Radoslav Hecl pred druhou akciou: Stále sme ešte len na začiatku

LEVICE (SZĽH) – Novembrový asociačný termín znamenal v ostatných rokoch pre reprezentáciu do šestnásť rokov cestu do bieloruského hlavného mesta Minsk. A hoci v ďalších rokoch by sa slovenská reprezentácia do 16 rokov aj naďalej mala zúčastňovať Pohára Prezidentského športového klubu, pre tento rok akcia v Minsku pre Slovákov padla, čo logicky vyústilo v urýchlené hľadanie náhrady. Tou je napokon trojzápas proti reprezentácii Maďarska do 17 rokov, ktorý sa uskutoční v Dunajskom Novom Meste. Pred cestou k naším južným susedom absolvoval výber hlavného trénera Radoslava Hecla bezmála trojdňové sústredenie v Leviciach, na ktorom sme sa s 44-ročným trénerom zhovárali.

Nepripustia opakovanie Salzburgu

Pán tréner, pôvodne ste počas novembrovej asociačnej prestávky mali vycestovať na tradičný turnaj do Minsku, nakoniec je z toho trojzápas v Maďarsku. Nemrzí vás ako trénera, že je z toho takáto, nazvime to jednostranná konfrontácia, v ktorej budete hrať tri zápasy proti tomu istému súperovi?
Či mrzí, alebo nie, našou úlohou je prispôsobiť sa realite a aktuálnemu stavu. Podľa toho sme pristúpili aj k výberu mužstva, v ktorom dostáva príležitosť veľké množstvo nových hráčov, ktorí sa presadili v slovenskej Extralige dorastu. Môj názor je totiž taký, že pre potreby reprezentácie do 16 rokov ide o najkvalitnejšiu súťaž, a to aj keď berieme do úvahy Česko, v ktorom naši potenciálni reprezentanti hrajú dorasteneckú súťaž, ktorá je vekovo u nás kadetskou súťažou. Sám som zvedavý, ako sú chlapci pripravení, a nakoľko je naša súťaž kvalitná pre medzinárodnú úroveň. Na tejto akcii budeme môcť vidieť adeptov aj do ďalšieho priebehu sezóny.

Ak správne počítam, tak v kádri je až sedemnásť zmien oproti augustovému turnaju v Salzburgu, čo je skutočne veľmi vysoký počet. Vy ste však už po úvodnom turnaji avizovali, že chcete spraviť obmenu kádra. môžete povedať prečo? Ide o snahu rozšíriť portfólio potenciálnych reprezentantov?
Avizoval som už po Salzburgu, že nepripustím, aby sa opakovalo to, čo sa stalo tam. Od chlapcov chcem vidieť maximálny výkon a prístup, čo mi v Rakúsku chýbalo. Toto sú základné body, na ktorých chceme zapracovať. V prestávke medzi Salzburgu a týmito tromi zápasmi v Maďarsku sme absolvovali veľa rozhovor s reprezentačnými trénermi „sedemnástky“ a „osemnástky“, kde sme si nastavovali systém v „šestnástke“, ktorý sa ďalej bude rozvíjať vo vyšších kategóriách. Nastúpili sme na cestu, v ktorej chceme už teraz chlapcom ukázať, čo od nich bude vyžadované v ďalších kategóriách. Ako som však už povedal na začiatku, prístup a obetavosť sú základné veci, ktoré chcem vidieť v týchto troch zápasoch.

Radoslav HeclRadoslav Hecl

Od šiestich hráčov, ktorí boli v Salzburgu a cestujú aj na turnaj do Dunajského Nového Mesta, očakávate, že potiahnu tím aj mimo ľadu?
Títo hráči jednak potvrdzovali aj v Extralige dorastu, že patria medzi top, pričom aj v Salzburgu patrili medzi tých pár hráčov, ktorí si svoju výkonnosť ako-tak udržali.

