Šestnástka na úvod turnaja v Hodoníne s prehrou s Českom po predĺžení

HODONÍN (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov vstúpila do kvalitne obsadeného turnaja štyroch krajín v Hodoníne prehrou. Zverenci Jerguša Baču neuspeli ani v treťom vzájomnom meraní síl s českým rovesníkmi za ostatných deväť dní, keď aj tentoraz po nerozhodnom výsledku v riadnom hracom čase podľahli v päťminútovom predĺžení.

Na úvodný gól zápasu sa dlho nečakalo. V polovici piatej minúty potrestal Pobežalovo prísne vylúčenie strelou príklepom Veselský. Česi po strelenom góle získali prevahu, ktorú pretavili na druhý gól v 11. minúte. Klíma po peknej individuálnej akcii si najprv položil Pohanku a po obkrúžení bránky poľahky zasunul na 2:0. V ďalších minútach sa obraz hry vyrovnal a v 18. minúte sa šestnástka dočakala aj zníženia. Na konci kvalitného striedania zužitkoval prudkú a presnú Petrasovu prihrávku cez os klziska Pobežal.

Zaujímavý hokej pokračoval aj v druhom dejstve. V 26. minúte zapracoval v strednej tretine Ličko, ktorý vybojoval puk, potiahol si ho po ľavom krídle a krížnou strelou zrovnal – 2:2. Netrvalo dlho a Česi sa ujali vedenia znovu. Zaváhanie Pohanku za vlastnou bránkou využil Drančák, ktorý cez spleť tiel poslal puk do opustenej slovenskej bránky. Reakcia šestnástky však bola výborná, o ďalších 41 sekúnd neskôr Liščinský prestrčil puk vpred do úniku Prokopovičovi, ktorý pred Kowalczykom nezaváhal. V 36. minúte už mohla šestnástka vyhrávať, no Kováčovu dorážku zrazenej strely výborným zákrokom zlikvidoval Kowalczyk.

V tretej tretine sa prvej presilovej hry dočkali aj Slováci a hneď sa v nej mohli dostať aj prvýkrát do vedenia, avšak Kissova strela skončila na žŕdke a ku gólu neviedla ani ďalšia dobrá šanca Marunu. Posledná minúta riadnej hracej doby priniesla zaujímavosti na obidvoch stranách. Najprv Kos a ani Špilka nepretlačili puk do slovenskej bránky, hoci Pohanka už bol na ľade, vzápätí po brejkovej situácii už dvíhal ruky nad hlavu Tomašec, no hlavný rozhodca zápasu po tejto situácii rozpažil.

Zápas tak dospel do predĺženia, v ktorom po nešťastnej zrážke Pohanku so Svrčkom do odkrytej slovenskej bránky zaslal puk Kos, ktorý v predĺžení gólom rozhodol aj tretí vzájomný zápas Slovenska a Česka za sebou.

Hlasy po zápase

Jerguš Bača (hlavný tréner SR „16“): „Do zápasu sme nevstúpili dobre. Prehrávali sme 0:2, keď súper trestal naše individuálne chyby. Vzápätí sme našu hru zmenili a od momentu, čo sme dali kontaktný gól na 1:2 bol zápas veľmi vyrovnaný. Je veľká škoda, že sme po tretí raz po sebe prehrali s Čechmi po predĺžení, avšak musím znovu vyzdvihnúť chalanov. Dnes sme podali lepší výkon ako v predošlých dvoch zápasoch, v ktorých sme pritom zakaždým vyhrávali, teraz sme pre zmenu museli doťahovať my. Mrzí obrovská šanca v závere riadneho hracieho času, kde sme mohli rozhodnúť v riadnom hracom čase. Chlapcom však nemôžem nič vytýkať. Na záver chcem ešte poďakovať našim klubovým trénerom na Slovensku, ktorí uvoľnili chalanov na tento kvalitný turnaj, aj napriek tomu, že v Extralige dorastu prebieha boj o najlepšiu štvorku a v juniorskej lige dokonca samotné play-off.“

Fabian Ličko (obranca SR „16“): „Do zápasu sme vstúpili s tým, aby sme na tretí pokus Čechov už konečne zdolali. Bohužiaľ, v predĺžení sa nám to nepodarilo. Napriek tomu si myslím, že to bol z našej strany veľmi dobrý zápas, ale aj veľmi náročný, ešte náročnejší než predošlé dva zápasy s Českom. Škoda, že nám v predĺžení chýbal posledný krok k zisku víťazstva.“

Česko „16“ – Slovensko „16“ 4:3 po predĺžení (2:1, 1:2, 0:0 – 1:0)
Góly: 5. Veselský (Fibigr, Král), 11. Klíma, 27. Drančák, 63. Kos – 18. Pobežal (Petras), 26. Ličko, 28. Prokopovič (Liščinský).
Vylúčenia (2 min.): 1:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 39:8 (13:2, 11:4, 13:2 – 2:0). Najlepší hráči zápasu: Tomáš Galvas – Maxim Petras. Rozhodovali: Pilný – Bohuněk, Rampír.
Česko: Kowalczyk – Galvas, Zielinski, Fibigr, Hlinský, Švec, Šmerda, Kubánek – Kubiesa, Drančák, Kos – Král, Špilka, Florýk – Veselský, Sikora, Klíma – Pohludka, Curran, Lisler, Galnor
Slovensko: Pohanka – Ličko, Kupec, Maxim Petras, Šlank, Barger, S. Húževka, Mitro, Prokopovič – Tomašec, T. Pobežal, T. Kiss – Lašš, Pitka, Chovan – Feranec, Maruna, Volček – Liščinský, Svrček, Kováč.