Zetterberg (Holst-Persson, Sandberg), 55. Sandberg (Sterner, Holst-Persson).
Vylúčenia (2 min.): 11:8, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 18:43 (4:11, 7:20, 7:12). Najlepší hráči zápasu: Ján Chovan – Mans Toresson. Rozhodovali: Obadal – Maloušek, Blažek.
Slovensko: Rafaj – Mitro, Maxim Petras, Kupec, Ličko, Barger, Šlank, S. Húževka – Prokopovič, Feranec, Lašš, Liščinský, Pobežal, Tomašec, T. Kiss, Maruna, Kováč, Svrček, Chovan, Pitka.
Švédsko: Laring – Morin, Forslund, Olsson, Jerneheim, Johansson, Nord, Freij – Olofsson, Toresson, Crookes, Gusrtafsson, Fernström, Björck, Sandberg, Sterner, Eriksson, Sigrell, Zetterberg, Grundström, Holst-Persson.