Predpokladám ale, že obzvlášť v „šestnástke“ nezatvárate dvere pred hráčmi, ktorí boli v Salzburgu a teraz v nominácii absentujú.
Pre týchto chlapcov, ktorí na túto akciu neboli nominovaní a predpokladali, že sa už stali natrvalo reprezentantmi, je to zdvihnutý varovný prst, aby na sebe trochu zapracovali po mentálnej stránke a súčasne, aby na sebe neustále systematicky pracovali. Práve to je jediný spôsob, akým sa hráči udržia v reprezentácii. Do reprezentácie totiž nepozývame hráča na základe jedného výkonu. Preto v každom zápase chcem vidieť od hráčov odviesť maximum.

Zrejme tým teda chcete zvýšiť konkurenčné prostredie, aby si nikto z hráčov nemyslel, že má isté miesto.
(Úsmev) Myslím si, že na základe predchádzajúcej odpovede je to úplne jasné. Verím, že chlapci, ktorí tu dostali príležitosť, sa jej chytia za pačesy a pobijú sa o miesto. Toto je totiž jediná možnosť, ako zvýšiť kvalitu i konkurenciu v reprezentácii.

Jednoročný rozdiel spraví veľa

Maďarsko nastúpi s výberom reprezentácie do 17 rokov. Myslíte si, že bude v zápasoch citeľný jednoročný – a v prípade troch hráčov ročníka 2004, ktorých máte v kádri, dvojročný – rozdiel?
To je ďalší aspekt, ktorý budeme sledovať. Videli sme zápas maďarskej „sedemnástky“ a musím povedať, že ich hráči sú vyrastení a fyzicky veľmi vyspelí. V týchto vekových kategóriách je každý jeden rok cítiť. Uvidíme, ako sa k tomu chlapci postavia. Máme v kádri aj trochu subtílnejších hráčov, no nám, realizačnému tímu, na výške, či mene nezáleží. Pre nás je podstatný výkon. Na druhej strane verva, túžba ísť za víťazstvom, ochota podriadiť sa tímom sú prvky, ktoré chceme od chlapcov vidieť v každom jednom striedaní.

Jedným zo šestice hokejistov, ktorí si zahrali na oboch akciách je Alex GéciJedným zo šestice hokejistov, ktorí si zahrali na oboch akciách je Alex Géci

Prispôsobili ste tomu program na výcvikovom tábore v Leviciach?
Vzhľadom na to, že máme dva a pol dňa na tréning, tak sme sa zamerali výhradne na systém, aby sme v každom úseku zápasu na každom mieste klziska dobre vedeli, čo hráme. To bola pre nás priorita. Súčasne chlapci hrajú dva zápasy cez týždeň, mali niekoľko vložených dvojkôl v týždni, čo vo výsledku dáva dvadsaťšesť kôl v Extralige dorastu. Chlapci toho za sebou majú dosť, a preto musíme k ich zaťaženiu pristupovať citlivo, pretože aj nás samotných čaká dosť náročný trojzápas. Najmä posledné dva dni sú náročné, keďže v piatok hráme o štvrť na osem večer a na druhý deň už hneď o pol jedenástej doobeda. Medzi týmito dvomi zápasmi budeme mať minimum priestoru na regeneráciu a bude to veľmi náročné.

Ukáže však tento trojzápas morálno-vôľové vlastnosti hráčov, keďže hrajú tri zápasy prakticky za dva a pol dňa?
Tretí zápas naozaj bude hlavne o morálno-vôľových vlastnostiach. Bude to veľmi náročné a určite si z neho vyvodíme záver o tom, ako pripravených chlapcov sme si po tejto stránke pozvali na zraz.

Systémovo na začiatku

Nemáte tu ani kapitána, ani jedného z asistentov, ktorí boli v Salzburgu. Keď sa bavíme o lídroch, tak komu zveríte kapitánsku pozíciu? Budete kapitána vyberať vy, alebo hráči?
Zatiaľ toto rozhodnutie nenechávame na hráčov. Nastala veľká fluktuácia hráčov, rozhodneme sa až dnes (v stredu – pozn. aut.) večer, aby sme kapitánovi a asistentom dali najavo, že budú tými lídrami, od ktorých chceme, aby v týchto zápasoch potiahli družstvo.

