Sklamanie priznáva, frustráciu nie. Janus verí, že jeho šanca ešte príde

Hokejisti Kladna obsadili v dlhodobej fáze aktuálnej sezóny českej extraligy predposlednú priečku a nevyhnú sa tak nepríjemnej baráži. V nej zabojujú o zachovanie príslušnosti v najvyššej súťaži s víťazom finálovej série prvej ligy medzi Jihlavou a Vsetínom. V snahe o kvalitnú prípravu, pricestovali počas aktuálneho týždňa na Liptov, kde sa dvakrát stretnú so súperom s podobným osudom – Liptovským Mikulášom.

V úvodnom z dvojice prípravných duelov vyhrali Rytieri 6:3, pričom k víťazstvu ich doviedol jediný Slovák v kádri – brankár Jaroslav Janus.

„Pre nás je teraz podstatné pripraviť sa na baráž tak, aby sme ju zvládli. Na Liptov sme pricestovali ako celý tím a tieto zápasy berieme ako prípravu. V tom prvom to nebolo zlé, obzvlášť vzhľadom na to, že sme mali pred ním iba jeden tréning. Vzadu však ešte boli okienka a na tom musíme popracovať,“ vyslovil sa 32-ročný účastník troch majstrovstiev sveta.

V sérii proti víťazovi prvej ligy bude Kladno favoritom, no zároveň bude čeliť výrazne väčšiemu tlaku ako súper. Nepríjemným faktorom je aj 40-dňová súťažná pauza. „Nebude to jednoduché. Náš súper bude rozbehnutý, zatiaľ čo my budeme musieť naskočiť po dlhej prestávke rovno do zápasov, v ktorých pôjde o všetko. Dôležité bude mať správne nastavené hlavy a snažíme sa na to pripraviť po všetkých stránkach. Pred sebou máme ešte týždeň a pol a ja verím, že to vyladíme ideálnym spôsobom.“

Prípravu na Liptove vníma Janus ako vítané vybočenie zo stereotypu a pre svojich spoluhráčov je k dispozícii aj ako sprievodca. „Povedal som im, že ideme do prírody. Myslím si, že sme na správnom mieste. Máme tu pokoj a dobré podmienky na prípravu. Osobne som celkom rád, že sme na chvíľu vypadli z Kladna a táto zmena nám prospeje.“

Víťazný zápas proti Liptákom mu navyše pomohol oprášiť hernú prax. Od svojho januárového príchodu zo fínskej SaiPy totiž odchytal za Kladno iba dve stretnutia.

„Snažím sa odchytať každý zápas čo najlepšie a ukázať trénerom, že ešte viem chytať. Bohužiaľ som nedostal viac priestoru, ale myslím si, že na extraligu mám. Snažím sa byť stále pripravený a v baráži sa môže stať čokoľvek,“ poznamenal brankár, ktorý sa v tíme Rytierov ocitol v tieni o šesť rokov mladšieho Kanaďana Landona Bowa. „Ak by mi to povedali na začiatku, tak by som s tým nemal žiadny problém a našli by sme nejaké riešenie. Takto som trochu sklamaný. Trénujete, trénujete a neviete, čo bude ďalej. Ja som však rád aj za takúto skúsenosť a verím tomu, že sa ešte do bránky dostanem.“

Možnosť pôsobenia v tíme s viacerými skúsenými hráčmi vníma napriek nízkej hernej vyťaženosti pozitívne. V rámci tréningov si môže merať sily aj s takými hviezdami svetového hokeja ako sú Jaromír Jágr či Tomáš Plekanec.

Apropos Jágr. Nakoľko úspešný je Jaroslav Janus v rámci tréningových nájazdov? Teší sa častejšie on, alebo jeden z najlepších strelcov histórie NHL? „Podľa toho, ako sa dohodneme. Keď máme nejaký problém, tak si ho vyriešime tými nájazdami,“ dodal so širokým úsmevom dlhoročný slovenský reprezentant a účastník Zápasu hviezd KHL z roku 2014.