Máte v podstate už po tréningoch na tomto výcvikovom tábore v Leviciach. Hovoril ste, že ste sa zamerali výhradne na systém. Aký máte dojem z toho, ako hráči herný systém absorbovali a prijali.
V tejto vekovej kategórii šestnásťročných začíname so systémom, pretože doteraz, počas minulej sezóny v „pätnástke“ sme hľadali predovšetkým individuality. Moja predstava je taká, že po systémovej stránke by to malo postupne gradovať a do konca sezóny by sme sa systémovo mali kontinuálne zlepšovať. Dnes sme ešte stále niekde na začiatku, aj vzhľadom na to, že sme zmenili takmer celé družstvo. Chlapci rôznou rýchlosťou vstrebávajú systém, niektorí rýchlejšie, iní zas pomalšie. Nebude to jednoduché. Ani v zápasoch to nebude od nás zrejme úplne top, ale predpokladám, že pokiaľ budeme systém do hráčov pomaličky vštepovať, tak po skončení sezóny by sme mali mužstvo do „sedemnástky“ odovzdať tak, že túto časť roboty, ktorú sme dostali na starosti, by mali chlapci ovládať.

Útočník Jakub Demek taktiež absolvoval aj turnaj v SalzburguÚtočník Jakub Demek taktiež absolvoval aj turnaj v Salzburgu

So širším kádrom

Na akciu beriete až troch brankárov. Môžete povedať prečo? Plánujete, že každý jeden brankár odchytá po jednom kompletnom zápase?
Taká je naša predstava – traja brankári, každý z nich jeden zápas. Dúfajme, že sa nič nestane a nič nenabúra naše plány. Áno, každý brankár odchytá po jednom zápase. Navyše tu máme aj dvadsaťdva korčuliarov, čo nám umožňuje obmieňať formácie a pracovať na čo najlepšom hernom prejave mužstva.

Súvisí 25-členná nominácia s tým, že vás čaká náročný program troch zápasov za menej dva a pol dní?
Áno, aj na toto sme museli pri tvorbe nominácie prihliadať.

Na záver výcvikového tábora v Leviciach ste si zahrali modelovaný zápas. Aký bol jeho účel?
Účelom bol práve herný systém, ktorý sme si chceli takto osvojiť. Myslíme si, že je veľmi dôležité, aby si chlapci ho aj vyskúšali nanečisto v zápase a oťukali sa. Ako som však už hovoril, chce to svoj čas, aby si hráči herný systém vzali za svoj. Sme stále len na začiatku sezóny a je pred nami ešte veľa roboty.

Zloženie formácií SR „16“ na výcvikovom tábore v Leviciach (07. 11. 2018)

Brankári: Rastislav Eliaš, Matej Marinov, Erik Šebo

Červení: Samuel Socha, Ján Kocúr – Maximilián Braun, Oliver Stümpel, Juraj Slafkovský.
Bieli: Erik Slezák, Samuel Kliment – Antonio Ožvald, Alex Géci, Tim Danielčák.
Modrí: Jakub Krnáč, Šimon Nemec – Jakub Demek, Dávid Kočka, Marek Wachal, Patrik Sokoli.
Zelení: Šimon Miklovič, Maroš Mešár – Patrik Živický, Matúš Ulbricht, Dominik Pokorný, Maximilián Moravanský.

Nominácia SR 16 na výcvikový tábor v Leviciach a tri medzištátne zápasy v Maďarsku (05. – 10. 11. 2018)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Patrik Andrisík Ľ 19. 02. 2003 MŠK Púchov
Rastisalv Eliaš Ľ 18. 04. 2004 HC Košice
Matej Marinov Ľ 16. 06. 2003 MMHK Nitra
OBRANCOVIA
Dominik Cagáň Ľ 31. 03. 2003 MHKM Skalica
Samuel Kliment Ľ 05. 03. 2003 MMHK Nitra
Ján Kocúr P 26. 05. 2003 MsHKM Žilina
Maroš Mešár Ľ 26. 07. 2003 HK ŠKP Poprad
Šimon Miklovič Ľ 21. 03. 2003 HK DUKLA Trenčín
Šimon Nemec P 15. 02. 2004 HT MHK 32 Liptovský Mikuláš
Erik Slezák P 01. 02. 2003 HK Spišská Nová Ves
Samuel Socha Ľ 22. 05. 2003 MMHK Nitra
ÚTOČNÍCI
Maximilián Braun P 14. 05. 2003 EC Red Bulls Salzburg (Rak.)
Maximilián Bubica Ľ 02. 03. 2003 HC SLOVAN Bratislava
Tim Danielčák Ľ 24. 05. 2003 HK DUKLA Trenčín
Jakub Demek Ľ 06. 06. 2003 HC Košice
Alex Géci Ľ 28. 03. 2003 HC SLOVAN Bratislava
David Kočka Ľ 10. 04. 2003 MHKM Skalica
Antonio Ožvald P 22. 06. 2003 HC Slovan Bratislava
Dominik Pokorný Ľ 12. 09. 2003 HK ŠKP Poprad
Juraj Slafkovský Ľ 30. 03. 2004 EC Red Bulls Salzburg (Rak.)
Oliver Stümpel Ľ 20. 10. 2003 MMHK Nitra
Patrik Sokoli Ľ 25. 09. 2003 HK ŠKP Poprad
Matúš Ulbricht P 07. 07. 2003 MHA Martin
Marek Wachal Ľ 12. 10. 2003 HK DUKLA Trenčín
Patrik Živický Ľ 26. 12. 2003 HC '05 Banská Bystrica
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
Michal Knopp B Ľ 06. 12. 2003 Icehawks Bruck a/d. Leitha (Rak.)
Sebastián Rusnák B Ľ 21. 11. 2003 HC SLOVAN Bratislava
Erik Šebo POVOLANÝ B Ľ 10. 10. 2003 HCM Warrior Brno (ČR)
Michal Kapičák O Ľ 24. 03. 2003 HT MHK 32 LIptovský Mikuláš
Jakub Krnáč POVOLANÝ O Ľ 09. 04. 2003 HC '05 Banská Bystrica
Samuel Slaninka O Ľ 24. 01. 2003 MsHKM Žilina
Andrej Volko O Ľ 01. 08. 2003 MHA Martin
Ľubomír Kupčo Ú Ľ 05. 03. 2003 HC Plzeň 1929 (ČR)
Maximilián Moravanský POVOLANÝ Ú Ľ 28. 02. 2003 MŠK Púchov
Daniel Ján Svitač Ú Ľ 15. 02. 2003 HK DUKLA Trenčín
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Lukáš Jurík
Hlavný tréner Radoslav Hecl
Asistent trénera Tomáš Kochan
Asistent trénera Tomáš Pšenka
Tréner brankárov Dušan Strhársky (07. – 10. 11. 2018)
Tréner brankárov Dušan Sidor (05. – 06. 11. 2018)
Kondičný tréner Patrik Šebesta
Lekár Rajmund Szikora
Masér Igor Šebesta

Rozpis zápasov SR 16 na akcii v Dunajskom Novom Meste

08. 11. 2018 Dunaújvárosi Jégcsarnok 19.10 hod. Maďarsko „17“ Slovensko „16“
09. 11. 2018 Dunaújvárosi Jégcsarnok 19.10 hod. Maďarsko „17“ Slovensko „16“
10. 11. 2018 Dunaújvárosi Jégcsarnok 10.25 hod. Maďarsko „17“ Slovensko „16“